null Beeld

Jan Mulder: 'Mitrovic'

Mitrovic zou eigenlijk alleen in de maand januari opgesteld kunnen worden zonder dat er acuut onheil dreigt.

jan mulder

Het lijkt alweer even geleden dat Aleksandar Mitrovic voor Anderlecht speelde. Hoe zou hij het bij FC Newcastle doen?

Johan Cruijff was in juni 1988 technisch directeur van FC Barcelona en hij organiseerde wegens de goede accommodaties een trainingskamp op sportcentrum Papendal in Arnhem. Het was warm die zomer. Cruijff ging er onder een parasol bij liggen en zag hoe zijn assistenten de selectie aan een snoeiharde intervaltraining onderwierpen.

’s Middags waren de jongens vrij. Aanvoerder José Alexanco liet zich uitgeput op het hotelbed van Papendal vallen. Een kamermeisje klopte op de deur. Alexanco zei de volgende dag tegen de rechter: ‘De wind streelde de vitrages, Hollandse vogeltjes zongen hun lied, de zon verwarmde mijn vreedzame gedachten en toen zij binnenkwam, werd ik overvallen door de middagduivel, u kent het gevoel wel, meneer de rechter.’

Rechter-commissaris mr. Tideman uit Arnhem keek de verdachte zwijgend aan. Van de middagduivel had hij nog nooit gehoord en zijn eigen mevrouw Tideman dus waarschijnlijk ook niet, tenzij zij het bewuste kamermeisje was. De rechter achtte de middagduivel van een Spaanse fantast een slap excuus voor de aanranding van de vrouw die zijn bed kwam opmaken.

Alexanco ontkende alles. Hij zou haar slechts complimenterend hebben toegesproken. Na vier dagen in bewaring te hebben doorgebracht mocht het slachtoffer van de duivel naar huis en was hij weer een vrij man: een voorbeeld van een goed oordeel in ons fijne rechtssysteem, gezien de achtergrondinformatie die Filosofie Magazine verschaft over de leer van de monnik Chrysostomus uit de 4de eeuw. ‘Volgens deze kerkvader raken mensen in paniek door aanhoudende zonneschijn. Hij wijt deze panische toestand aan de middagduivel.’ Tekst van Chrysostomus: ‘De demon verschijnt op het middaguur als de zon zijn hoogtepunt bereikt. Het licht van de zon schijnt letterlijk genadeloos op de wereld, de wereld is totaal ontbloot.’

De redacteur van Filosofie verklaart nader: ‘Het doordringende licht van de zon en de ondraaglijke hitte leiden tot een psychische druk in verschillende vormen en gradaties, onder andere verveling. Het psychologische effect reikt echter verder dan een schuldgevoel over lusteloosheid en zinloosheid.’

De monnik wederom geciteerd: ‘De middagdemon laat onbarmhartig zijn licht schijnen op onze imperfecties, over alles moet worden gepraat, over onze diepste gevoelens, onze grootste geheimen, ons falende seksleven, ons wantrouwen ten aanzien van de medemensen met onbekende gewoonten.’

Het is goed om dit alles te weten als je lid bent van de reviewcommissie, die de overtredingen op het moderne voetbalveld bestraft.

Aleksandar Mitrovic debuteerde laat in de maand augustus op een zinderend hete zaterdag voor FC Newcastle tegen FC Southampton. Elf seconden na zijn entree ging Mitrovic in de hoek bij de cornervlag met gestrekt been in op Matt Targett van Southampton. Overal ter wereld zou Mitrovic naar de kleedkamer zijn gestuurd, maar niet in de Premier League, waar hij met een gele kaart werd ‘bestraft’. Referee Craig Pawson in zijn verklaring op het wedstrijdformulier: ‘De zon stond hoog aan de hemel en de middagdemon liet onbarmhartig zijn licht schijnen op onze imperfecties, over de diepste gevoelens van speler Mitrovic en zijn wantrouwen ten opzichte van de tegenspeler...’

Op wedstrijddag nummer 2 was het nog warmer. Mitrovic beging een geweldige charge op een toevallig passerende figuur. Hij kreeg weer een gele kaart. De derde zaterdag – de mussen vielen van het dak – werd hij met gestrekt been en al met rood van het veld gestuurd. De supporters van Arsenal veegden het klamme angstzweet van het voorhoofd, zo eng was de tackle van Mitrovic op een speler van Arsenal.

Afgelopen woensdag verscheen het heethoofd in een T-shirt met een afbeelding van een decolleté van vrouwelijke borsten op de training van het nationale elftal van Servië, waar een hittegolf heerste. Waarom ging Mitro zo mal gekleed? Waarom viert hij doelpunten met de tong tussen twee gestrekte vingers?

Hij is structureel onder de invloed van de middagduivel. Als het kwik naar de 30 graden stijgt, begint Aleksandar te twijfelen aan zijn seksleven, krijgt hij een hekel aan mensen met hem onbekende gewoonten, blokkeert hij bovenin en maait hij in de ontstane paniek alles om.

Wedstrijd nummer 4 en de herfst naderen. Waarschuwing: wanneer de blaadjes van de bomen dwarrelen, worden de mensen gek. Lentekriebels maken je ook nerveus. Mitrovic zou eigenlijk alleen in de maand januari opgesteld kunnen worden zonder dat er acuut onheil dreigt.

Zijn trainer Steve McClaren vindt een beetje asociaal gedrag niet erg. Doodschoppen en andere obstructies van de spelregels al helemaal niet. Steve gaf dan ook, letterlijk, dit advies aan Aleksandar Mitrovic: ‘He should not lose his devil.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234