null Beeld

Jay Mascis (Dinosaur Jr.)

Ze zijn Jay Mascis vergeten te vertellen dat ik het niet over 'Farm' wil hebben, de nieuwe Dinosaur Jr., maar over de tien platen die zijn leven veranderden. Geen probleem voor de legendarisch zwijgzame frontman: 'Geef me een pen, papier en twee minuten.' Drieënhalve minuut later heeft hij zijn lijstje klaar.

Jürgen Beckers

'Als ik er langer over nadenk, begin ik te twijfelen,' zegt Mascis. 'In Rolling Stone is eens een lijst verschenen met de vijfhonderd beste platen aller tijden. Alles wat vijf sterren kreeg, heb ik metéén gekocht. En inderdaad: all pretty great.' Vallen vandaag net buiten de prijzen: 'Het titelloze debuut van The Birthday Party, 1969: Velvet Underground Live', On the Beach' of American Stars N Bars' van Neil Young, en iets van AC/DC en Dylan - maar wát?'

''De ultieme rebellie''

Tijd voor de tien die het wél haalden, in de volgorde waarin ze Mascis' leven zijn binnengekomen.

undefined

null Beeld

The Beach Boys - 15 Big Ones (1976)

Jay Mascis «Mijn broers en zus hadden andere platen van The Beach Boys - verzamelaars als Endless Summer' en Spirit of America' - maar dit is de eerste die ik zelf heb gekocht. Ik moet negen geweest zijn. 't Is lang niet de beste Beach Boys - als je het daarover wil hebben, kun je niet om Pet Sounds' heen. Op '15 Big Ones' staan covers, zoals Rock and Roll Music' van Chuck Berry, en zeven eigen composities, waaronder vijf van Brian Wilson, wat in die tijd al lang geen evidentie meer was.

»Ik koop hoofdzakelijk vinyl, cd's alleen als ik iets nodig heb voor onderweg, en over mp3's wil ik het zelfs niet hébben. Ik weet nog dat cd's werden geïntroduceerd als de definitieve vervangers van vinyl, maar toen ik er na lang twijfelen eindelijk eentje kocht, voelde ik me meteen belazerd. 'Onverwoestbaar!' beweerde men, maar één krasje en het ding weggooien, terwijl een kras op vinyl alleen maar wat ruis geeft. Aan het geluid van cd's ben ik ook nooit gewend geraakt. Mijn oorspronkelijke vinylexemplaar van '15 Big Ones' heb ik helaas niet meer, net zoals dat van de meeste andere platen op deze lijst.»

U vindt het volledige interview met Jay Mascis vanaf dinsdag 28 juli in Humo 3595

undefined

null Beeld

PodselectieVideo: 'Over It'

undefined

null Beeld
null Beeld
null Beeld

undefined

Wedstrijd: Win 100 combitickets voor Pukkelpop

Bij ons dagelijkse bezoek aan pukkelpop.be viel ons oog onlangs op de volgende mededeling: 'Pukkelpop is een milieubewust festival en legt de nadruk op duurzaamheid. Het gebruik van milieuvriendelijke en recycleerbare producten en verpakkingen wordt zoveel mogelijk gestimuleerd.' Dus dachten wij: als wij er nu eens voor zorgden dat ook de Humo-lezers zich van hun meest milieubewuste en duurzame kant laten zien, zouden wij aan diezelfde Humo-lezers dan geen 100 gratis combitickets mogen weggeven? Dat zagen ze bij Pukkelpop wel zitten.

Laten wij dus het volgende afspreken: surf naar humo.be/wedstrijd, post daar een foto van uzelve waar de recycleerbaarheid van afdruipt, por zoveel mogelijk mensen aan om voor u te stemmen en wacht vol verwachting af. De twintig inzendingen met de hoogste gemiddelde score krijgen van ons namelijk vijf (5! V!) combitickets cadeau. Mocht dat hele milieu u werkelijk geen lor kunnen schelen, dan zal de affiche u ongetwijfeld op andere ideeën brengen.

Neem deel aan de Pukkelpop-wedstrijd

Humo presenteert: Pukkelpop
Dinosaur Jr. speelt op zaterdag 22 augustus.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234