null Beeld

Jan Van den Berghe - God in Laken


Jan Van den Berghe is een man met een strafblad. Jarenlang was hij de grote poppenspeler die vanuit een vtm-regiekamer marionetten als Luc Appermont en Marlène de Wouters op echte interviewers liet lijken. Dat leverde soms parels op, zoals het onvergetelijke gesprek in 'Luc' met ene Jenny Muis, die in één nacht 235 mannen over zich heen had laten gaan.

Bert Govaerts

Zou God de Vader zich op het einde van de twintigste eeuw in Vilvoorde gemeld hebben en Jan even herinnerd hebben aan het Laatste Oordeel? We weten het niet, maar Van den Berghe legde zich tegen zijn 60ste een boetegang op en verhuisde naar Canvas, waar hij nog een paar jaar de eindredactie van 'Histories' op zich nam. Bij zijn afscheid van de televisie, in 2004, kondigde Jan aan dat hij zijn terugkeer tot de menselijkheid zou voltooien door nog een paar 'heuse' boeken te schrijven over een onderwerp dat hem al jaren fascineert: de monarchie!

'God in Laken' (Manteau/De Standaard) gaat volgens de ondertitel over 'Het Belgische Koningshuis en het Katholicisme'. Vtm-kijkers, die God waarschijnlijk alleen nog maar zijn tegengekomen als sidekick van Johan Terryn in 'Het zesde zintuig', hoeven niet meteen gillend weg te lopen. Van den Berghe kent zijn vak en serveert zijn niet zó telegenieke onderwerp op het bekende bedje van koninklijke pikanterieën. De minnaressen en de bastaardkinderen zijn weer van de partij, en de lezer krijgt zelfs inzicht in de masturbatiegewoontes van Leopold II. Al die schuinsmarcheerderij doet wel vermoeden dat Gods aanwezigheid in Laken maar zelden zwaar gewogen heeft. Toch telt dit boek 374 bladzijden. De oplossing voor het raadsel is eenvoudig: dit werkstuk gaat niet zozeer over het (doorgaans slappe) geloof van onze vorsten, als wel over hun relaties met de Kerk en het Vaticaan. Leopold I (nota bene een protestant) en Leopold II schurkten wat graag aan tegen de conservatieve krachten in de Kerk van Rome, niet uit overtuiging, maar om hun eigen macht in de Belgische 'barak' te vergroten. Albert I, ook al geen militant gelovige, liet zich als 'koning-ridder' wat graag meeslepen door de hysterische kardinaal Mercier, die patriottisme uitriep tot een christelijke deugd in de strijd tegen Duitsland.

undefined

Wellicht woonde God alleen tussen 1960 en 1993 écht in Laken, als vaste gast van Boudewijn en Fabiola. Het is geen groot nieuws dat dit koninklijke echtpaar diepgelovig was en dat Boudewijn – als enige in het vaderlandse rijtje - zijn geloof ook tégen zijn eigen wereldse belangen in liet doorwegen. Toen hij, in 1990, weigerde de abortuswet te tekenen, zette hij zelfs zijn eigen troon op het spel.

Clive James

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234