Zomerboeken Beeld Humo
ZomerboekenBeeld Humo

HUMO’s hartverwarmende zomerboekentips (2):PEDRO ELIAS, ANNELIES VERBEKE EN IGNAAS DEVISCH

‘Je móét iets van Michel Houellebecq meenemen. Anders word je te gelukkig van de zon’

Spannender dan de uitslag van uw gratis PCR-test, vlotter dan de barman in uw Italiaanse hotel, opruiender dan al onze huiscolumnisten samen? Wat u ook in uw ideale vakantielectuur zoekt, Humo’s zinderende zomerboekentips bieden het allemaal.

Talitha Dehaene

PEDRO ELIAS: ‘BENCHPRESSKAMPIOEN’

null Beeld SBS Belgium
Beeld SBS Belgium

PEDRO ELIAS «Ik lees aldoor op vakantie, tot ergernis van mijn gezin. Ooit heb ik op wereldreis in korte tijd vijftien boeken gelezen. Daar was mijn toenmalige lief niet zo blij mee, maar ik wilde er misschien ook iets mee zeggen zonder het, euh, te moeten zeggen. Of hoe literatuur altijd van pas kan komen.»

HUMO Met welke boeken trek je je deze zomer terug?

ELIAS «Ik ga ‘Zomerhuis met zwembad’ van Herman Koch herlezen, omdat ik naar een Spaans zomerhuis met zwembad ga en je het soms niet zo ver hoeft te zoeken. Ook ‘Lach in het donker’ van Vladimir Nabokov ga ik opnieuw lezen. Dat gaat over iemand die er bewust voor kiest om zijn leven te verwoesten, iets wat me blijft fascineren.»

HUMO Herlees je vaak?

ELIAS «Ja, toch wel. Herlezen vind ik absoluut geen verspilling van mijn leestijd. Ook films bekijk ik schaamteloos meer dan één keer. Iets nieuws lezen dat brol blijkt te zijn, dáármee zou ik mijn tijd pas verspillen.»

HUMO Wat lees je graag op vakantie?

ELIAS «Ik lees alle genres, maar op vakantie durf ik voor het lichtere werk te gaan, zoals Nick Hornby. Ik las zijn nieuwste boek, ‘Just Like You’, onlangs op het vliegtuig. Meestal heb ik dan mijn iPad bij me, maar het was best wel leuk om een hele vlucht lang een boek in mijn handen te hebben. Vooral omdat alle andere passagiers op semiachterlijke wijze urenlang naar hun gsm zaten te staren. Het gaf me een fijn – en ongetwijfeld misplaatst – gevoel van verhevenheid.

»Ik heb ook wel weer zin om biografieën te lezen. Die van Oliver Sacks is waanzinnig. Hij was een bekende neuroloog en schreef ‘De man die zijn vrouw voor een hoed hield’, maar bijna niemand weet dat hij ook benchpresskampioen is geweest en veel met drugs heeft geëxperimenteerd. Hij was redelijk promiscue en ging ’s nachts met een leren jekker op zijn moto op mannen jagen. Een fantastisch boek!

»De broer van Sinéad O’Connor, Joseph, heeft ook een sterk vakantieboek geschreven, ‘Desperados’. Dat gaat over een gescheiden koppel waarvan de zoon sterft in Centraal-Amerika, waarna ze er samen heen moeten reizen om het lijk op te halen. Bijzonder aangrijpend. Verder vind ik Bill Bryson en Amélie Nothomb altijd aanraders voor op vakantie. En dan, om te vermijden dat je te gelukkig wordt van de zon, móét je ook iets van Michel Houellebecq meenemen. ‘Platform’, bijvoorbeeld.

»Maar weet je wat ik de Humo-lezers écht zou aanraden?»

HUMO Vertel.

ELIAS «Alle theaterstukken van Woody Allen. Ik zou vooral het geweldige ‘Don’t Drink the Water’ willen tippen: simpel maar erg geestig.»

HUMO Ik ken niet veel mensen die scenario’s lezen aan het zwembad.

ELIAS «Je moet jezelf even de tijd gunnen om eraan te wennen. Het is allemaal praktisch beschreven, er staat meteen ‘Jos’ en ‘Frank’ en die doen allerlei dingen. Zodra je weet wie alle personages zijn, ben je vertrokken. Wie weet, misschien wordt het nu zelfs de nieuwste zomerhype dankzij mijn tip!»

HUMO Welk vakantieboek vergeet je nooit meer?

ELIAS «Ik heb ooit in Australië ‘De God van kleine dingen’ van Arundhati Roy gelezen. Ik was het kwijtgeraakt toen ik aan bladzijde 174 zat, maar drie maanden later heb ik het teruggevonden op een boerderij. Het was niet mijn eigen exemplaar, nee. Maar toen kon ik wel voortlezen.»

ANNELIES VERBEKE: ‘COETZEE EN STRAND’

null Beeld ILLIAS TEIRLINCK
Beeld ILLIAS TEIRLINCK

ANNELIES VERBEKE «Jarenlang heb ik veel gereisd, vooral voor de literatuur, maar de pandemie heeft alles veranderd. Zo zit een reis naar mijn schoonfamilie in Senegal er dit jaar nog niet in. Ik zal deze zomer wel een paar keer bij Nederlandse vrienden logeren. En wat daguitstappen doen, nu er zowaar weer ruimte is voor spontaniteit. Verder werk en lees ik gewoon door.»

HUMO Zul je het reizen niet missen?

VERBEKE «Ik ben dankbaar voor alle grote en kleine reizen die ik al heb kunnen maken. Ik heb er veel van geleerd en heb geweldige mensen ontmoet, overal op deze planeet. Ik wil niet dat dat voorbij is. Maar op dit moment vind ik een combinatie van rust en enkele mensen bij wie ik me goed voel best oké. Ik heb het afgelopen halfjaar als een gek gewerkt. Niet de hele tijd dringend dingen móéten: dat zou ik deze zomer al weldadig vinden.»

HUMO Met welke boeken hoop je je dan te ontspannen?

VERBEKE «Eerst wil ik ‘De wereld is niet stuk te krijgen’ van Maxim Osipov uitlezen. Verder ligt Yoko Ogawa’s ‘De geheugenpolitie’ klaar. En ik ga eindelijk ook ‘De vermaledijde vaders’ van Monika van Paemel herlezen. Daarna zijn er nog die vijfduizend ándere boeken waarvoor ik sta te popelen.

»Ik maak geen onderscheid tussen wat ik tijdens de vakantie lees en wat door het jaar. Sterke verhalenbundels schenken me doorgaans het meeste plezier en ontroering. Ik wil ook weer meer poëzie gaan lezen, dat heb ik de laatste tijd beschamend weinig gedaan.»

HUMO Zijn er nog boeken die niet mogen ontbreken op ons leeslijstje?

VERBEKE «Bij het auteurscollectief Fixdit heb ik hard gewerkt aan een heruitgave van de meesterlijke roman ‘Een revolverschot’ van Virginie Loveling uit 1911. Duister, levendig, ambigu. En van Sulaiman Addonia verscheen dit jaar ‘Stilte is mijn moedertaal’ in het Nederlands: een roman van een pijnlijke schoonheid.»

HUMO Welk zomerboek zal je voor altijd bijblijven?

VERBEKE «Jarenlang bracht ik mijn vakantie door met mediterraanse vrienden op een Grieks eiland. Daar lag ik eens op een wondermooi strand ‘De kinderjaren van Jezus’ van J.M. Coetzee te lezen, met naast me mijn goede vriend Simón, met dezelfde naam – inclusief accent – als een belangrijk personage. In het boek was ook voortdurend sprake van the three brothers, wat ook de naam was van het hotel waar we verbleven. En zo waren er nog meer gekke overeenkomsten. Het was memorabel mysterieus.»

IGNAAS DEVISCH: ‘GEEN KANT’

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

IGNAAS DEVISCH «Ooit las ik ‘De laatste zucht van de Moor’ van Salman Rushdie op vakantie in Griekenland. Rushdie is een ongelofelijke verteller die je echt kan meezuigen in zijn verhaal. Dat boek deed me mijn spectaculaire omgeving volledig vergeten, zo goed was het. Ik herinner me dat er één boom stond aan het strand, waar ik onder ging zitten om te lezen. De rest is me twee dagen lang ontgaan.»

HUMO Waar gaat het deze zomer heen?

DEVISCH «Kroatië. Op hotels ben ik niet zo dol: je hangt toch altijd een beetje vast aan hun structuur. Daarom huur ik deze zomer een appartement in de buurt van Split. Met een combinatie van lezen, sporten, de lokale keuken ontdekken en af en toe zwemmen in zee zit je al dicht bij mijn favoriete vakantie.

»Er zijn al een paar goede kandidaten voor in de reiskoffer. Zo was ik al begonnen in ‘Revolusi’ van David Van Reybrouck. Een zeer interessant boek, maar wel van encyclopedische omvang. Dat kreeg ik er niet altijd tussen in een gewone werkweek, dus ik hoop op vakantie verder te lezen. Daarnaast neem ik wellicht ook ‘De boekhandelaar van Florence’ van Ross King mee, over een nieuwe drukpers waarmee tijdens de renaissance ideeën werden verspreid. Zo’n ideeëngeschiedenis vind ik altijd boeiend.»

HUMO Leest u ook fictie?

DEVISCH «Eigenlijk lees ik meestal fictie op vakantie en non-fictie tijdens het academiejaar, maar mijn twee reiskofferboeken stonden al lang op mijn lijstje. Ik lees nooit echt typische zomerlectuur, wel historische romans. Een stukje geschiedenis, verpakt in een goed verhaal. Het is nu ook niet dat ik het verzameld werk van Immanuel Kant meeneem voor aan het zwembad, maar ik lees toch graag iets waar ik wat van opsteek.

»Onlangs las ik de biografie van Erasmus door Sandra Langereis. Die heeft me ook enorm geboeid. Aan de hand van zijn brieven volg je hem op zijn tocht door Europa. ‘Erasmus: dwarsdenker’ is meer dan zevenhonderd bladzijden dik, dus je moet er wel even voor gaan zitten, maar daar is de vakantie perfect voor.

»Wat fictie betreft, heeft de dichtbundel ‘2050’ van Peter Verhelst me dit jaar echt bij de keel gegrepen. Het is een vrij donkere bundel, deels een aanklacht over hoe we met de aarde omgaan, en dus niet meteen een boek om vrolijk van te worden. Maar het is wel ongelofelijk goed geschreven.»

HUMO Wat raadt u aan als iemand deze zomer voor het eerst in de filosofie zou willen duiken?

DEVISCH «Dan ga ik voor een goede vriend van mij, René ten Bos. Hij is Denker des Vaderlands geweest in Nederland en schrijft heel vlot. ‘Water’ is een boek over, welja, water. Dat vond ik verfrissend als thema, omdat we water, de zee en de haven vaak associëren met het ongrijpbare. Ten Bos vergelijkt dat met het streven van de filosofie om dingen altijd vast te grijpen. Plato vond water bijvoorbeeld verschrikkelijk, omdat je je er geen vast idee van kunt vormen. Zeer interessant, en bovendien laagdrempeliger dan Kant

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234