null Beeld

Jean-Jacques De Gucht, Mathias De Clercq en Willem-Frederik Schiltz, de troonopvolgers van Open VLD

Jean-Jacques De Gucht (25), Mathias De Clercq (27) en Willem-Frederik Schiltz (29) zijn de drie goudhaantjes van Open VLD. Ze willen het zelf niet horen: als we hen de nieuwe Verhofstadt, Dewael en De Gucht noemen, breekt de hel los. Maar maak toch uw borst maar nat: het nieuwe triumviraat komt eraan.

tp/sdj

De Clercq is Kamerlid, schepen in Gent en pupil van Dirk Verhofstadt, en heeft op zijn zevenentwintigste al zijn eerste manifest uit: 'Pleidooi voor een nieuw liberaal offensief'. De Gucht, senator en hier en daar genoemd als toekomstig Cultuurminister, is op zijn vijfentwintigste - en in eerste instantie flink tegen de goesting van oudgediende Fientje Moerman - al lijsttrekker bij de komende verkiezingen. Schiltz, Kamerlid, lijkt het wat rustiger aan te doen, maar neemt - zo zal blijken - in feite alleen maar een langere aanloop om zijn offensief in de politiek stevig voor te bereiden.

HUMO Het enige is: jullie zijn ook nog steeds de zoon van Karel De Gucht, de zoon van Hugo Schiltz, de kleinzoon van Willy De Clercq. Voor een stuk is dit nog steeds ook een Humo Sprak Met Drie Achternamen. Is dat irritant?

Jean-Jacques De Gucht «Ja. Je achternaam brengt je wel in de media, en dat heb je nodig als je je boodschap wil overbrengen.»

Mathias De Clercq «Maar dat is de essentie niet. De essentie is dat we gepassioneerd zijn door een overtuiging, gedreven worden door idealen, gebeten zijn door het liberalisme. Alledrie willen we de samenleving in een meer liberale richting proberen te sturen. Teksten schrijven, debatteren, mensen met een andere overtuiging van mening doen veranderen, daar ben ik al mee bezig vanaf mijn zestiende. En het is Mathias die overtuiging heeft, Mathias De Clercq, ja, maar vooral Mathias

Willem-Frederik Schiltz «Natuurlijk zitten wij hier vanwege onze naam. Maar het is heel gemakkelijk om gepistonneerd te worden met een bekende achternaam en dan met een sisser af te gaan. Door die naam gaan heel veel mensen ook veel nauwkeuriger naar je kijken: wat doen die gasten? Hebben ze wel een verhaal, hebben ze iets te vertellen? Misschien vertrek je een versnelling hoger, maar je moet ze wel zelf kunnen volhouden.»

HUMO Jean-Jacques, jouw achternaam heeft je ook parten gespeeld bij de lijstvorming in Oost-Vlaanderen. Die was redelijk turbulent.

De Gucht «Ik denk niet dat dat met mijn naam te maken had.

»Ze hebben me gevraagd en ik heb daar lang over nagedacht. Is het goed om zo jong lijstrekker te worden? Ik weet dat niet zeker. Ik weet alleen dat ik het nooit zou doen als ik geen De Gucht was. Als het één voordeel heeft om uit een politiek huis te stammen, dan is het dat je al jong de ervaring meekrijgt van, bijvoorbeeld, hoe je campagne moet voeren. Dat maakt je zekerder. Als ik niet zou weten dat ik kan terugvallen op een machinerie die straks in gang schiet, en dat er mensen zijn die me sowieso direct zullen helpen, dan zou ik op mijn vijfentwintigste geen lijstrekker willen worden. Want dat is nog heel wat anders dan campagne voeren vanaf de tiende plaats, zoals vorige keer. Nu moet ik in de hele provincie mensen overtuigen van die liberale boodschap. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar bang van ben, maar ik denk wel dat ik het kan.»

HUMO Wie heeft je eigenlijk gevraagd?

De Gucht «Dat doet er niet meer toe, vind ik.»

HUMO Waarom ben jij een betere lijsttrekker dan Fientje Moerman? Want zij voelde zich gepasseerd.

De Gucht «Het gaat niet over beter. Ik denk dat het een goeie boodschap is dat je de kans geeft aan jonge mensen.»

Schiltz «Zo laat je zien dat je geen partij bent van vastgeroeste oude mandaatklevers

HUMO Maar waarom was de lijstvorming dan zo turbulent?

Schiltz «Een lijstvorming is altijd turbulent.»

De Gucht «En deze keer viel het juist mee.»

HUMO Moerman eiste toch in het openbaar de eerste plaats op?

De Gucht «En daarna zijn we samen aan tafel gaan zitten. Ik heb toen meteen gezegd dat ik geen groot voorstander was van een confrontatie. Want dan kom je sowieso uit in een discours waarin je zegt: 'Ik ben beter dan die omdat die...' Dan ga je je focussen op de negatieve punten en verzwak je jezelf voor de verkiezingen. Dat argument had, denk ik, veel overtuigingskracht.»

Schiltz «Na een onderlinge confrontatie is er een soort helingsperiode nodig, en daarvoor is 7 juni te dichtbij.»

De Clercq «De essentie is dat Jean-Jacques, Fientje Moerman en Filip Anthuenis (die net als Moerman de partijbasis wilde laten beslissen wie de Oost-Vlaamse lijst zou trekken, red.) drie sterke kandidaten zijn, die allemaal in het offensief willen gaan. En dat is nodig, want het liberalisme ligt onder vuur.»

Schiltz «Tijdens het eerste actualiseringscongres, half februari, voelde ik bij veel mensen in de partij die combattieve drang: 'Verdorie! We gaan ons niet in de hoek laten drummen.' En dus zijn er veel die niet op het startschot willen wachten. Ze willen vooruit.»

HUMO Was dat wat Fientje deed: vóór het startschot uit de blokken schieten?

Schiltz «Ja.»

HUMO Dat is toch ook gewoon persoonlijke ambitie!

Schiltz «Natuurlijk. Je zou dom zijn om aan politiek te doen zonder ambities te hebben: dan laat je je door je concurrenten gewoon omverwandelen. Maar als Fientje Moerman alleen maar persoonlijke ambities had, dan zou ze haar wil hebben doorgeduwd en zou zo'n gesprek niet mogelijk geweest zijn.»

Het volledige interview met de drie jonge mannen leest u vanaf dinsdag 17 maart in Humo 3576.


Unquote

In Humo van 4 oktober 2005 was Jean-Jacques De Gucht voor het laatst concreet: 'Zevenentwintig? Sorry, op die leeftijd ben je geen minister'

Enkele quotes uit vroegere Humo-interviews met Jean-Jacques De Gucht

31 juli 2007 - humo 3491

«Ik heb zelf gevraagd om nu al voor de senaat te mogen opkomen. Ik heb eerst met Vincent Van Quickenborne gesproken, die heeft toen met mijn vader gepraat en uiteindelijk heb ik hem zo kunnen overtuigen. Verhofstadt, Dewael en Somers heb ik dan gevraagd om bij de effectieven te mogen staan. Ik wou mijn eigen stemmen halen. Mensen zien mij toch al als de zoon-ván, en als ik in de senaat zou raken door stemmen van iemand anders, zou 't lijken of de partij een postje voor mij had geregeld.»

«Ontkennen dat ik veel stemmen aan mijn achternaam te danken heb, zou onnozel zijn, maar ik heb mij ook echt met hart en ziel voor die campagne ingezet, en ik ben ervan overtuigd dat het daar ook iets mee te maken heeft.»

« Ik vind dat we op termijn echt moeten opgaan in Europa. Niet alleen omdat de Vrede Voor Altijd- filosofie erachter iets moois is, maar ook vanwege het economische aspect. Europa was nooit zo welvarend geworden als de Europese Unie er niet was geweest. Daarom willen al die andere landen er ook bij. Die passen hun wetten niet aan Europa aan omdat dat ze die vrede een mooi idee vinden, maar omdat ze zien welke welvaart Europa teweegbrengt. »

«We moeten stoppen met geld te geven aan staten. We moeten denken in termen van bottom-up economie: geld geven aan kleine initiatieven, en die laten groeien. Ik vind dus wel dat wij in het Westen, waar er een overvloed is aan alles wat je maar kan dromen, de plicht hebben daar iets te doen. Zonder dat we er zelf noodzakelijk iets uithalen. Ik vind niet dat elke investering moet opleveren. Afrika helpen, daar haal je als mens en als politicus uit dat je iets goeds teweegbrengt.»

«Ik vind miss-verkiezingen nogal oppervlakkig. Hoe hard ze ook beweren dat het over inhoud gaat: er staat gewoon een mooie vrouw in een badpak op een podium, en die wordt gekeurd. Ik zou zoiets nooit verbonden hebben met Eva. Vrouwen die daaraan meedoen, denken volgens mij van zichzelf: 'Ik ben de mooiste van de wereld, en dat ga ik nu eens tonen.' En Eva is intelligent en denkt zo helemaal niet. Ze zou het nu ook niet meer doen.»

«Voor echt alternatieve kunst moet je misschien wel een stuk van je budget apart houden. De vraag is dan wel: wat is goeie alternatieve kunst. Je weet dat ik graag een kunstgalerie zou willen openen waar ik jonge mensen met een klein budget kunst aanbied die goed is, maar nog in de goedkope fase zit. Maar hoe ga je beoordelen of iets goed is? Daar had ik pas nog een discussie over: kan je over kunst objectief oordelen? Er zijn wel een paar objectieve maatstaven: kleurgebruik, waar men de inspiratie gehaald heeft, of het al dan niet vernieuwend is... En dan zijn er nog de kunstpausen, wier oordeel veel invloed heeft. Maar in wezen is een beoordeling altijd subjectief, denk ik.»

«Zelfs als ik echt iets goeds heb gedaan, zullen ze zeggen: 'Maar zijn vader was toch beter.' Mijn hele leven zal ik daarmee zitten. Misschien een goeie reden om niet in de politiek te gaan, maar mijn passie ligt daar, dus ik doe het toch, ook al zal ik tot aan mijn pensioen met mijn vader worden vergeleken.»

19 april 2005 - humo 3372

«Iedereen voorspelt mij al een loopbaan als politicus, maar ik ben er nog helemaal niet uit. Politiek interesseert mij in die zin dat ik mij over de onderliggende ideologie wil buigen, en dan vooral over het liberalisme. Ik ben vanaf mijn eerste kan aangesloten bij het LVSV (Liberaal Vlaams Studenten Verbond, red.), en ik ben er ondertussen opgeklommen tot voorzitter. Maar dat betekent niet noodzakelijk dat ik straks voor de VLD op een lijst ga staan.»

«Economisch denk ik rechts, maar dat betekent nog niet dat ik conservatief ben. Neem de Europese landbouwsubsidies. Daar ben ik vierkant tégen, omdat je zo een aantal ontwikkelingslanden met dumpingprijzen buitenspel zet. Je moet gewoon de markt laten spelen. Protectionisme en echt liberalisme gaan nooit samen.»
«Bush wordt hier vaak afgeschilderd als een Texaanse boer, zeg maar: een halve idioot. Maar mijn vader heeft met hem gesproken, en hij was toch wel lichtjes onder de indruk van zijn dossierkennis. Bush is een conservatief, en het stoort mij dat hij zo leunt op de kerk. Maar dat deed Kerry ook. Kortom: ik ben niet zo meteen ongenuanceerd tégen Bush.»

«Ik vind: verminder de belastingen voor iedereen, en laat de mensen zelf kiezen waaraan ze dat uitgespaarde geld besteden. De gratis-doctrine is ook weinig opvoedend, dunkt me: de mensen gaan het stilletjesaan vanzelfsprekend vinden dat de gebraden kip hen zomaar in de mond vliegt. En wat je gratis krijgt, apprecieer je veel minder dan waar je hard voor hebt moeten werken. Gratis wakkert het domme consumentisme alleen maar aan, vind ik.»

«Politiek mag niet al te zeer een zaak van emoties zijn. Als je constant wakker ligt van je imago en thuis voor de spiegel gaat staan oefenen hoe je misschien beter overkomt, ben je verkeerd bezig. Dat soort valse vriendelijkheid en berekening haat ik, net zoals mijn vader het haat. Ik vind: je stapt in de politiek om iets te veranderen, niet voor je eigen gewin.»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234