null Beeld

Jan Peumans over zijn hemel en hel: 'Ik hoor het onze grote leider nog zeggen: 'Jan Becaus gaat uitstraling geven aan onze partij.' Ja, mijn neus ook'

Jan Peumans is bijna drie maanden politicus af, maar aan het stationsbuffet van Hasselt is daar weinig van te merken. Aan de lopende band drukt hij vaderlijk handen, klopt hij gemoedelijk op schouders en strooit hij kwistig knipoogjes in het rond, en voor iedere passant die hem aanklampt, heeft hij wel een woordje klaar. ‘Gij zijt van Antwerpen, hè, madam? Ja, kijk, daar kunt ge ook niks aan doen.’

Noud Jansen

Jan Peumans «Ik ben wereldberoemd in Vlaanderen, al jaren. Mij stoort dat niet, want ik heb de gave om met iedereen een babbeltje te kunnen slaan, van koning tot werkman. Alhoewel, met de koning spreken is zeer moeilijk, want de man kan niet dialogeren. Zijt ge met de trein?»

HUMO Ja.

Peumans «Zeer verstandig. Ik ook: ik ben van Riemst naar het station van Tongeren gefietst. Zo heb ik op de trein nog even verder kunnen lezen in mijn boekje van Vincent Scheltiens, ‘De sociaaldemocratie is doodziek’. Zeer interessant, en de titel klopt natuurlijk als een bus. Als je ziet wat er nog van de socialistische partijen overblijft, dat is toch ongelooflijk?»

HUMO Bent u een lezer?

null Beeld

Peumans «Mijne man, ik doe niks liever. Als ik even geen boek bij de hand heb, lees ik desnoods een reclameblaadje, om te weten hoeveel een pak waspoeder tegenwoordig nog kost. Maar momenteel ben ik in het debuut bezig van Margot Vanderstraeten, ‘Allemaal lelijke mensen’ of hoe heet het (‘Alle mensen bijten’, red.), uit 2002. En vorig jaar heb ik met veel plezier bijna alles van Elsschot gelezen. En voor de rest zit ik volop met mijn neus in de boeken voor mijn doctoraat, over de Vlaamse beweging na de Tweede Wereldoorlog.»

HUMO Hoe stelt u zich de hemel op aarde voor?

Peumans «Als een dorpje in een schitterend landschap, waar geen auto’s rondrijden en geen lucht- of lawaaivervuiling is, maar waar de mensen vredevol samenleven en maximaal in hun eigen levensonderhoud voorzien. Maar die plek bestaat niet, hè? Al kan ik u in Wallonië wel enkele plaatsen aanduiden waar het nog goed is. Waar je geen lelijke architectuur of versteende voortuinen vindt, en waar de mensen aardig zijn.»

HUMO Ik blijf het merkwaardig vinden dat een N-VA’er zo enthousiast kan doen over Wallonië.

Peumans «Ach, waarom ook niet? De Walen zijn een tolerant en vriendelijk volk. Hun inkomen en hun bestedingen zijn lager, maar is dat dan per se zoveel negatiever? Moeten we altijd maar groeien, groeien en nog eens groeien? Goed, van de grauwheid van Charleroi, Marchienne-au-Pont of Courcelles wordt een mens niet vrolijk. Maar wat wil je? De Walen hebben niet altijd de politici die ze verdienen, want de socialisten hebben nooit iets aan die ellende gedaan.»

HUMO Hebt u ooit een helse periode meegemaakt?

Peumans «In 2003 heb ik in de Limburgse provincieraad de Visa-affaire aan het licht gebracht. Ik zou dat morgen opnieuw doen, want ik had het gelijk aan mijn kant – enkele gedeputeerden hadden wel degelijk misbruik gemaakt van hun Visa-kaarten – maar een fijne periode was dat bepaald niet. Ik herinner me een avond: de tribune zat vol met toeschouwers, het Openbaar Ministerie was aanwezig, en heel de provincieraad was tegen me: dat ging daar aanhoudend van ‘Peumans dit’ en ‘Peumans dat’. Zoiets kruipt niet in je kouwe kleren. Na afloop ben ik met Vic Putzeys, mijn enige N-VA-collega in de raad, pinten gaan pakken in een café hier in Hasselt. ‘Ik stop ermee,’ zei ik hem. Maar ja, je weet hoe dat gaat: na een nachtje slapen bekijkt een mens het leven weer anders.»

HUMO Lust u graag pinten?

Peumans «Ik ben geen alcoholieker, hè, maar ik drink graag een pint bier, ja. Lokale bieren vooral, van microbouwerijen. Een Stella zul je me nooit zien drinken, zoals ik überhaupt nooit iets van InBev zal nuttigen. Da’s uit principe: InBev, dat zijn oplichters van de Belgische staat, want ze ontduiken op grote schaal belastingen. Ik ben wel een hevige fan van brouwerij Moortgat: Duvel, dat is mijn bier.»

HUMO Waar bevindt zich uw culinaire top?

Peumans «In een viertal restaurants in Wallonië. In Vlaanderen ga ik bijna nooit meer tafelen, sinds ik met mijn vrouw eens in West-Vlaanderen wilde gaan eten, en heel het restaurant zich omdraaide toen ik binnenkwam. Daarom rijden mijn vrouw en ik naar de Ardennen wanneer we onszelf eens op een diner met alles erop en eraan willen trakteren. We maken daar dan een weekendje van: overdag wandelen, dan douchen, en dan de voetjes onder tafel.»

HUMO Houdt u van kunst?

Peumans «Een streekmuseum, of een interactief museum over lokale geschiedenis, dat vind ik interessant. Maar ik zal niet snel in zwijm vallen voor een schilderij. En ik ga zeker geen tweeënhalf uur aanschuiven om in Den Bosch naar de werken van Jeroen Bosch te kijken. Die kan ik evengoed in één van mijn tientallen kunstboeken zien.»

HUMO Hoezo, tientallen kunstboeken?

Peumans «Allemaal relatiegeschenken, mijn beste. Je doorbladert ze, schrijft erop van wie je ze gekregen hebt, en vervolgens zet je ze op je boekenplank. Daar staan ze dan rechtop te sterven.»

HUMO U bent wel een muziekliefhebber.

Peumans «Een hévige. Klassiek vooral, maar ook jazz en blues. Naar iets als Pukkelpop krijg je me dan weer in geen honderd jaar. Vroeger kreeg ik altijd een uitnodiging van Chokri, maar ik ben er nooit op ingegaan. Inmiddels nodigt hij me ook al jaren niet meer uit, omdat ik hem eens goed heb liggen gehad door te zeggen dat hij een luie volksvertegenwoordiger was.

»Ach ja, ik ben nu eenmaal iemand die graag de waarheid zegt, dat zit in mijn karakter. Als het niet klinkt, dan botst het maar. Daarom heb ik me ook altijd openlijk kwaad gemaakt op het feit dat mijn eminente partijgenoot Jan Becaus vijf jaar lang geen hoe-heet-het heeft uitgevreten in de Senaat, en daar netto 150.000 euro voor heeft opgestreken. Ik hoor het onze grote leider nog zeggen: ‘Jan Becaus, die gaat uitstraling geven aan onze partij.’ Ja, mijn neus ook. Ík heb uitstraling gegeven, hij niet.»

HUMO Waaraan hebt u nog meer een hekel?

Peumans «Aan het lawaai, het fijn stof en de sigarettenrook waarin we nu zitten. Jongens toch, wat een ellende.»

HUMO We kunnen ook binnen gaan zitten, als u wilt.

Peumans (wegwuivend gebaar) «En verder stoor ik me aan politieke overlopers. Goed, je kunt door voortschrijdend inzicht andere opvattingen over bepaalde zaken krijgen. Maar redeneringen als: ‘Ik zie dat mijn partij achteruitgaat, dus laat ik snel zorgen dat ik bij een andere partij terechtkom,’ dat is plat opportunisme, hè.»

HUMO Nog meer ergernissen?

Peumans «Jawel: ouders die door het rood licht stappen met hun kinderen. In mijn hoedanigheid van voorzitter van de Vlaamse Stichting voor Verkeerskunde spreek ik zo iemand daar ook op aan: ‘Meneer, als je je kind op die manier verkeersveiligheid bijbrengt, dan is dat geen goeie zaak, hè?’ ‘Moei je met je eigen zaken,’ krijg ik dan weleens te horen, maar dat trek ik me niet aan. Ik vind: de voorbeeldfunctie die je als ouder hebt, moet je ten volle uitspelen. Ik blijf wel altijd hoffelijk, want hoffelijkheid en respect zijn twee belangrijke waarden. Hoor, pater Peumans is weer aan het spreken.»

HUMO Wat bezorgt u geestelijk genot?

Peumans «Een goede wandeling, alleen of met mijn vrouw. Erg bevorderlijk voor je geestelijk welbevinden.»

HUMO Wat is voor u het hoogste lichamelijke genot?

Peumans «Ik zou ‘een orgasme’ kunnen zeggen, maar als je ouder wordt, is dat toch anders. Nee: goed geslapen hebben. Ofwel – hier ga ik weer – een lange wandeling maken, en dan een douche nemen.»

HUMO Welke schoonheid mag na die wandeling weleens bij u onder die douche komen staan?

Peumans «Serieus, wil je dat echt weten? Zoiets achtervolgt me tot sint-juttemis, dat besef je toch?»

HUMO Niet flauw doen, meneer Peumans.

Peumans «Ik weet dat Wouter Beke ooit heeft meegedaan aan Tussen Hemel en Hel. Heeft hij op die vraag geantwoord?»

HUMO Hij gaf zelfs twee antwoorden: Juliette Binoche en Veerle Baetens.

Peumans «Typisch voor een CVP’er natuurlijk, om twee antwoorden te geven. (Denkt na) Mag het ook grappig zijn? Want dan kies ik voor Sabine de Bethune (lacht luid). Ja, dat vind ik wel een goeie. Ze heeft vijf jaar in het Vlaams Parlement gezeten, een instelling waar ze niets dan dedain voor heeft. Maar als kersvers gecoöpteerd senator is ze wél fan van de Senaat, die ik dan weer totaal overbodig vind.»

HUMO Vindt u haar een aantrekkelijke vrouw?

Peumans «Sabine de Bethune? (lacht bij de gedachte) Opposites attract, zeker?»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234