null Beeld

Jan Segers, programmadirecteur van vtm

Februari 1989: VTM vierde haar geboorte op een openingsgala in het Casino van Oostende. Wie het cliché niet schuwt, noemt zulke openingsgala's altijd spetterend. Nu ja, geboortes kúnnen spetteren. De sierlijke vrouwen hielden zich die avond kranig tussen epauletten en onder wijduitstaande kapsels, föhnteinen van haar, sóóóó eighties.

Rudy Vandendaele

.... De weg die van 'Commissaris Roos' naar 'Code 37' liep was lang en kronkelig. Aan de Medialaan 1 was het een komen en gaan van programmadirecteurs en de bijbehorende bedrijfsauto's en visies. Sinds 2005 is Jan Segers aan de beurt: een rijzige Limburger, die vermoedelijk van rock-'n-roll weet. Ooit heeft hij Germaanse filologie gestudeerd, maar toen hij in dienst van de VMMa was, stelde hij op een dag vast dat hij meer van cijfers hield dan hij dacht. Hij noemt zich graag een ambtenaar, of een bediende. Zijn meerdere is Christian Van Thillo, de mediamagnaat van wie hij een oosters aandoende wijsheid citeert: ''t Is niet omdat mensen televisiekijken, dat ze ook gráág kijken.' Daaruit maakt hij op dat je nooit vanzelf blij mag zijn met mooie kijkcijfers, en dat je zulke bijval echt moet verdienen.

undefined


«In 1989 was vtm omstreden, maar mensen die nu vijfentwintig zijn, vinden het vanzelfsprekend dat vtm er is. Zij kiezen voor allerlei soorten televisieprogramma's, of die nu van de openbare omroep zijn of van vtm. Zij voelen niet de behoefte om zich ergens tegen af te zetten - met De Morgen onder de arm gaan ze een cd van Rihanna kopen. Daardoor kunnen wij als commerciële zender maar beter van alles aanbieden, hoe uiteenlopend ook.»

«We slagen er vooralsnog niet in de massa te bereiken zoals één dat doet met 'De Ronde', 'De pappenheimers' of 'De slimste mens', en dat zie ik als een manco. Ik vind het succes van die programma's welverdiend, en elke dag daag ik onze tv-producenten uit om ook met zulke kwaliteit voor de dag te komen. Wij zijn wanhopig op zoek - nu ja, 'wanhopig' is te sterk uitgedrukt: we zijn koortsachtig op zoek naar programma's die het verschil kunnen maken.»

«Ik ben altijd een trouwe Humo-lezer geweest, van jongs af, maar er ís een soort dictaat van de goede smaak dat vandaag in handen is van de Humo-achtigen, zal ik maar zeggen. Een vrij grote groep mensen die voorschrijven hoe het moet. Pas op, ik spreek geen oordeel uit over die groep.»

«Mijn gebrek aan schrijftalent heeft mij in de richting van de televisie gestuurd: zal ik het zo zeggen? In de televisiewereld kun je nogal snel het verschil maken, als je er veel belangstelling voor hebt en keihard werkt. Ik bedoel: in die wereld heb je snel een reputatie.»

«De dag dat vtm begon, was het Interfacultair Songfestival net aan de gang in de Manhattan in Leuven, en daar werd de openingsshow van vtm op een groot scherm vertoond. En iedereen maar jouwen en awoert roepen, ik ook - wellicht omdat het meisje naast me dat ook deed. Ik was zeker geen liefhebber van het beginstadium van vtm.»

In Humo 3680 van dinsdag 15 maart kunt u het volledige interview lezen.


Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234