null Beeld

Jan Mulder: 'Lyon'

De selfie is het moderne geneesmiddel tegen sluimerende geschillen en roddel.

Dinsdag 7 juni, drie dagen voor de opening van het EK in Frankrijk, ontploft in het ‘fanpark’ van Lyon een bom. Duizenden fans rennen gillend door elkaar heen, velen blijven bloedend op de grond liggen, paniek. Franse politie-eenheden schieten met de kalasjnikovs in aanslag over het plein. Ze zoeken daders, proberen bescherming te verlenen. Verplegers doen wat ze kunnen om de opengereten buiken van vrouwen en mannen te dichten. De doden worden afgevoerd op brancards. In beeld verschijnt de prefect van Lyon. Hij zegt: ‘We zijn er klaar voor.’ Ik zet het geluid harder.

De prefect: ’Dit wordt een feest. Voetballiefhebbers uit heel Europa kunnen met een gerust hart naar Lyon komen, de oefening is vlekkeloos verlopen. Wij zijn waakzaam, sereen en helder, er valt niets te vrezen.’

‘Gerust’ is het laatste gevoel dat me bespringt bij de beelden van de oefening. En zou zo’n terreuroefening helpen? Onze oude buurvrouw Mina was ook lid van een organisatie van burgers die zich beschikbaar stellen voor de nazorg bij een treinongeluk of gifgasaanval. Mina was zó goed in het neerzetten van een dodelijke kwetsuur, dat het oefenende ambulancepersoneel er ter plekke niet goed van werd en na het hurken bij de patiënte binnen enkele seconden besloot, dat het hier om een levensecht geval ging en niet om een oefening. In haar toewijding en ter vervolmaking van haar slachtofferrol, kraste Mina, als ze in vorm was, met haar nagels blessures in het gelaat waar de hulpverleners meters van achteruitdeinsden. Het evenement werd daarop stilgelegd.

Tijdens de oefening in Lyon hield de Oekraïense douane bij de Poolse grens een Fransman aan die 100 kilogram explosieven, drie granaatwerpers en meerdere kalasjnikovs bij zich had. In zijn huis in Noord-Frankrijk trof de recherche een lading springstof en een T-shirt van een extremistische groepering aan.

null Beeld

Goed gewerkt, maar stelt zo’n arrestatie me gerust of jaagt ze ons de stuipen op het lijf en blijven we ver van Lyon? Tweede vraag: hebben oefeningen nut? Moet je het kwaad niet anders, rigoureuzer aanpakken? Stoppen met bombarderen, vredesbesprekingen aanvangen, hulp bieden aan arme gebieden, een aanpak die honderd jaar gaat duren?

Gevreesd mag worden dat men dat onzin acht en zich veilig blijft oefenen en bombarderen voor de korte termijn.

★ ★ ★

Als u dit leest, hebben de Rode Duivels hun eerste wedstrijd gespeeld. In Lyon tegen Italië. Mijn vurige wens is dat 18.000 Belgische supporters geen haar is gekrenkt en de jongens van Wilmots de zege hebben behaald. Gerust zijn we er niet op: de laatste oefenwedstrijd was belabberd. Noorwegen was een team, België had elf spelers in hetzelfde shirt de wei ingestuurd. Halverwege de wedstrijd ging De Bruyne rechtsbuiten spelen, Hazard werd een ‘nummer 10’. Volgens de aanvoerder was dat zijn initiatief geweest, bondscoach Wilmots zei na afloop dat hij het bevel voor de omzetting had gegeven. Heibel in de tent?

Het is zo dat Eden Hazard iemand is die zulke dingen voor de grap de wereld in blaast. Ook voor de grap is het ongewenst. Hij moet weten dat er honderd journalisten aan de kant staan die al maanden bezig zijn met het EK en hijgend op zoek zijn naar nieuw nieuws. Hazard had verstandiger moeten zijn.

Sprak hij de waarheid en probeerde de bondscoach zijn autoriteit te redden met een leugentje, dan is Wilmots de regie kwijt. Gelukkig is er de selfie die lucht verschaft. De selfie is het moderne geneesmiddel tegen sluimerende geschillen en roddel in de pers: de groep Rode Duivels lachte en straalde in het vliegtuig naar Bordeaux als nooit tevoren. Alles weer goed.

De technische conclusie van de warboel in het Koning Boudewijnstadion bleef: de bondscoach kiest waarschijnlijk voor het middenveld Nainggolan-Witsel-Fellaini. Daar zit geen virtuoos bij, of zelfs maar een voetballer die Hazard en De Bruyne op eenvoudige wijze geschikt kan aanspelen.

Het draalt. Het zoekt. Dit team schreeuwt om ‘vastigheid’ en een speler als Dembélé. In de verdediging stond Denayer. Carrasco is drie keer beter. Ook op die plaats. Opstellen!

De voorbeschouwingen zijn achter de rug, er wordt officieel gevoetbald. Gelukkig. De rubrieken en berichten over privéweetjes van alle EK-gangers waren niet meer te harden. Slawomir Peszko, een Poolse middenvelder, heeft vier nieren.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234