null Beeld

briljante examentipsTOPDOKTER JOHAN BELLEMANS

'Je herinnert je vooral de studenten die zichzelf in de voet schieten'

Is examineren veranderd in de loop der jaren? Welke smoezen en prachtprestaties zijn hun altijd bijgebleven? En welke studeertips en examentrucs garanderen een moeiteloze eerste zit?

fvd/sp


Meer examentips »

Door zijn aanwezigheid in ‘Topdokters’ is de agenda van kniechirurg Johan Bellemans (54) al volgelopen tot in april 2021. Maar tussendoor vindt hij nog de tijd om te doceren aan de UHasselt, en om zijn milde opwinding met ons te delen.

JOHAN BELLEMANS «Vooraf kijk ik altijd een beetje uit naar de examenperiode. Meestal pas ik mijn lessen elk jaar hier en daar aan, en dan is het tof om te zien: begrijpen de studenten het nu beter of net minder goed dan de vorige keer? Maar de nieuwsgierigheid en de opwinding gaan snel voorbij als je drie à vier weken na elkaar examens moet afnemen. Vroeger doceerde ik aan de KU Leuven, waar ik 400 studenten had. Dan wordt het een karwei.»

null Beeld

HUMO Eigenlijk zit je dan elke dag te luisteren naar antwoorden die je al lang kent.

BELLEMANS «Wat wél tof is: ik doe dat examineren al meer dan twintig jaar, en in die tijd heb ik de jeugd voor mijn ogen zien veranderen. Dat gaat redelijk snel: je ziet hoe dezelfde leeftijdscategorie – jonge twintigers – jaar na jaar mee evolueert met de moderne tijden. Interessant. Toen ik begon te examineren, bestond het internet nauwelijks...»

HUMO Heeft de opmars van het internet de voorbije decennia zijn sporen nagelaten op de manier waarop geëxamineerd wordt?

BELLEMANS «Enorm. De weetjesvragen, vroeger dagelijkse kost, zijn er helemaal uit. Vroeger was dit bijvoorbeeld een typische vraag: ‘Wat is de klassieke leeftijd om een indeukingsfractuur van de wervelkolom op te lopen?’ Of: ‘Wat is de normale dosis om vitamine D toe te dienen?’ Dat wordt nu niet meer gevraagd, want in drie seconden heeft elke dokter dat gevonden op het internet. Vandaag vragen we: ‘Wat gebeurt er als je vitamine D te hoog of laag doseert? Wat is het gevolg voor de patiënt?’ Veel praktischer.»

HUMO Hoe verhoudt het examineren van Belgische geneeskundestudenten zich tegenover de landen om ons heen?

BELLEMANS «België is de voorbije jaren vooral fel beïnvloed door Nederland, waar ze al veel vroeger een groot deel van de theorie inruilden voor een praktijkgerichte aanpak. Bijna alle Belgische universiteiten zijn hen daarin gevolgd. Het verschil met pakweg Noord-Amerika, waar álles door middel van meerkeuzevragen gebeurt, is groot.»

HUMO Hou je een best of bij van alle examens die je al hebt afgenomen?

BELLEMANS «Je herinnert je vooral de studenten die zichzelf in de voet schieten, natuurlijk (lacht). Jongens en meisjes die domme dingen zeggen zonder dat ze het zelf beseffen. Een klassiek voorbeeld is de student die een mondeling examen komt doen en als binnenkomer meteen tegen de prof zegt: ‘Sorry, maar ik ken er niéts van.’ (lachje) Tja... Ik snap dat zoiets in een vlaag van paniek gezegd wordt, of eventueel om de verwachtingen al wat lager te stellen, maar ik kan elke student verzekeren: het helpt niet.

»Nog erger als openingszin: ‘Sorry prof, maar eigenlijk ben ik nooit naar de lessen gekomen.’ Ook al is de student niet verplicht om naar de lessen te gaan – het gaat erom of hij de stof beheerst – is het toch dom om dat te zeggen. De meeste proffen zijn namelijk narcisten: die snappen in geen honderd jaar waarom je ervoor zou kiezen om hun lessen níét bij te wonen, en dus begin je dat examen dan bij wijze van spreken al met min vijf (lacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234