Vaccinatiecentrum in Tel Aviv, Israel Beeld Anadolu Agency via Getty Images
Vaccinatiecentrum in Tel Aviv, IsraelBeeld Anadolu Agency via Getty Images

Coronacrisis

Je mag weer uit eten of fitnessen als je een vaccinatiebewijs hebt in Israël

Israëliërs die zijn gevaccineerd kunnen vanaf 23 februari de beschikking krijgen over een ‘groene pas’ die de weg naar nieuwe vrijheden opent.

Pieternel Gruppen

Overnachten in een hotel, uit eten, of zweten in de fitness. Voor gevaccineerde Israëliërs komen die uitjes dichtbij. Over twee weken zou deze groep met een zogeheten groene pas weer restaurants, winkel- en fitnesscentra mogen betreden. Tenminste, als ze kunnen aantonen dat ze twee prikken met het Pfizer-vaccin hebben gekregen.

Daarvoor moeten ze in een app hun telefoonnummer, identiteitsnummer en geboortedatum intoetsen. Die informatie wordt dan geverifieerd bij het ministerie van gezondheid waarna ‘groen licht’ verschijnt als de gegevens kloppen. Het dragen van een mondkapje in openbare ruimte en twee meter afstand houden blijft voor dragers van een groene pas nog wel verplicht. Het document wordt bewust geen ‘paspoort’ genoemd want dat zou betekenen dat reizen ermee is toegestaan en dat is nog zeker niet de bedoeling. De regering voert wel gesprekken met Griekenland en Cyprus om te bekijken of Israëliërs daar veilig op vakantie kunnen gaan.

De pas is niet alleen voor de ‘happy few’ weggelegd, want inmiddels is zo’n 40 procent van de 9 miljoen Israëliërs gevaccineerd; bij 25 procent zijn beide prikken al gezet. Ook mensen die kunnen aantonen dat ze covid-19 hebben gehad en van wie verondersteld wordt dat ze (nog) immuun zijn, kunnen van de nieuwe privileges gebruikmaken. Israëliërs die nog niet zijn gevaccineerd en ook geen corona hebben gehad, kunnen zich laten testen. Met een negatief resultaat mogen zij 72 uur gebruik maken van de groene pas.

Vaccinatiecampagne lijkt te vertragen

Wie in elk geval blij is met de komst van de groene pas, is premier Netanyahu. Hij hoopt de versoepeling van de coronamaatregelen te kunnen verzilveren wanneer hij zich herkiesbaar stelt bij de stembusgang op 23 maart.

Daarvoor is het wel van belang dat de vaccinatiemachine op stoom blijft. Om dat voor elkaar te krijgen ontmoedigt volgens de Times of Israël de overheid het gebruik van testen om daarmee het vaccineren te stimuleren. Zo kan een coronatest, die nu nog gratis is, geld gaan kosten. En dat kan flink in de papieren lopen als vaker om een negatieve uitslag wordt gevraagd. Docenten die nog geen prik hebben gekregen, moeten zich bijvoorbeeld elke 48 uur laten testen als ze les willen blijven geven. Donderdag heeft een deel van de scholen in Israël de deuren weer voorzichtig geopend.

Hoewel Israël heel snel uit de startblokken kwam met vaccineren, lijkt de campagne nu wat te vertragen. Per dag zijn er meer doses vaccin beschikbaar dan er gegadigden komen opdagen. Onder andere onder de groep orthodoxen is de vaccinatiebereidheid laag.

Maar nog altijd is Israël wereldwijd koploper als het gaat om de vaccinatiegraad; en dus wordt nieuwsgierig meegekeken naar de effecten. Die zien er op sommige vlakken voorzichtig hoopvol uit, volgens dataonderzoeker Eran Segal van het wetenschappelijke Weizmannn Instituut. Bij de eerste groepen die volledig zijn ingeënt, de ouderen en risico-groepen, daalde het aantal nieuwe gevallen met ruim de helft tussen half januari en 6 februari, zei hij tegen persbureau Reuters. Ook daalde het aantal ernstig zieken in die groep met ruim 30 procent.

Bovendien lijken de resultaten in Israël er tot nu toe op te wijzen dat het Pfizer-vaccin effectief is tegen de Britse variant van het virus. Maar het blijft heel moeilijk om voorspellingen te doen, bijvoorbeeld over groepsimmuniteit, waarschuwde het bedrijf Pfizer/BioNTechthe dat de vaccinaties ontwikkelde. Daarvoor spelen te veel variabelen – onder meer de geldende coronaregels – een rol.

(Trouw)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234