null Beeld

Jarne Verbruggen, genomineerde voor de European Skater of the Year Award

Met skateboarders is het een beetje zoals met veldrijders: om de één of andere reden lijken de toppers in België aan de bomen te groeien.

godb

Phil Zwijsen is al een paar keer Europees kampioen geweest, en de opvolging is verzekerd: er is Youness Amrani, een Hasselaar van twintig die zich een naam aan het opbouwen is in skatemekka Amerika, en dit weekend is de nog jongere Mechelaar Jarne Verbruggen (amper achttien) in Berlijn één van de twaalf genomineerden voor de European Skater of the Year Award.


Enkele quotes

HUMO Had je zien aankomen dat je één van de genomineerden zou zijn?
Verbruggen «Neen, totaal niet. Dat kon ook helemaal niet, want het is de eerste keer dat die prijs wordt uitgereikt. Een tijdje geleden kreeg ik telefoon van iemand van Element (de skateboardfabrikant die hem sponsort, red.) om te zeggen dat ik bij de genomineerden was: dat was efkes verschieten.
»Nu goed: het afgelopen jaar zijn er een paar goeie filmkes van mij gepost, en ik heb veel in skateboekskes gestaan, onder andere op de voorpagina van Kingpin (één van de belangrijkste magazines in het genre, red.). Dat helpt, blijkbaar.»

HUMO Wist je de eerste keer dat je ging skaten meteen: dít is iets voor mij?
Verbruggen «De eerste keer niet, maar ik was toen ook pas zes jaar.
»Een paar jaar later hebben ze bij ons in Katelijne een mini-ramp gezet. Toen ik daar op ging, was ik er meteen mee weg. Blij dat ik was! Vanaf toen ben ik élke dag van 's ochtend vroeg naar die ramp gegaan, en het is nooit meer gestopt. Ik had in het begin wel altijd schaafwonden, maar dat deerde mij niet. Die eerste jaren vond ik eigenlijk ook de leukste, omdat ik altijd maar nieuwe dingen bijleerde.»

HUMO Op YouTube staat een superspectaculair filmpje van jou, met een scène waarin je door een stad skate met een camera achter je aan.
Verbruggen «Dat was in Louvain-la-Neuve. Het stuk waarover je het hebt, is gefilmd door de Phil, die de hele tijd achter mij skatete.»
HUMO Betekent dat eigenlijk niet dat hij de betere skater is? Hij moest jouw dolle rit niet alleen volgen, hij moest tegelijk ook nog eens filmen.
Verbruggen «Mmm, ja, eigenlijk heb je gelijk: ik ging zo snel als ik kon. Hij kwam achter mij aan, mee de trappen af, met een camera van 2.000 euro in zijn handen! Maar aan de andere kant: ik deed ondertussen wel allerlei trucs, hij kon gewoon rechtdoor skaten.
»Louvain-La-Neuve is echt een supergoede stad om te skaten, met al die studenten. Je moet er alleen niet gaan skaten als het examens zijn, want dan durven ze wel eens een emmer water over je kop te gieten en kom je niet droog thuis (lacht).»

HUMO Wat zijn in België de beste skatesteden?
Verbruggen «Eigenlijk zijn de rijkere steden, zoals Hasselt, het beste om te skaten: er zijn veel nieuwe straten, en ze bouwen er mooie trappen met goede leuningen. En in Brussel heb je veel marmer: da's perfect. Er zijn veel meer goede plaatsen om te skaten dan hier in Mechelen, met al die kasseien. De Kunstberg in Brussel was vroeger een van onze favoriete plekken, maar intussen is het verboden om er te skaten.»

HUMO Ik heb een filmpje van je gevonden waarin je door een huis skatete, de voordeur uit, de trap af, en vervolgens het voetpad en de straat op – waar een auto kwam aangereden die maar nét op tijd kon stoppen.
Verbruggen «Da's een heel oud filmpje, opgenomen in Antwerpen. Vroeger deed ik dat soort toeren weleens. Ik was het zelf al helemaal vergeten, maar onlangs heb ik het toevallig nog teruggezien, en dat was wel even schrikken.»
HUMO Kom je dat soort bijna-botsingen wel vaker tegen?
Verbruggen «Ja, dat is al een paar keer gebeurd.
Onlangs waren we in Antwerpen aan het skaten bij een druk kruispunt, en toen had ik ook een paar keer bijna prijs. En ik heb ook al een paar keer mijn skateboard onder een auto zien verdwijnen - gelukkig zonder dat ik erop stond. Ik heb al wel chance gehad. (klopt af)»

HUMO Hoort pijn erbij?
Verbruggen «Ja, sowieso. Een beetje pijn kan zelfs eens goed doen, en soms heb je gewoon goesting om eens te vallen.
»Je kan wel een beetje leren vallen om jezelf zo weinig mogelijk pijn te doen, maar de pijn moet je er bijnemen.
Moeder «Ik hoop vooral níét op een telefoontje als hij weg is. Want als de telefoon gaat, is het nooit goed nieuws: 't is altijd één of ander ziekenhuis.»
Verbruggen «Bij ons is het goed als ik niet bel.»

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234