Jaren voor de #Panamapapers: Onze Man maakte zich onzichtbaar voor de fiscus in 2012
U beseft het wellicht niet, maar wij, belastingplichtigen, zijn in een strijd op leven en dood verwikkeld met 'de overheid die als een overvoede octopus met zijn monsterlijke tentakels iedereen en alles in een vernietigende wurggreep houdt'.
'Belastingontwijking is een mensenrecht!'
Het citaat is niet van ons, maar van Iven De Hoon, belastingadviseur en zelfverklaarde offshore-specialist van de Benelux. De Hoon bedenkt voor zijn klanten fiscale constructies in belastingparadijzen, en als lokkertje organiseert hij seminars. Humo schreef zich discreet in voor een avondje offshore tax planning.
De Hoon runt in Antwerpen het fiscaal advieskantoor De Hoon & Partners, met filialen in Luxemburg, Zwitserland, Bulgarije, China, Hongkong en Belize. De man pent ijverig nieuwsbrieven, websites en boeken vol over één thema: hoe betaal je zo weinig mogelijk of helemaal geen belastingen. De Hoon noemt dat 'een mensenrecht'. Dat belastingen een herverdelend effect hebben, is 'een hersenspinsel van doorrookte linkse intellectuelen die te veel goedkope wijn naar binnen hebben gespeeld'. Zo, dat lucht op!
Zijn artikels bulken van de populistische praatjes en oorlogsretoriek over 'lijfeigenen die kreunen onder de stalinistische praktijken van de overheid'. En sinds 'keizer Elio' premier is, spuit hij aan de lopende band 'pittig gekruide fiscale tips om Di Rupo en zijn trawanten geen euro te veel te gunnen. Do not feed the monster! (...) Kortzichtige en incompetente politici die het land naar de verdoemenis helpen: weg ermee!' We kunnen haast niet wachten tot de dag van het seminarie.
Dat vindt plaats in een gebouw vlak bij café Boven de Wet, met uitzicht op het Antwerpse gerechtsgebouw. In een sober ingericht lokaaltje zitten we met tien geïnteresseerden dicht bij elkaar: acht mannen en twee vrouwen.
Niemand stelt zich voor, maar van een foto op de website herkennen we de manager van het filiaal in het Bulgaarse Plovdiv en een ex-chief financial officervan biergigant AB InBev. Avondje bijscholing, wellicht.
Als inleiding vertelt De Hoon waarom hij het liefst met kleine groepen werkt.
Iven De Hoon «Dan kan ik ook enkele euh... stoute dingen vertellen, en dan zijn we tenminste gerust dat er niet één of andere vervelende Humo-journalist tussen glipt.»
Het gezelschap lacht, en ik lach vrolijk mee. In strak tempo schetst De Hoon de ene fiscale constructie na de andere. Op een flap-overbord noteert hij belastingtarieven voor creatieve ondernemers. Hongkong: 0 procent. Ierland: 12,5 procent. Luxemburg: 0,25 procent. Hongarije en Bulgarije: 10 procent. Madeira: 5 procent. Curaçao: 2 procent. Tsjechië: 9 procent. Man: 0 procent, Malta: 5 procent, enzovoort. Het is allemaal perfect wettelijk te organiseren, benadrukt De Hoon telkens weer. Maar wie dat wil, kan uiteraard nog een paar stappen verder gaan.
De Hoon lardeert zijn exposé met praktische tips en voorbeelden. Zorg ervoor dat de facturen van je buitenlandse vennootschap een ernstig ogend briefhoofd hebben. Iets met ‘head office’ is toch een minimum. Noem je vennootschap niet Marja, naar je vrouw Maria en je zoon Jan. Zorg dat je buitenlandse bedrijf een website heeft die er professioneel uitziet. Strooi je geld niet opvallend rond in België: koop hier géén duur vastgoed of auto’s. Zwijg over wat je in het buitenland hebt, en geef het niet aan.
Tot zover hadden we het ook kunnen verzinnen - maar dan komt het grote werk. Als je in Hongkong echt anoniem wil blijven, richt dan eerst een vennootschapje in Belize op en laat dat voor jou in Hongkong optreden. Een kind kan de was doen. Hongkong-Belize noemt hij 'een geliefde piste'.
De Hoon «Piloten van easyJet en kapiteins van baggeraar De Nul maken er gebruik van.
»Zorg ook voor enige inhoud in je vennootschap, want de tijd van de zuivere postbusvennootschap is voorbij. Het moet allemaal toch een béétje echt lijken. Je kunt bijvoorbeeld via een omweg mails in de taal van je belastingparadijs naar jezelf sturen over je zogenaamde activiteiten - daar bestaan gespecialiseerde websites voor.
»En om geen argwaan te wekken, betaal je in België toch een klein beetje belastingen.»
De Hoon geeft ook voorbeelden van wat hij fisco-cosmeticanoemt, zoals bij een ondernemer met een fruitplantage in Mexico, waar de belastingtarieven vrij hoog zijn.
De Hoon «Dat hebben we opgelost door in Zwitserland een centrum voor zogenaamde kwaliteitscontrole van dat fruit op te richten. Van daaruit werden torenhoge facturen naar Mexico gestuurd om daar de winst te drukken, en in Zwitserland werden weinig of geen belastingen op die inkomsten betaald. Daarvoor moest er alleen af en toe een fruitmand naar Zwitserland worden gestuurd. Niemand controleert dat.»
Het gezelschap smult van de uit het leven gegrepen spitsvondigheden. Tussendoor mag het ook vragen stellen. Hoeveel die constructies kosten, bijvoorbeeld. Vanaf een ereloon van 3.000 euro staat De Hoon & Partners u met raad en daad bij. Dag en nacht, zeven dagen per week – dat spreekt.
Je voelt aan de vragen meteen wie welke plannen beraamt: 'Kan ik vanuit mijn vennootschap in Hongkong, Curaçao of Belize facturen naar mezelf sturen om in België aftrekbare kosten te maken? Moet ik in die landen een kantoor en personeel hebben? Moet ik er zelf naartoe? Kan die constructie ook voor een verzekeringsportefeuille? Kan ik zo’n vennootschap vullen met cash en aandelen?' Op alle vragen komen geruststellende antwoorden en concrete tips.
De vragenstellers maken zich vooral zorgen over de nieuwsgierigheid van de Belgische fiscus. Wat kan die allemaal controleren in het buitenland? De regering heeft toch beslist dat er meer BBI-controleurs komen? De Hoon noemt het bangmakerij en veegt de vloer aan met 'die bende van achtentwintigduizend ambtenaren'.
De Hoon «Een Belgische ambtenaar mag niet eens naar een collega in het buitenland bellen om informatie over jou op te vragen. Ze moeten eerst een brief naar Brussel schrijven om te vragen of ze mógen bellen. En het duurt maanden voor ze daar een antwoord op krijgen, dus beginnen ze er niet aan. Trouwens, in de landen waar wij actief zijn, zullen ze niet veel te weten komen.
»Weten jullie hoeveel ambtenaren in België transfer pricingcontroleren (facturen waarmee bedrijven creatief jongleren tussen binnen- en buitenlandse vestigingen, red.)? Acht! Vier Franstaligen en vier Nederlandstaligen. Van die vier Vlamingen zit er eentje bij de OESO en er is ook nog een dame bij die vrijwel permanent met vakantie is, als ze niet ziek of zwanger is.
»Twéé ambtenaren moeten alle facturen van al die Vlaamse vennootschappen met hun buitenlandse zusterbedrijven controleren. Niets te vrezen dus. Ter vergelijking: in Nederland zitten daar enkele honderden ambtenaren op.»
De Hoon heeft een boon voor de Nederlandse fiscus. Je kunt er tenminste mee onderhandelen en duidelijke afspraken maken over hoeveel belastingen je wil betalen, en verder laten ze je met rust, zegt hij. 'Ze zijn bijzonder efficiënt. Ik noem ze het laatste restant van de Gestapo.'
Maar wat met die internationale verdragen die België met tachtig landen heeft gesloten om fiscale informatie uit te wisselen, wil een aandachtige cursist weten.
De Hoon «Niets om je zorgen over te maken. Daar is vooral veel windowdressing bij.»
Hij heeft ook de ultieme oplossing in petto om onzichtbaar te worden voor de fiscus.
De Hoon «Dan zou je definitief in een belastingparadijs moeten gaan wonen, maar dat zijn doorgaans niet de aangenaamste plekken. Ooit al eens het eiland Man bezocht? De ideale plek voor wie geïnteresseerd is in slecht weer en in de studie van zeevogels. Madeira kan er nog mee door. Maar je blijft het best in België en je parkeert alleen je geld in het buitenland.
»Dat is veel simpeler. En als je helemaal anoniem door het leven wil, dan kun je op een luxecruiseschip gaan wonen. Je vaart de wereld rond en je gaat aan land waar je wilt. En cash haal je overal uit de muur.
»Er bestaan prepaid ATM-kaarten die je met enkele tienduizenden euro's kunt opladen. Volledig anoniem. Zo laat je geen enkel spoor achter. Wij kunnen u aan zulke kaarten helpen via ons filiaal in Hongkong, bijvoorbeeld.»
Na tweeënhalf uur is de sessie voorbij. Niemand heeft nog vragen. Iven De Hoon drukt ons nog eens op het hart dat we hem altijd mogen bellen en mailen met onze specifieke vragen. Discretie gegarandeerd.
Als cadeautje krijgen we nog zijn boek ‘Hoe maak ik mij onzichtbaar voor de fiscus’. Daarin beantwoordt hij allerlei prangende vragen. Waar bestaat het bankgeheim nog? Hoe kan ik discreet vastgoed in het buitenland kopen?
En ook: hoe koop ik een jacht of een vliegtuig zonder dat dat bekend is? De eerste stap is natuurlijk dat je de vereiste poen bijeenharkt. Een seminar met tien deelnemers die elk 350,50 euro neertellen? Dat maakt 3.505 euro: het is een begin.