null Beeld

Jan Mulder: 'Schimmels'

jan mulder

In een zinderende hitte parkeer ik de auto naast de glamour van het stadion. Het is mijn eerste keer Ghelamco Arena. Hij is prachtig.

De fans van AA Gent hebben zin in de wedstrijd om de Supercup tegen Club Brugge. Vijftig jaar na de eerste keer dat ik de supporters van Gantoise zag en hoorde, zie en hoor ik ze weer: ‘Het mooiste stadion van België,’ plagen ze de oud-Anderlechtspeler. De sfeer is goed. Alles wat tegenwoordig de weg van AA Gent kruist, is goed, ondergetekende dus ook. Tevreden wandel ik naast twee poltieagenten te paard naar de ingang.

Ze galopperen me klem tegen de voorgevel en zwaaien met een papier.

‘Tekenen!’

Ik lees het dwangbevel. Het blijkt een noodkreet van de politie te zijn: politie te paard dreigt te worden afgeschaft. Zie ook: www.petities24.com, Facebook: Behoud van Politie te Paard.

De agent: ‘Een voetbalmatch zonder paarden: dat kán toch niet, meneer Jan?’

Heeft meneer Jan nooit over nagedacht. Maar nou je het zegt, meneer de agent, ik vind het altijd een mooi beeld, u op zo’n glanzend dier, om nog maar te zwijgen van het gezellig klikklakken van de hoeven op de straatstenen. Gantoise en Sinterklaas voor één prijs.

Zouden de paarden voor de petitie stemmen als het hun zou worden gevraagd? Ooit, bij een Anderlecht – PSV, heb ik ze zien schrikken, steigeren en lijden tussen de rookbommen en de opgefokte paarse en rode legers. En in het vorige seizoen, tijdens de spannende dagen van de nakende financiële ondergang van FC Twente, sloegen woedende supporters van de Tukkers een agent van zijn paard en ze begonnen daarna met de vuisten het over al zijn leden trillende dier uit te dagen: ‘Wat moet je nou? Kom dan!’ Vrijetijdsbesteding en drugs.

Het verlangen van de Gentse agenten leek authentiek. Ze wilden dolgraag een onderdeel blijven van de voetbalmatch. Een zeker recht van spreken hebben ze wel. Herinneren wij ons het beroemdste politiepaard aller tijden, Billy, aan wie het voetbal zoveel te danken heeft. Het schitterde tijdens de Cup Final van 1923, de allereerste tussen Bolton Wanderers en West Ham United op Wembley.

Het stadion was afgeladen. ‘Tien jaar eerder,’ schrijft correspondent Peter de Waard van de Volkskrant in mei 2000, ‘hadden Aston Villa en Sunderland al eens voor 120.000 bezoekers een bekerfinale in het stadion van Crystal Palace gespeeld.’

undefined

null Beeld

Op Wembley konden er 125.000 toeschouwers in. Voor de eerste finale daar kwam het dubbele van dat aantal opdagen. Het heilige gras was van een golfbaan iets verderop afgehaald.

De Waard schenkt ons fraaie wetenswaardigheden: ‘De sterkte van de tribunes is getest door er enige tijd zware zandzakken op te leggen. Een legerbataljon van 1.200 man is daarnaast een middag bezig geweest met synchroon zitten en opstaan.’

Om één uur is Wembley tjokvol. Om twee uur bezwijkt de eerste poort, daarna volgen de andere. De extra 100.000 mensen nemen plaats op het veld. Om drie uur arriveert de koning in zijn rijtuig. De Waard: ‘Tribune en veld vormen een kolkende mensenmassa. De bereden politie van West Hampstead wordt ingeschakeld, onder wie agent George Scorey op zijn schimmel Billy. Paard en ruiter worden de helden van de wedstrijd samen met de koning die vanuit de royal box de toeschouwers in zijn richting lokt. Bij een van de doelen ontstaat daardoor een gaatje waar Scorey (‘ik laat mij niet verslaan’) op zijn machtige witte paard begint met het leegmaken van het veld. Drie kwartier later zijn de achter- en zijlijnen vrij. Bolton wint met 2-0. De 200.000 toeschouwers hebben één van de meest legendarische wedstrijden uit de geschiedenis van Wembley gezien.’

Dankzij Billy en zijn ruiter George. Er bestaat een filmpje waarop te zien is hoe George op zijn spierwitte Billy tussen de 200.000 fans heerst en rust brengt.

Wembley, met al zijn herinneringen, is in 2000 gesloopt: de ultieme belediging voor traditie en bereden politie, aan wie de voetbalsport zoveel te danken heeft.

Wat is het alternatief? Kleine, handige tanks? Onbemande, kleine, handige tanks bij van tevoren al broeierige duels die zwaar uit de hand kunnen lopen? Drones misschien? De brandweer die de menigte uit elkaar spuit hebben we al – een beschamend schouwspel. Ik heb de petitie voor handhaving van de cavalerie getekend...

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234