null Beeld

Jan Mulder: 'Straf en Paasei'

jan mulder

Vanden Borre te lang bij de jeugd van de B-kern laten rondhangen, lijkt een onverstandig manoeuvre. Besmettingsgevaar.

Bilal Basacikoglu, een voetballer van Feyenoord, kwam enkele keren te laat op de training en kreeg van de technische staf de volgende straf: om acht uur ’s ochtends met een blocnote in het hokje bij de slagboom voor het stadion plaatsnemen en de kentekenplaten van de binnenkomende wagens opschrijven.

Wanneer iemand bij Schalke 04 tijdens het bewind van trainer Huub Stevens te laat voor het ontbijt kwam, of te vroeg en al een eitje pelde voordat het sein ‘ontbijten’ was gegeven, kreeg hij een boete van 1.000 euro. Was de overtreder ook nog getooid met een petje, dan mocht hij het dubbele in de boetepot doen. Petje op met de klep in de nek en dat aangordstrookje met gaatjes dwars over het voorhoofd: 3.000. Petje met de klep als een oude richtingaanwijzer opzij: 4.000. Huub heeft de schurft aan petjes.

Trainer Co Adriaanse van AZ liet zijn spelers na een wanprestatie paaseieren zoeken die hij zelf had verstopt in de omgeving van stadion de Alkmaarderhout. Uitgeput kwamen zijn pupillen na uren zwerven, vaak zonder ei, weer op de thuisbasis aan. AZ speelde in die tijd schitterend voetbal en bereikte de halve finale van de UEFA Cup.

De Duitser Marco Reus betaalde voor autorijden zonder rijbewijs een boete van 540.000 euro, tien procent van zijn jaarsalaris. Kenners van de fenomenen delict en heropvoeding menen dat straf de mens niet helpt. Inderdaad, Reus was trots op zijn boete en dat is wat anders dan een afschrikwekkende maatregel beoogt te doen.

In Turkije rekent de club Genclerbirligi 9.000 euro voor een baard. Deze boete mogen ze verdriedubbelen. Het ligt niet in mijn aard – leve de persoonlijke vrijheid en de democratie – maar toch juich ik deze bemoeienis met het uiterlijk van de medemens stiekem toe. Voorzitter Ilhan Cavcav van Genclerbirligi: ‘Het is hier toch geen imamschool? Ik ben 80 en scheer me nog elke dag.’ Cavcav heeft gepleit voor een algemeen baardverbod in de Turkse competitie, maar de bond vreesde dat de juristen van de UEFA niet akkoord zouden gaan en bespaarde zich de moeite.

Komen we bij Anthony Vanden Borre, die in een interview met Het Laatste Nieuws de vloer aanveegde met Anderlecht, de club die hem uit de goot opviste en die hij eeuwige dank is verschuldigd. De ondankbare oproerkraaier werd naar de B-kern verwezen. Het liefst zou Anderlecht zien dat hij elders emplooi vindt, maar er is geen mens die Vanden Borre voor een wedde van 800.000 euro per jaar overneemt.

Hoe zou de Brusselse club de ontstane situatie moeten ‘managen’? Vanden Borre te lang bij de jeugd van de B-kern laten rondhangen, lijkt een onverstandig manoeuvre. Besmettingsgevaar. De slagboom dan? Paaseieren? Elke dag een draconische straf voor half fictieve overtredingen (talibanbaard)? Ongewenste ingrepen. Met het toepassen van dergelijke methodes straf je jezelf.

In Nederland scoorde Oussama Tannane van Heracles vorige week vier goals in de eerste helft. In februari werd Tannane nog uit de selectie gezet wegens herhaaldelijk wangedrag. Hij ging in zijn vrije tijd de fitnessruimte in, kweekte sterkere spieren en kreeg bovendien hulp van een gedragspsycholoog om de woede in bedwang te leren houden.

Gedragspsycholoog John Leenders is ook de mentale steun van Memphis Depay, de nieuwe ster van Manchester United, waar de druk enorm is, maar niet meer voor Memphis. Zou een zielenknijper echt werken?

Toen Marco van Basten bondscoach was, lees ik in het Algemeen Dagblad, haalde hij Erik Reep bij Oranje. Reep is sportpsycholoog en aanhanger van alternatieve geneeswijzen. Zijn levenswerk: ‘Mensen bevrijden uit de gevangenis van hun eigen denkspiraal’. De vrouw van de vriend van Van Basten, Johnny van ’t Schip, had er baat bij, de Oranje-spelers niet.

Ruud Gullit en Marco van Basten zochten hulp bij de haptonoom Ted Troost. Ze moesten van Ted ‘aan en op elkaar zitten’, inclusief erectie. ‘Mij hielp het,’ zei Gullit in ‘Studio voetbal’. Ook Van Basten heeft lovende woorden voor Troost.

Anderlecht heeft het al eens geprobeerd met een Troost-figuur: John Troost. Deze ‘energetisch terapeut’ hield van gekke dansjes. ‘Je energieniveau als voetballer krijgt er een positieve impuls van,’ zei John. Nadat het Astridpark was dolgedraaid, wees trainer Van den Brom hem de deur en heel de paars-witte familie voelde zich opgelucht.

Anderlecht, volledig genezen verklaard, waagt zich niet meer aan positieve flows voor een rechtsbuiten en erecties in de ruit op het middenveld. Om het leven weer op te kunnen pakken, zal Vanden Borre zelf een dansleraar moeten zoeken.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234