null Beeld

Jared Harris: 'Met het klimaat is het zoals met Tsjernobyl: er wordt nog steeds niet geluisterd naar de slimste mensen'

De Britse acteur Jared Harris kroop al in de huid van John Lennon (‘Two of Us’), Andy Warhol (‘I Shot Andy Warhol’) en de Britse koningen Henry VIII (‘The Other Boleyn Girl’) en George VI (‘The Crown’). Al zullen de meeste tv-kijkers hem vooral kennen als Lane Pryce uit ‘Mad Men’. In de uitstekende HBO-serie ‘Chernobyl’, over de ramp met de Russische kernreactor in 1986, is hij te zien als chemicus Valery Legasov.

Anke Wauters

JARED HARRIS «Ik speel graag personages die echt hebben bestaan. Noem het luiheid, maar het lost veel problemen op. Je weet hoe de persoon eruitzag, hoe hij praatte en zich gedroeg, wat z’n motieven waren. Natuurlijk heb je nog altijd je verbeelding nodig en weet je pas écht wie een personage is als je hem begint te spelen, maar ik vind het wel makkelijker zo.»

HUMO Ook al moest je je in dit geval inwerken in chemie en kernfysica?

HARRIS «Oké, dat was een nadeel (lacht). Ik ben helemaal niet academisch ingesteld. Ik heb zoveel mogelijk artikels en onderzoeken gelezen, en ik heb geprobeerd om me door Stephen Hawkings ‘A Brief History of Time’ te worstelen. Maar telkens wanneer hij over zwarte gaten begon, liep ik vast. Iedereen zei: ‘Het is geweldige lectuur! Erg makkelijk om te begrijpen!’ En ik zat dan gewoon wat schaapachtig te glimlachen (lacht).»

HUMO In het begin zien we hoe Legasov een getuigenis aflevert op cassettebandjes. Wat was zijn doel?

HARRIS «Hij wilde de waarheid over Tsjernobyl voor toekomstige generaties wetenschappers bewaren, omdat de staat veel onder de mat heeft geveegd. Tot op vandaag wordt er gelogen over de oorzaken van de kernramp en ontkent de overheid wetenschappelijke bewijzen staalhard.

»Eén van de meest waardevolle lessen die ik heb geleerd tijdens deze reeks is: het zijn altijd de slimste mensen rond de tafel waar niemand naar luistert. ‘Chernobyl’ voelt in dat opzicht als een waarschuwing die vandaag jammer genoeg nog steeds relevant is. Dat er nog steeds een debat aan de gang is over het hoe en waarom van de opwarming van de aarde, bewijst dat we niet luisteren naar de waarschuwingen van wetenschappers.»

HUMO Is een tv-serie het beste medium om zo’n boodschap over te brengen?

HARRIS «Absoluut. Film draait nog altijd vooral om esthetiek, terwijl een tv-reeks het moet hebben van goede schrijvers en een interessant verhaal. Anders hou je de aandacht van de kijker niet vast. Als acteur krijg je in een tv-serie ook meer tijd en ruimte om een personage te ontwikkelen. Een complex verhaal als ‘Chernobyl’ heeft dat nodig.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234