null Beeld

Jean Blaute logt: maandag 13-07-2009

Oef, 11 juli hebben we weer eens gehad, er is een nieuwe vlaamse regering en ondergetekende hoeft zich niet langer te ergeren aan allerhande TV-trailers en radiospots met 'Vlaanderen Boven' als de nieuwe meebrulhymne der Vlaamsche Vlaamsigheid, die weer helemaal terug is van nooit echt weggeweest.

Redactie

Ik stond zowat dertig jaar geleden mee aan de wieg van het cabareteske liedje op het ritme van de twist. Een vrij onschuldig en vooral grappig spotlied, eens studentikoos lachen met het beringbaarde, in lodens gehulde vendelzwaaiende Vlaanderen. Ze konden er toen in die kringen hoegenaamd niet om lachen, sommigen vonden het ronduit schandalig , verwerpelijk en volksvreemd, het werd op onze zenders zeker niet grijs gedraaid en zelfs onze teergeliefde platenfirma was er aanvankelijk niet helemaal gerust op. Het werd dan toch een hit, zelfs de Ollanders zongen het uit volle borst(en) mee. Allemaal tongue in cheek, de dubbele bodem was schijnbaar voor iedereen duidelijk. En wat nu? De Vlaamse Vlamingen hebben het liedje gewoon geannexeerd en het tot de nieuwe Vlaamse Leeuw gebombardeerd. Qué? Het zal wel aan mij liggen , maar ik kan even niet meer volgen hoor.

Als ik kan helpen ben ik numero uno, dat staat als een paal. In Raymond's grabbelton van gelegenheidsliederen zitten nog tal van pareltjes waar liefdadigheidsinstellingen, drukkingsgroepen en misnoegden hun voordeel mee kunnen doen. Enkele gratis tips van de producer: 'Trek het je niet aan' voor Kom Op tegen Kanker; 'Meisjes' als strijdlied voor de gefrustreerde dokwerkers; voor het kwakkelende Vlaams Belang een gouden aanrader, het aanstekelijke en meezingbare 'L'étranger c'est mon ami'. Geen dank, het genoegen is geheel mijns.

Kom nu niet aan mijn hoofd zagen over de verworvenheden van de vlaamse ontvoogding, ik ken mijn geschiedenisboekje uit het hoofd en ben in het geheel niet anti-Vlaams. Maar, aandachtige lezer, dat kom ik allemaal liever eens persoonlijk bij U thuis uitleggen. Ik kan U daar uren over vervelen.

Natuurlijk heb ik 11 juli uitbundig gevierd en dan nog wel in het stadje mijner roots: Zottegem.

Rock Zottegem is met de jaren uitgegroeid tot een sympathiek middelgroot festivalletje, gezelligheid troef, een trouw en gestadig aangroeiend publiek en een zeer hybride affiche. Ik heb mogen genieten van de sterk op zijn jonge poten staande Jasper Erkens, het krullebolleke dat de meisjesharten doet overslaan maar er live en solo in slaagt de kritische en wat jaloerse mannekes op de vijfde rij ook voor zich te winnen. Een jongen met een eersteklasticket op de toekomsttrein.

En dan was er Therapy?. Noord-Ierse recht voor de muilse post punk, gasten die kunnen spelen en weten waar het publiek staat. Ik mag me vanaf nu een fan noemen, een belachelijke status voor een 57-jarige... maar foert... Ik was volledig weg van die charels. Na het concert stond ik een plas te veroorzaken in het backstagetoilet met frontman Andy Cairns als buurman-plasser. Een uiterst vriendelijke en aanspreekbare mens, zelfs met Ierse fluit in de hand. Geen abjecte Engelse fuck you-R&R-attitude. Lang leve Therapy?! Belfast Boven!

Chrissie Hynde (58!!) bracht al haar hits op een rijtje , gesteund door een stel jonge hanen, all american guys, zeer New Nashville Rock, die er als zoetekoek inging. Qua R&R-chick kan ze nog goed mee in de turnles. Haar local drugstore heeft vast straffe oestrogeen pillekes in stock, of neemt ze misschien de meno-hops van Prof. Denis De Keukeleire?

En tot slot iets voor de kenners: RZ-organisator en Vlaams sp.a-parlementslid Kurt De Loor wist mij laat op de avond te vertellen dat zijn vrouw familie is van Brian Eno, om de simpele reden dat deze invloedrijke en visionaire muzikant/producer (Roxy Music- U2 - Coldplay etc...) een halve Vlaming is. Hé, en dat kom ik daar zomaar te weten op 11 juli. Om geen historische blunders de wereld in te sturen heb ik Kurt gevraagd de familiegeschiedenis nog eens te mailen, hier een fragmentje:

'Brian z'n moeder was een Belgische jonge vrouw (Maria Buslot uit Buggenhout), die na de oorlog, samen met een Britse soldaat, Arnold Eno, terugkeerde naar zijn geboorteland. Brian z'n moeder en mijn vrouw (Gilke) haar grootmoeder waren nichten, maar gedroegen zich als zussen en zijn altijd intens blijven contact houden, ook na het vertrek van Maria naar Engeland.'

En nu ik weer : Kurt heeft inmiddels kennis gemaakt met Brian Eno, ze ontmoeten elkaar af en toe met de familie . Brian schijnt bijzonder geïnteresseerd te zijn in zijn vlaamse roots.

Even 1302 traantjes wegpinken...'t is tenslotte al 13 juli...

Tot morgen,
Jean.

Tournée générale
Canvas, dinsdag 14 juli, 21.20 u.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234