null Beeld

Jan Peumans, Vlaams Parlementsvoorzitter (67): 'Ik schaam me soms voor de uitspraken van mijn collega-politici'

Over twee weken houdt Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans voor de allerlaatste keer zijn 11 juli-toespraak. Eind mei 2019 zit het er dan echt op, na 38 jaar in de politiek. Een mooie aanleiding voor een geanimeerd gesprek over de N-VA, het WK voetbal, de chachacha en de steeds ruwere politieke zeden. ‘Ik heb nog nooit iemand geslagen. Wat dat betreft, ben ik een overtuigde pacifist.’

Tom Pardoen

'Vier jaar geleden supporterde ik voor de Schotten, twee jaar geleden voor Wales en nu voor niemand. Ik ga dus niet uit de bol als België wint'

Peumans laat zich zuchtend in de zetel van het hotelrestaurant vallen, roert in zijn koffie en werpt een vermoeide blik op de tricolore vlaggen overal rondom ons. Hij kijkt enkele seconden onbewogen naar het televisiescherm en barst dan staccato los.

JAN PEUMANS «COL is Colombia, neem ik aan? En JAP is dan Japan? Ze zíén er alleszins Japans uit. Ik stel verder vast dat Japan met 2-1 voorstaat in de 92ste minuut. (Fronst) Een match duurt toch maar 90 minuten? Ik weet zéker dat een match maar 90 minuten duurt. Dat is het enige wat ik zeker weet over voetbal.

» (Gnuift) Ik ben eerlijk gezegd nooit een voetballiefhebber geweest, maar toen ik een klein manneke was, was mijn broer keeper bij het plaatselijke Hedera Herderen. Ik droeg altijd zijn sporttas.»

HUMO Erg volgzaam voor uw doen.

PEUMANS «Ik keek op naar mijn grote broer. En ik kreeg altijd een reep van Chocolade Jacques. In zilverpapier gewikkeld, er zat een plaatje bij dat je in een boek kon kleven. Dat hebt gij natuurlijk nooit gekend, maar vroeger was dat heel populair. Zelf heb ik nooit gespeeld: te veel schrik om schoppen te krijgen. Ik ben bang voor fysiek contact, ik heb nog nooit in mijn leven iemand geslagen. Wat dat betreft, ben ik een overtuigde pacifist. Een grote mond heb ik wel altijd gehad, dat was mijn verweer als iemand op mijn gezicht dreigde te slaan. Maar dat WK? (Blaast) Het laat mij koud.»

HUMO Hebt u net als in 2016 Belgische vlaggen laten weghalen uit het restaurant van het parlement?

PEUMANS (zwaait met de vinger) «Maar ik heb helemaal geen vlaggen laten weghalen: u mag nooit voor waar aannemen wat uw collega’s schrijven. (Op dreef) Als uw Franstalige collega’s bij mij op kantoor komen, stellen ze systematisch de vraag: ‘Où est le drapeau belge?’ Dan antwoord ik dat wij die nooit hebben gehad, ook niet toen Norbert De Batselier of Marleen Vanderpoorten voorzitter waren, en die kunt u toch amper verdenken van Vlaams-nationalistische gevoelens? Maar ik ben een schappelijke mens: toen de koning op bezoek kwam, hebben we wel een tricolore vlag laten aanrukken.»

HUMO Zijn er dit WK opnieuw richtlijnen vanuit de N-VA: hoe gaan we als partij om met de Rode Duivels?

PEUMANS «Ik zou het niet weten, want ik lees ze niet. Maar als u denkt dat ik uit de bol ga als België wint: fout. Vier jaar geleden supporterde ik voor de Schotten, twee jaar geleden voor Wales en dit jaar voor niemand. Ik ben geen mens die de massa achternaholt. Koersen als de Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl volg ik wel, omdat ik vaak ga wandelen in die regio’s. Ik zit dan te wachten op de luchtbeelden, zodat ik kan zeggen: ‘Daar ben ik al geweest.’ Ik ben een groot Wallonië-kenner.»

HUMO Misschien is het WK van de Conifa meer iets voor u?

PEUMANS (kijkt alsof hij een verschijning ziet)

HUMO Het WK voor minderheden en niet-erkende staten. Kárpátalja – de voetbalploeg van de Hongaarse minderheid in de Oekraïense Karpaten – versloeg in de finale Noord-Cyprus met 3-2.

PEUMANS «Aha! Nu hebt u wél mijn aandacht. Ik wist niet dat zoiets bestond. Leuk! Wij zijn natuurlijk geen minderheid, en we hebben ook geen Vlaamse nationale ploeg. Alle landen van het Verenigd Koninkrijk hebben wel een eigen team. Ze zijn natuurlijk met meer: misschien komen wij niet aan elf goeie spelers. Het zou prettig zijn als Vlamingen wat trotser zouden zijn op hun vlag, zoals de Catalanen. (Werpt kwade blik op het televisietoestel) Kunnen we dat kreng niet uitzetten?»


ELLEBOGENWERK

HUMO Een pleidooi voor Vlaamse Duivels: het zou een idee kunnen zijn voor uw allerlaatste 11 juli-toespraak.

PEUMANS «Ik weet al wat ik ga zeggen, maar ik verklap niks.»

HUMO Zal u weer voor ophef zorgen?

PEUMANS «Ophef? Waar haalt u dat? Hebt u ooit al één van mijn toespraken gehoord? Ik heb het al over Brussel gehad, over Wallonië, over Nederland en over Europa. Landen en regio’s waarmee Vlaanderen een band heeft.»

HUMO Ik vind het altijd een vreemd zicht: Jan Peumans die een toespraak geeft in het Brusselse stadhuis.

PEUMANS «Brussel is toch de hoofdstad van Vlaanderen? Ik vind het veel vreemder dat de burgemeester van Brussel nooit naar ons 11 julifeest komt. Mijnheer Close, of zijn voorgangers Thielemans en Mayeur: ik heb ze er nooit gezien. Terwijl ze toch de burgemeester moeten zijn van iedereen. De Afrikanen, de Aziaten én de Vlamingen. Naar het feest van de Franse gemeenschap gaan ze wel. En dat Mayeur weigerde om mij de hand te schudden, is helemaal te gek.»

HUMO Ik heb soms de indruk dat Brussel alleen op 11 juli belangrijk is voor de N-VA.

PEUMANS «Allee, wat zeg je nu. Vlaanderen investeert elk jaar meer dan 800 miljoen euro in Brussel, het merendeel daarvan in scholen. Verhoudingsgewijs investeren wij veel meer in scholen dan de Franstaligen. Veel Franstaligen sturen hun kinderen trouwens naar onze scholen, omdat ze beter zijn.»

HUMO Enkele jaren geleden wilde de N-VA die viering weghalen uit het Brusselse stadhuis. Waarom?

PEUMANS (wegwuifgebaar) «Dat had met de capaciteit te maken. Er komen elk jaar zowat 500 mensen, die allemaal moesten rechtstaan. Maar u weet hoe politici dan zijn: ze gebruiken hun ellebogen om op de eerste rij te kunnen staan. Omdat ik daar van af wilde, heb ik iedereen een stoel gegeven. We zijn wel eens in het gebouw van de KVS gaan kijken, maar dat was niet ideaal voor een receptie. Plus: die zaal van het stadhuis is prachtig, en we worden er altijd goed ontvangen.»

HUMO Soms verlopen de vieringen tumultueus. Schepen Els Ampe riep eens vanop de achterste rijen dat u de reputatie van de Vlamingen besmeurde.

PEUMANS (wuift) «Quantité négligeable. Mevrouw Ampe heeft toen gereageerd op iets wat ik niet heb gezegd. Ze had me verkeerd begrepen en ik vond haar onbeleefd. Maar, we hebben het bijgelegd met een goed gesprek. Els heeft me zelfs onlangs haar boek gestuurd. Ik heb haar een keurige brief teruggestuurd: ‘Bedankt Els, ik zal het boek lezen wanneer ik met pensioen ben.’ Het zal u misschien verbazen, maar ik speel geen politieke spelletjes. Zo ben ik: als mensen iets op hun lever hebben liggen, nodig ik hen uit. Zoals met ‘Niet in mijn naam’ (een kunstenaarscollectief dat zich verzette tegen het ‘bekrompen nationalisme’, red.). Zij vertelden dingen over mij die pertinent onwaar waren. Ik heb Kristien Hemmerechts toen uitgenodigd. Weet u wat ze zei tegen mijn secretaresse? ‘Mijnheer Peumans moet mij zélf bellen.’ Ik heb mevrouw Hemmerechts drie keer uitgenodigd. Ze is nooit gekomen. Ik had zelfs naar haar willen gaan.»

HUMO Wat valt er met deze 11 juli eigenlijk te vieren?

PEUMANS (rolt met de ogen) «Typisch journalisten! (Luid) 11 juli is de officiële feestdag van de Vlaamse gemeenschap. Het is een traditie om dat te vieren. Punt. Dat is de verdienste van Evrard Raskin, een partijgenoot die daarvoor in 1973 een decreet heeft ingediend. Toen is de Vlaamse Leeuw ook onze officiële vlag geworden. (Tandenknarsend) Door de socialisten heeft hij wel rode klauwen en een rode tong gekregen.

»De laatste jaren moet ik speechen op het stadhuis, maar vroeger nam ik altijd vrijaf op 11 juli. De dag ervoor hang ik thuis de Vlaamse Leeuw uit. Niet de officiële, maar degene die wij graag zien: zwart en geel. Ik zet zelf een paal in mijn hof en (trekt fluitend een denkbeeldige vlag omhoog). De dag ervoor ga ik ook naar de koning. Hij nodigt me dan uit en zegt: ‘Proficiat met het feest van de Vlaamse gemeenschap.’ En dan zeg ik ‘Dankuwel, majesteit’ en hebben wij een heel (schraapt de keel) boeiend gesprek.»

HUMO Kunnen we als Vlamingen terugkijken op een geslaagd jaar?

PEUMANS (lacht luid) «Ik denk dat het in weinig verschilt van het vorige. Maar dat moet ook niet: de scholen zijn opengebleven, de gas is blijven branden en het licht meestal ook.»

HUMO Noël Slangen zei over de Vlaamse regering: het komt de N-VA, die zichzelf nog altijd als anti-establishment positioneert, goed uit dat niemand weet dat er een regering is die wordt geleid door een N-VA’er.

PEUMANS (wuift) «Alle partijen waaraan Slangen advies heeft gegeven, zitten nu in moeilijk vaarwater. Ik wil aan die man geen woorden vuilmaken.»

HUMO Bent u niet weinig ambitieus voor een lid van een partij die zegt voor de kracht van verandering te staan?

PEUMANS «Dat moet je aan mijn partij vragen. Op vlak van onderwijs, kinderopvang, kinderbijslag en sociale huisvesting is er hervormd. En de begroting is in evenwicht: onze regering bouwt in tegenstelling tot de federale weinig schulden op. Er is dus wel wat gebeurd, maar misschien springt er inderdaad weinig uit de band.»

HUMO De kinderarmoede wel, in negatieve zin dan.

PEUMANS «Het is een schande dat één kind op de zeven opgroeit in een kansarm gezin in één van de rijkste regio’s van de wereld, en dat we er niet in slagen om dat op te lossen. Dus ja, we moeten daar voorrang aan geven, maar het gaat te ver om te zeggen dat de kinderarmoede de schuld is van deze regering. Er zitten veel mensen in het parlement met boter op het hoofd. Ingrid Lieten is nu wel vertrokken, maar zij was de vorige bevoegde minister. Nu, het heeft geen zin om te zeggen: ‘In Wallonië en Brussel is het nog veel erger.’ Daarmee los je je eigen problemen niet op. Ik ben Liesbeth Homans niet, ik ben zelfs geen minister, maar ik zou in haar plaats nooit gezegd hebben dat ik de armoede zou halveren. Dat mag je nooit doen in de politiek, want je hebt niet alle elementen zelf in de hand.»

HUMO Homans heeft de cijfers uitgelegd als een probleem van vluchtelingen, wat niet klopt. Dat met de vinger wijzen naar allerlei zondebokken wordt bij sommige partijgenoten stilaan een reflex.

PEUMANS «Er zitten veel nieuwe Vlamingen in de statistieken, zoals de Congolezen in de Matongé-buurt bijvoorbeeld, bij wie armoede bestaat. Maar ik zou nooit gezegd hebben dat het de kern van het probleem is. Maar nogmaals: ik ben Homans niet.»

undefined

null Beeld

'Ik ben Liesbeth Homans niet, ik ben zelfs geen minister, maar ik zou in haar plaats nooit hebben gezegd dat ik de kinderarmoede zou halveren'


CHACHACHA

HUMO Over groene energie was de voorbije weken ook wat te doen. Europa wil ambitieuzere doelstellingen. Maar Vlaanderen, en met name de N-VA, zou dwarsliggen: ‘Het moet realistisch en betaalbaar blijven.’

PEUMANS «Ik heb de uitleg van Geert Bourgeois gehoord in het parlement: hij ontkent ten stelligste dat hij op de rem staat. Maar het zou kunnen: ik ken de finesses van het dossier niet. Ik kan niet alles weten.»

HUMO In Vlaanderen is slechts 5 procent van de geschikte daken bedekt met zonnepanelen. Limburg doet het met 6,6 wel veel beter dan West-Vlaanderen met 3,8 procent.

PEUMANS «Vanzelfsprekend: de zon schijnt in Limburg veel meer dan aan zee. Zelf heb ik nog geen zonnepanelen, maar voor mijn warm water heb ik wel een soort, euhm… (denkt na) Hoe heet zoiets waar de zon op schijnt zodat het water opwarmt? En ik doe ook altijd het licht uit. Daarnaast ben ik lid van zes of zeven coöperaties. Ik heb onlangs nog een dividend gekregen van 12 euro. Daar moet ik wel 3,75 euro belastingen op betalen. Ik heb een sms gestuurd naar de minister van Financiën om mijn beklag te doen. Het gaat me om het principe, niet over die 3 euro.»

HUMO U had het al over onderwijs. Psycholoog Wouter Duyck was in Humo’s regeringsrapport niet enthousiast over het beleid van de Vlaamse regering.

PEUMANS «Dat is het goed recht van Wouter Duyck. We hebben het secundair onderwijs enkele jaren geleden hervormd. Sommige mensen wilden een brede eerste graad, waarbij iedere leerling twee jaar lang dezelfde vakken zou krijgen, maar wij waren daartegen. Dus hebben we de scholen de kans gegeven om zelf te kiezen. Dat is geen pleidooi voor elitescholen, maar ik vind dat knappe koppen de kans moeten krijgen om te specialiseren en excelleren. Zoals ik ook vind dat degenen die niet kunnen volgen, steun moeten krijgen. En we moeten zeker af van het idee dat ASO’ers beter zijn dan anderen. We moeten het technisch en beroepsonderwijs herwaarderen. Toen ik bij de kruisheren op school zat, heb ik nooit iets geleerd over techniek. Daarom vind ik het een goed idee om al in de lagere school STEM-leerkrachten in te schakelen. Dan kun je technische talenten sneller opsporen.»

HUMO Het onderwijs in Vlaanderen scoort historisch gezien sterk, maar op sommige vlakken gaan we achteruit. We geven nochtans heel veel geld uit.

PEUMANS «13 miljard euro: het op één na hoogste budget van alle OESO-landen. Maar de centen, dat is één zaak. De motivatie van sommige leerkrachten een andere. Er is een grote uitstroom: velen haken na vijf jaar af. Aan het geld kan het niet liggen, wel aan het statuut van de leerkrachten.»

HUMO Volgens Geert Bourgeois focussen we te veel op het welbevinden van de leerlingen en te weinig op prestaties. Duyck noemt dat de ‘zesjescultuur’. Dat was in uw tijd bij de kruisheren wellicht anders.

PEUMANS «Ik was gene slimme: van wiskunde begreep ik niks. Ik kon het wel goed uitleggen. Enerzijds was het college heel streng, je kweekte er discipline. Al weet ik niet of we terug moeten naar die tijd. Anderzijds, en dat zal u verwonderen, was het college heel tolerant. Er was een filmclub waar we films van Pasolini en Buñuel zagen. Wij kregen dansles, samen met de meisjes. Geen volksdans: slows en chachacha. Daar heb ik Frieda Van Wijck leren kennen. Tijdens de chachacha.»

undefined

'Wat ik zal doen als Bart De Wever vraagt om vijf jaar langer aan te blijven? Niemand moet mij zeggen wat ik moet doen'


Geen stijl

HUMO Zullen we het ook eens over uw federale overburen hebben?

PEUMANS (ontdoet zich van zijn stropdas) «Daar weet ik niets van. Ik volg het niet, ik heb al werk genoeg in Vlaanderen.»

HUMO De federale regering is tot stand gekomen om economisch orde op zaken te stellen. Uw partij heeft daarvoor zelfs haar communautair programma in de koelkast gestoken.

PEUMANS «Nee, de ándere partijen hebben dat gedaan. De MR wilde vijf jaar stilstand. Onze statuten blijven wat ze zijn: wij willen een onafhankelijk Vlaanderen in een vrij Europa. Als de anderen ‘nee’ zeggen, dan is dat zo. Ik ga niet in een hoekje zitten kniezen.»

HUMO De communautaire aspiraties werden bevroren om te kunnen scoren op sociaal-economisch vlak. Valt het resultaat niet wat tegen?

PEUMANS «Het klopt dat de federale regering een aantal doelstellingen niet heeft gehaald. De begroting is niet in evenwicht. Dat heeft ook met de taxshift te maken: een enorme inspanning die zuurstof geeft aan bedrijven, maar wel veel geld kost.»

HUMO De groei valt tegen. Zelfs Griekenland doet beter.

PEUMANS «Je moet alle elementen in rekening nemen. Wij zien stilaan frictiewerkloosheid ontstaan. De werkloosheid is laag, maar er zijn nog altijd mensen die niet aan het werk zijn en toch vinden veel bedrijven geen werknemers. Op grote bouwwerven maken Portugezen en Polen de dienst uit: onze mensen willen het niet doen.»

HUMO Het wekelijkse Wetstraatrelletje draaide vorige week rond brug-pensioen bij Carrefour.

PEUMANS «Aha! Mijn woordvoerder is een swt’er (stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag, zoals brugpensioen nu heet, red.). Wás: ik heb hem weer geactiveerd. Ik heb hem uit de goot opgeraapt (lacht). Hij is bijna 61 en hij komt elke dag fluitend naar zijn werk. Omdat ik zo’n goeie voorzitter ben, natuurlijk, maar hij is een voorbeeld voor iedereen. (Kijkt plots naar links, waar de ober een extra Belgische vlag rond een paal drapeert) Weet ge wat ik het ergst van al vind? Dat ze reclame op die vlaggen zetten. Ik ben geen fan van de Belgische vlag, maar ik vind het stijlloos van Inbev.»

HUMO Philippe Muyters viel Kris Peeters openlijk aan over de swt-regeling bij Carrefour, terwijl Peeters er wettelijk gezien niets tegenin kon brengen. Pas in 2020 wordt de leeftijdsgrens van 56 jaar opgetrokken.

PEUMANS (wuift) «Muyters is geen roeper, ik vind hem een heel zachtaardige man. Peeters had hem om een advies gevraagd, en hij heeft geantwoord dat het in de huidige omstandigheden onverantwoord is om mensen op 56 met pensioen te sturen. Die mensen kunnen elders aan de slag: Colruyt heeft problemen om alle vacatures in te vullen.»

HUMO Muyters wist dat Peeters geen andere beslissing kon nemen: het was een truc van de foor.

PEUMANS «De media zetten politici graag tegen elkaar op. Ik heb meer en meer problemen met hoe zij trachten te polariseren. Ik krijg soms telefoon van journalisten: ‘Laat u maar eens goed gaan tegen politicus X of Y.’»


populair in Wallonië

HUMO Enkele weken geleden verloor de N-VA in een peiling van Het Laatste Nieuws 5 procent. Een donderslag bij heldere hemel?

PEUMANS «Daar zijn ze bij de partij heel erg van geschrokken. Er was paniek, denk ik. De oorzaak? (Blaast) Je ne sais pas, ik kan niet in het hart kijken van al wie gepeild is. Maar het is gek dat de populariteit van de kopstukken niet gedaald is.»

HUMO Maggie De Block was jarenlang de populairste: het heeft de Open VLD ook niet tot gigantische hoogten gestuwd.

PEUMANS «Wij hebben meer dan één kopstuk. Jan Jambon en Theo Francken zijn zelfs in Wallonië erg populair. Ik heb een totaal ander profiel, maar ik kom regelmatig in Wallonië, en soms herkennen de mensen mij: ‘Als ik kon, zou ik op u stemmen.»

HUMO Hoe verklaart u de populariteit van Francken en Jambon onder de taalgrens?

PEUMANS «Ze ventileren een aantal dingen waarvoor ook sommige Waalse kiezers gevoelig zijn: een lik-op-stukbeleid. Al is er in het geval van Theo Francken een verschil tussen wat hij zegt en zijn beleid.»

HUMO Wat vond u van zijn laatste uitschuiver op Twitter?

PEUMANS «Ik kijk niet naar Twitter.»

HUMO Hij had het over ‘grote aantallen mensen uit Bangladesh’ op de Aquarius, de boot met 700 vluchtelingen aan boord. Het bleken er drie.

PEUMANS «Ik weet waar u naartoe wil. Ik heb al 73 keer gezegd: mensen moeten niet twee, maar drie keer nadenken voor ze tweeten. Maar dat geldt niet alleen voor onze mensen. Ik heb in ‘Villa Politica’ gezegd dat de uitspraak van Bart De Wever over Mawda niet mijn stijl is, maar ik heb ook gezegd dat de advocaten van de ouders de dood van dat meisje ook misbruiken. Dat laatste hebben de kranten niet overgenomen.»

HUMO Zou de steeds hardere taal van De Wever en Francken een verklaring kunnen zijn voor de slechte peiling?

PEUMANS «Dat speelt mee. Sommige van onze kiezers zijn daar gevoelig voor: ‘Moet je dat zo zeggen?’ Maar toen ik bij Linda De Win had gezegd dat het mijn stijl niet is, kreeg ik evengoed mails à la: ‘Zeveraar!’ (Laconiek) Drie nachten niet geslapen, dat begrijpt u.

»Maar serieus: je mag alle argumenten gebruiken, maar je mag niet polariseren en stigmatiseren. Ik hecht veel belang aan het maatschappelijke debat, en dat begint met luisteren. Zelfs in het parlement luisteren ze niet meer. Ze staan lelijk te doen op het spreekgestoelte en dan keren ze terug naar hun zitje en luisteren ze niet eens naar het antwoord van de minister. Ze zitten tik-tik-tik op hun smartphone te tokkelen. Zoudt gij het normaal vinden als ik hier heel de tijd op dat ding zit te tokkelen? Ge zoudt me onbeschoft vinden. En terecht.»

HUMO Vond u het wedervaren met de Aquarius ook zo’n wansmakelijk spektakel? De parallellen met 1939, toen Amerika een boot met Joodse vluchtelingen weigerde, zijn te treffend om te negeren.

PEUMANS «De burger heeft geen vertrouwen in de manier waarop Europa omgaat met het probleem. Ik ben in Litouwen geweest, dat volgens het spreidingsplan 174 vluchtelingen moest opvangen: het land stond in rep en roer. Als we onderling niet solidair zijn, valt het systeem in duigen.

»Er is een zekere hardvochtigheid, maar toen de Vlamingen 100 jaar geleden naar Wallonië verhuisden op zoek naar werk, werden ze daar ook als een bende woestelingen gezien. Dat is van alle tijden. Sommige mensen zien die gigantische migratiestromen vanuit Afrika nu ook als een grote bedreiging.»

HUMO Die mensen op de Aquarius werden de speelbal van politici die zich wilden profileren. Ook uw partijgenoten gieten olie op het vuur, door over ‘een invasie’ te spreken, terwijl de cijfers al bij al meevallen. Schaamt u zich soms voor uw vakgenoten?

PEUMANS «Ik schaam mij soms voor de uitspraken die sommige politici doen, maar ook buiten mijn eigen partij. Een mens is voor mij altijd een mens, en hij heeft recht op waardigheid. Maar ik vind wel dat de regels de regels zijn: als je geen asiel aanvraagt, mag je weggestuurd worden. Als je hier komt moet je onze regels aanvaarden. Assimileren moet niet, integreren wel.»

HUMO Waar ligt die grens: vindt u een hoofddoek een stap te ver, zoals uw partijgenote Darya Safai?

PEUMANS «Wie een hoofddoek wil dragen, mag van mij een hoofddoek dragen. Tenzij je een openbare functie hebt. Als ik achter een loket zit, zou jij ook niet dulden dat ik zichtbaar een kruisje draag: dat zou niet neutraal zijn.»

undefined

null Beeld

'Ik wil andere dingen gaan doen. Ik ga een doctoraalscriptie schrijven. Bij professor Bruno De Wever, de broer van'


DOCTOR PEUMANS

HUMO U bent inmiddels al een poosje pensioengerechtigd.

PEUMANS «Al tien jaar. Ik ben 67. Volgend jaar 68. (Luid, met uitslaande stem) Ik stop!»

HUMO Dat hebt u enigszins halfslachtig aangekondigd.

PEUMANS «Ik heb gezegd dat ik ter beschikking blijf als de partij me nodig heeft. (Met dichtgeknepen ogen) Ge weet toch dat ik de populairste politicus van Limburg ben? 64.000 stemmen. Ik zal waarschijnlijk de Vlaamse lijst duwen.»

HUMO Maar als u verkozen wordt, neemt u die functie níét op?

PEUMANS (schatert) «Ik zit al van 1981 in de politiek, na 38 jaar is het tijd om te vertrekken. Ik ben achttien jaar schepen geweest, twaalf jaar burgemeester, veertien jaar provincieraadslid en vijftien jaar parlementslid. Ik heb de politiek altijd moeten combineren met een andere job. Omdat we vier kinderen hebben, ging mijn vrouw niet uit werken, maar konden we dus ook niet leven van m’n politieke job alleen. In 2004 ben ik als directeur voor De Lijn drie vijfde gaan werken, maar met de politiek erbij kwam ik aan een job van acht vijfde. Tellen met Peumans! Ik heb het graag gedaan, maar op een gegeven moment denk je: ik heb het gehad.»

HUMO Bent u moe?

PEUMANS «Ik ben vanochtend om 5 uur opgestaan en ik barst van de energie: ik hoop dat u dat hebt kunnen zien. Maar het is goed geweest. Ik wil andere dingen doen.»

HUMO De chachacha dansen met Frieda Van Wijck?

PEUMANS «Ik ga een doctoraalscriptie schrijven. Bij professor Bruno De Wever. De broer van, kent u hem? Hij is hoogleraar aan een echte universiteit, in Gent. Ik ga onderzoek doen naar de geschiedenis van het Vlaams-nationalisme in Limburg.»

HUMO U bent nooit minister geweest: een smet op uw blazoen?

PEUMANS «U hebt het over de beroemde 10de juli 2009, toen iedereen ervan uitging dat ik minister zou worden maar het niet werd. Nadat ik samen met Geert Bourgeois en de toen nog vrij dikke Bart De Wever had onderhandeld, moesten de ministerposten worden uitgedeeld. De pers schreef: ‘Peumans kan dat perfect.’ Ik zóú het ook perfect gekund hebben. Maar dan hebben ze in een café hier vlakbij ’s nachts bekokstoofd dat het iemand uit Antwerpen moest worden: Philippe Muyters. Ik geef toe dat het een teleurstelling was. Ik was door De Standaard, De Morgen, Het Belang van Limburg en Villa Politica verkozen tot beste parlementslid. Bart heeft me dan gevraagd om parlementsvoorzitter te worden, en na 48 uur heb ik de knop omgedraaid. Ik heb wel gezegd dat ik daar niet namens de partij of de regering zou gaan zitten, maar ter verdediging van de volksvertegenwoordiging. Drie van mijn vijf kabinetsleden hebben geen partijkaart: ook dat wijst op een hoge graad van onafhankelijkheid.»

HUMO Nooit meer gedacht: nondedju?

PEUMANS «Ja, maar ik kan toch moeilijk in een hoekje zitten blèten. Daar heb ik geen talent voor.»

HUMO En als Bart De Wever volgend jaar zegt: ‘Jan, je moet er nog eens vijf jaar bij doen’?

PEUMANS «Dat werkt niet bij mij. Niemand moet mij zeggen wat ik moet doen.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234