Jan Mulder: 'Revolutie?'

Marco van Basten gaat aan de slag bij de Fifa. Het is bijna zover: nooit meer buitenspel.

'Marco van Basten gaat aan de slag bij de Fifa. Het is bijna zover: nooit meer buitenspel'

Nooit gezien in Neerpede: twee keeperstrainers. In de euforie over de opvallend frisse aanpak van de nieuwe coach der Rode Duivels dacht ik even: ‘Doe er nog eentje bij, want we hebben drie keepers.’

Maar de tevredenheid over het gehele ‘plaatje’ van de frisse aanpak was groter dan de teleurstelling over het gemis van een derde keeperstrainer. De lucht in het Belgisch voetbal was opgeklaard, de oude wolk Marc Wilmots met de komst van Roberto Martínez en Thierry Henry, twee fel schijnende zonnen, naar de geschiedenisboeken verwezen. Revolutie.

Moderne tijden lachten ons toe: de Rode Duivels worden flexibel en veranderen in winnende beesten waar ooit losers in de Heizel werden losgelaten. Misschien niet omdat Henry zo’n buitenaards goede docent is, maar iemand die bij hem op het oefenveld staat en zijn ogen open heeft, steekt onbewust veel van hem op. En Martínez schijnt erg charmant te zijn.

Zo had ik nog een paar alinea’s door willen gaan, ware het niet dat België inmiddels tegen Spanje heeft geoefend. Het werd een drama in twee delen bedacht en geschreven door Martínez en Henry, uitgevoerd door elf verwarde voetballers die een week lang murw waren bijgepraat over mentaliteit en tactiek. Bovendien plaatste de Fifa een bericht op de site, dat me, nog meer dan de verschrikkelijke nieuwe Rode Duivels van Thierry en Roberto, van mijn stuk bracht, ja, mijn voetbalhart in lichterlaaie zette, me een vooruitzicht bood waarvan ik in mijn stoutste dromen niet had durven hopen dat de dag ooit zou komen.

Marco van Basten is benoemd tot directeur Vernieuwing & Hervorming van de Fifa. De ongeoefende Humo-lezer of Van Basten-kenner zal dit nieuws niet onmiddellijk als een sensatie beschouwen, wij verklaren nader.

Ooit liet Van Basten door het blad Hard Gras optekenen: ‘Er is iets grondig mis met ons voetbal.’ Te veel wedstrijden, scheidsrechters dienen beter beschermd, penalty’s moeten shoot-outs worden en technische hulpmiddelen worden overal voor ingeschakeld. Zijn grootste afkeer: ‘Dieptepunt is de buitenspelregel.’

Nooit meer buitenspel. Het is bijna zover. De stuitende regel gaat eraan. De onzichtbare muur voor het mooie spel die zonder enige reden alle genot de bodem in boort, zal binnenkort verleden tijd zijn. Voetballiefhebbers die in het nieuwe buitenspelloze tijdperk naar een wedstrijd kijken zonder dat er iemand offside op zijn fluitje blaast, zullen zich afvragen waarom er ooit is gespeeld mét ‘buitenspel’.

Wat een verademing, wat een tiendubbele vreugde voor spelers, arbiters en publiek, wat een geschenk uit de hemel. Nooit meer misbaar, nooit meer discussie, nooit meer die vreselijke frustratie van het afkeuren van een gaaf doelpunt.

Marco gaat in Zwitserland wonen en krijgt er een kantoor.

Ik krijg argwaan: dat kan toch met één telefoontje worden afgehandeld?

‘Gianni, met mij. Ik heb een paar punten opgeschreven. Noteer je ze?’

Fifa-president Gianni Infantino dankt zijn directeur Vernieuwing & Hervorming voor de snelle actie, pakt een balpen en schrijft op: ‘Buitenspelregel afschaffen.’

‘Nog iets, Marco?’

‘Nee, ga daar eerst maar eens mee aan de slag. Dan bel ik je de volgende week voor de shoot-out, de strafbank en de wedstrijdkalender.’

Johan Cruijff zat ook eens in Zwitserland bij de Fifa voor nuttige adviezen. Na de stilte die erop volgde, kwam hij er nooit meer terug. Onlangs herinnerde de toenmalige voorzitter Sepp Blatter zich met een lach om de lippen: ‘Johan ging ervan uit dat alles wat hij zei, uitgevoerd werd. Bijzonder mens.’

Zo zal het Marco van Basten ook vergaan. Infantino, die tijdens de lotingen van de Champions League zo graag naast een voetbalberoemdheid op het podium stond, leek het gewoon fijn Marco in een bureau naast zich te hebben – en dan gauw samen naar de lunch bij het meer.

Marco van Basten zal wegkwijnen tussen zijn memo’s en paperclips, begint in de voortdurende verveling te malen en tics te ontwikkelen en op een dinsdagmiddag in het jaar 2018 hangt hij in dat kantoortje opeens horizontaal in de lucht en trapt een bal met een overhead bicyclekick in de hoek. ’t Was de lamp. ‘Ik laat ’m hangen,’ denkt Fifa Infantino.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234