Jan Mulder: 'Vaders'

Mohamed Elneny? Aardige techniek en, vooral: lopen, lopen, lopen.

Op aanraden van zijn vader bad Mohamed Elneny vijf keer per dag tot Allah. En de profeet verhoorde vaders bede dat diens zoon op een mooie dag profvoetballer bij Al Moqaouloun mocht worden. Vader Elneny, die jeugdtrainer van Baladiyet El Mahallah was, adviseerde de zoon ook tien uur per dag te oefenen op straat en hard te lopen. Tien uur lang. Dat las ik in The Guardian van 15 januari, dat een stuk over Mohamed Elneny publiceerde nadat hij door Arsenal was gecontracteerd.

De jonge Elneny kreeg als kind van 3 jaar de eerste richtlijn voor een succesvolle voetballoopbaan mee van zijn vader: ‘Word één met de bal.’

Hoe doe je dat?

Ermee naar bed gaan.

Vader Elneny: ‘You have to connect with the ball.’

In 2012 ging Mohamed van Al Moqaouloun naar Basel en na een paar opvallende wedstrijden met de Zwitserse club in de Champions League werd hij voor een bedrag van 9 miljoen euro naar Arsenal getransfereerd.

Wat was Arsenal opgevallen aan zijn spel? Aardige techniek en, vooral: lopen, lopen, lopen. Mohamed werd in de Champions League van vorig seizoen uitgeroepen tot de voetballer die de langste afstand had afgelegd – ze houden dat tegenwoordig tot op de meter nauwkeurig bij.

Volgens Cruijff en Guardiola is veel lopen een teken van slecht spel, Wenger denkt daar zeker anders over.

Ik denk aan voetbalvaders. Zijn ze slecht of goed? Ik herinner me een vriendje dat op blote voeten over het kiezelpad naast het huis moest dribbelen. Geen tien uur, oké, toch een onaangenaam gezicht. Ik denk aan vaders die hun jongens met Allah in aanraking brengen, hen tien uur per dag doen hardlopen en ’s nachts met de bal laten slapen. Ondraaglijk spartaans is dat niet, maar ik ben blij dat mijn vader geen god kende.

Hij hamerde op techniek. Tactische aanwijzingen beperkte hij tot de mededeling dat je bij corners op de zestienmeterlijn moest postvatten en je vooral niet in het gewoel voor het doel moest begeven: ‘Daar is niks te halen voor jou, Jan. Wees slimmer.’

Veel baat bij gehad. Mijn vader kende de waarde van de afvallende bal voordat die bestond en gaf de adviezen met liefde. Hij was schoenmaker, maakte mijn voetbalschoenen, sneed en naaide leren ballen en timmerde zelfs een kopgalg met een bal aan een touwtje om beter te leren koppen. Toch is er weleens iets gebeurd.

Op een dag, ik was 10, kwam ik thuis en op de keukentafel lag een enorme leren bal. Veel te groot om mee op straat te voetballen.

‘Dit is een medizinbal,’ zei mijn vader.

Een medizinbal heeft de grootte van een bal voor motorvoetbal. Het is een zwaar ding dat door sporters wordt gebruikt voor conditietraining en het aansterken van de buikspieren. In die dagen was zo’n bal nog niet overal te koop. Mijn vader, die een medizinbal duidelijk erg interessant vond, had voor het benodigde gewicht zware Groningse klei gebruikt, die na een poosje keihard wordt.

‘Ga eens tegen de muur staan,’ zei mijn vader tegen me. En toen tegen mijn moeder, een uitstekende handbalster: ‘Annie, jij stoot de medizinbal in zijn buik.’

Moeders gezicht betrok. Iemand een loodzwaar monster in de buikstreek stoten? Je bloedeigen kind?

‘Doet geen zeer, tenminste, als je de buikspieren goed spant, anders kunnen we Sybesma beter nu al bellen.’ Sybesma was onze huisarts.

Ik spande mijn buikspieren zo hard als ik kon, moeder stootte de medizinbal en zeeg onmiddellijk op de grond. Schouders uit de kom. Ik ontspande en deed een vergeefse poging haar op de benen te helpen.

Vader oogde geïrriteerd. Misschien was hij geërgerd omdat wij van zijn schitterende uitvinding, de medizinbal die mij naar de top zou opstuwen, een potje maakten.

‘Ik doe het zelf.’

Hij nam de medizinbal met beide handen, strekte de armen recht vooruit en stak de bal toen als het mes van een harakiri-Japanner in zijn maagstreek. De demonstratie was te enthousiast geweest. Hij zakte ineen en lag kreunend naast mijn nahijgende moeder op de keukenvloer.

Ik heb nooit getraind met de medizinbal. Hij lag als poef in de voorkamer.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234