null Beeld

Jan Ullrich, ex-renner: Rudy Pevenage kijkt terug op de carrière van zijn pupil

'Jan had de Tour van 1998 moeten winnen. En die van 2003.' Rudy Pevenage kijkt terug op de carrière van zijn pupil Jan Ullrich.

Redactie

Met kleine oogjes verschijnt hij aan de voordeur van zijn villa in Geraardsbergen. Tot halféén vannacht heeft Rudy Pevenage naar zijn computerscherm gestaard, surfend van de ene site naar de andere, op zoek naar de reacties op de nieuwste ontwikkelingen in de dopingzaak rond Jan Ullrich. Het DNA van Ullrich is herkend in de bloedzakjes van de Spaanse dokter Eufemiano Fuentes, de spilfiguur in Operación Puerto. Eén van die zakjes droeg het opschrift: 'de zoon van kleine Rudy' - een iets te duidelijke verwijzing naar de vader-zoonrelatie van Ullrich en Pevenage. Kleine Rudy heeft er een hard hoofd in: straks dreigen zij, als enigen, gestraft te worden in een zaak die vorige zomer nog de héle internationale sportwereld beroerde, behalve wielrenners ook atleten en tennissers en voetballers en Formule 1-racers.

undefined

Maar meer wil Pevenage er niet over kwijt. De afspraak is dat we het, anderhalve maand na zijn afscheid, nog eens over Jan Ullrich de renner zullen hebben. Ullrich was jarenlang de enige tegenstander van Lance Armstrong die naam waardig. En dan nog: unser Jan tegen Bush-op-de-fiets, het was uiteindelijk toch een ongelijke strijd. Pevenage zag 'm van op de eerste rij als assistent, ploegleider, privébegeleider en vriend.


RUDY PEVENAGE « In 1996 had Walter Godefroot, de eerste ploegleider bij Telekom, Jan Ullrich niet geselecteerd voor de Tour: te jong, vond hij. En hij had in het jaar daarvoor, zijn eerste jaar bij de profs, weinig laten zien. Maar in de aanloop naar de Tour begeleidde ik Telekom in de Ronde van Zwitserland, en daar deed Jan onwaarschijnlijke dingen. Op een gegeven moment waren er acht goede renners ontsnapt, en Jan reed ernaartoe. In zijn dooie eentje reed hij het gat toe! Opeens zag je waarom hij bij de jeugd gold als het grootste talent van zijn generatie. 'Neem Ullrich mee naar de Tour,' zeg ik tegen Walter, 'je zult het je niet beklagen.' In principe wijzigde Walter zijn selectie nooit, maar na veel vijven en zessen mocht Jan toch mee en bleef Peter Meinert thuis.»


HUMO Een Deen nog wel. Vond de Deense kopman Bjarne Riis dat een goed idee?

PEVENAGE « Achteraf vond hij het een heel goed idee (lacht). Riis won die Tour, Ullrich werd tweede en Zabel pakte vijf ritten en de groene trui. Het kon niet op voor Telekom.

» Jan heeft die Tour in alle rust kunnen rijden: als helper van Riis was hij een vrije vogel. En hij was in topvorm. Bij een bevoorrading is hij nog lelijk gevallen; ingepakt als een mummie reed hij verder, maar hij heeft Bjarne Riis de Tour helpen winnen - een invaller.»


HUMO Had Ullrich die Tour moeten winnen?

PEVENAGE (zucht) « Achteraf is het makkelijk praten.»


HUMO Laat ik de vraag anders stellen: was Ullrich de sterkste?

PEVENAGE « In de tweede helft van de Tour was hij de sterkste, vooral in de laatste dagen. De afsluitende tijdrit in Saint-Emilion heeft hij gewonnen, al had hij 's ochtends geen zin om het parcours te verkennen. 'Moet dat echt?' vroeg hij met hoorbare tegenzin. Terwijl Bjarne niet te houden was, hij popelde om op verkenning te gaan. Maar Jan won, met meer dan twee minuten voorsprong op Bjarne, als ik me niet vergis.»


HUMO In het hooggebergte had Ullrich op Riis gewacht. Hij wás beter.

PEVENAGE « In de rit met aankomst op de Hautacam heeft hij zich de pleuris voor Bjarne gereden, dat klopt. Op sommige dagen wás Jan heel sterk, maar in de ploeg heeft het kopmanschap op geen enkel moment ter discussie gestaan. Het was voor Bjarne


HUMO In een Duitse ploeg?

PEVENAGE « Zonder discussie.»


HUMO Uiteindelijk is Ullrich 1 minuut en 41 seconden na Riis geëindigd. Veel is dat niet.

PEVENAGE « Als die afsluitende tijdrit tien kilometer langer was geweest, was Bjarne waarschijnlijk gekraakt. En dan was Jan alsnog over hem heen gegaan. Ongewild weliswaar, want Jan zal een ploegmaat niet flikken voor een overwinning in de Tour. Een woord is een woord.»

(ja)

U vindt het volledige interview met Rudy Pevenage in Humo 3475

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234