Jason Lytle - Yours Truly, The Commuter

'Yours Truly, the Commuter' begint als een jazzplaat: één instrument speelt ter aankondiging een paar keer het thema, de basismelodie, opdat de luisteraar weet waar het naartoe zal gaan.

Dat Lytle dat motiefje via een grotemensenpiano aanbrengt, en niet middels het eeuwige speelgoedkeyboardje dat hij sinds het heengaan van Grandaddy drie jaar geleden voornamelijk nog voor gastbijdragen lijkt te reserveren, mag eveneens iets betekenen: de speeltijd is voorbij, het klooien in groepjes (met bij momenten heerlijke resultaten) achter de rug, de bittere pil wordt vandaag niet langer in een boterham met choco geserveerd.

Ook tekstueel draait Lytle niet lang rond de pot, getuige de openingszinnen: 'Last thing I heard I was left for dead / Like I give two shits about what they said / I may be limping but I'm coming home'. Hij heeft het zwarte beest genaamd depressie tegenwoordig in een stevige houdgreep, maar nostalgie, weemoed en de banaliteit van het leven blijven de hoofdthema's. De muzikale spielerei is verdwenen, maar 's mans gevoel voor zwarte humor - vreugdekreten! - is intact: songtitels als 'Ghost of My Old Dog', 'This Song Is the Mute Button' en 'Fürget It' zijn vintage Grandaddy.

Kent ú overigens iemand die, terwijl hij nog tot over zijn oren in de shit zit, er al met een weemoedig doch warm hart aan terug kan denken? Zet 'I Am Lost (And the Moment Cannot Last)' op en stel vast dat Lytle zo'n weinig benijdenswaardig iemand is. Zelfs als hij zich opmaakt voor het weekend, klinkt het alsof het alweer bijna maandag is: 'It's here, Saturday, it's the weekend' croont hij in 'It's the Weekend', maar a roller skating jam named Saturday it ain't.

'Yours Truly, the Commuter' blijft hardnekkiger aan de ribben kleven dan de vrolijkste deunen van Grandaddy (denk 'Summer Here Kids' of 'A.M. 180' - 'Tudutududúúdu-tududúúdu' iemand?). De afdronk is die van een grand cru in plaats van Fanta, en de melodieën iets minder geschikt voor het zingen onder de douche.

De afsluiter heet 'Here for Good'. Lytle mompelt het berustend en gelaten, maar ons klinkt het als toekomstmuziek in de oren.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234