null Beeld

Jan Mulder: 'Spaghetti'

Jan Mulder

Mourinho: repetitie van voorspelbaar gedrag. Het is tijd voor de ónvoorspelbare robotcoach.

Phelps wint. Bolt wint. Biles wint. Amerikaanse basketballers winnen met 40 punten verschil de finale. Kenia wint het langeafstandslopen. De Engelsen pakken alle nummers op de wielerbaan. Brazilië wint het voetbal.

Twee dagen voor de sluiting van de Olympische Spelen voltrok zich in Lausanne een sportieve revolutie die de spanning terug kan brengen. Studenten van de Zwitserse École Polytechnique Fédérale wonnen tussen de colleges en differentiaalvergelijkingen door met een zelfgebouwde tafelvoetbalrobot van een voortreffelijke menselijke tafelvoetballer.

Ik heb het nooit gekund. Bewonderde en haatte de handige raddraaiers, die met een nauwelijks waarneembare slag van de pols de bal oorverdovend hard tegen de houten achterwand van mijn doeltje jasten. Zelfs Kleinkinderen - Mulder wordt 9-0.

De tafelvoetbalmachine van masterstudent Léo Sibut uit Lausanne kan het nu ook. Het vakblad De Ingenieur: ‘Via een doorzichtig speelveld houden camera’s in de gaten waar het balletje is. Lineaire motoren verschuiven stangen waaraan de plastic spelertjes hangen, en roterende motoren laten de stangen draaien wanneer een speler tegen de bal moet schoppen. De motoren komen uit de maakindustrie en zijn dus razendsnel (versnelling tot 9g) en tegelijk behoorlijk nauwkeurig tot op 1 mm. Centraal staat een systeem van beeldherkenning, met een camera die door de doorzichtige bodem heen het feloranje balletje kan waarnemen. De camera maakt driehonderd beelden per seconde, op basis waarvan de baan van het balletje wordt berekend.’

In de verklarende tekst trof deze zin me vooral: ‘De geautomatiseerde tafel heeft een simpele strategie: de bal veroveren en wegschieten.’

Ook tactisch is hij dus sterk. In het gewone veldvoetbal doet Barcelona het als één van de weinige teams nog met vernuftige combinaties, maar tegen de honderd procent voorgeprogrammeerde menselijke voetballers van de toekomst maken zelfs Messi, Neymar en Suarez geen kans. De voorgeprogrammeerden veroveren de bal, schieten ’m lukraak weg, missen doel, houden daarna weer tegen, schieten, weer mis, en veroveren maar weer, enzovoort. Eén keer zal-ie erin gaan omdat Barça uitgeput is en zelf niks meer tegenhoudt of verovert. Balbezit vindt de voorgeprogrammeerde onzin: juist geoordeeld. Zaterdag 20 augustus maakte Steven Defour voor FC Burnley tegen FC Liverpool zijn debuut in de Premier League: 80 procent balbezit voor Liverpool, uitslag 2-0 voor Burnley, dat maar één ding deed, de bal krijgen en blind naar voren schieten. Op het EK in Frankrijk werden bijna alle wedstrijden gewonnen door landen met duidelijk minder balbezit, meestal 40 procent.

undefined

null Beeld

In de toekomst beheerst de robot ook schijnbewegingen en zullen er wedstrijden komen tussen twee robotteams. De Ingenieur: ’Studenten zouden dan het verschil moeten maken door in elke robot een slimme strategie in te programmeren.’

FIFA zal de voorgeprogrammeerde voetballers met een chip in de heup waarschijnlijk verbieden, net als doping, omkoping en oortjes, maar de machtige robotmultinationals zullen eigen Olympische Spelen en een eigen WK Voetbal gaan organiseren – je kunt nu al niet meer de vreemde zenders aflopen of er is ergens een toernooi aan de gang met twee geharnaste legertjes heen en weer zoemende robots.

En wees eerlijk, wat de menselijke voetballers op het veld doen, is negen van de tien keer verpletterend saai: ballen in de breedte van halte naar halte schuiven en weer terug. Wat zelfs Anderlecht zo nu en dan vertoont in de Belgische competitie en Ajax (het allerergste verval ooit aanschouwd) in de Nederlandse, kan de vergelijking met het computerspel al lang niet meer doorstaan, laat staan dat het qua kijkspel kan winnen van het zinderende gewoel in het strijdperk van de robots. Zap maar eens langs National Geographic en Discovery Channel, SBS en Veronica of de afdeling Games op het internet.

Wat de bleke Mourinho en Conte langs het lijntje bij elkaar springen komt neer op een repetitie van voorspelbaar gedrag, het is tijd voor de ónvoorspelbare robotcoach. Ook de voorbeschouwingen en de interviews van de spelers na afloop zijn schier onverdraaglijk door nietszeggendheid. De voetbaltoekomst is aan de robot die wint en normaal spaghetti eet.

De menselijke Dennis Praet in Het Nieuwsblad na zijn transfer naar Sampdoria: ‘Het zijn hier echt joviale mensen. Zo heeft de voorzitter mij al geleerd hoe ik spaghetti op zijn Italiaans moet eten, want messen om pasta te eten zijn hier echt verboden.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234