null Beeld

Jelle De Beule en Koen De Poorter

In de categorie 'Wie heeft u het meest doen lachen?' met stip op één: Neveneffecten! Op een maandag als een andere ontmoet Humo Jelle De Beule (28) en Koen De Poorter (31), twee Neveneffecten.

Rudy Vandendaele


Twee jaar geleden was mijn jongste dochter nog te piep voor 'Willy's en Marjetten', maar nu sla ik haar met welgevallen gade als ze op vrijdagavond, bij de herhalingen van die serie op Canvas, dubbel ligt. Quality time. Haar vader, een liefhebber van alledaags surrealisme uit la Flandre profonde, was namelijk een fan van het eerste uur, en ik vrees dat ik daardoor nogal afweek van de grote hoop, die in de kolommen van populaire kranten te kennen gaf dat 'Willy's en Marjetten' zonde was van het belastinggeld dat eraan was besteed. Dat ging met een woede gepaard waarbij ik me graag een rood aangelopen lynchmenigte voorstel. Ik vond het op zich al merkwaardig dat kranten, hoe populair ook, hun kolommen daarvoor openstelden, en dat mensen precies menen te weten waar hun belastinggeld zoal naartoe gaat.
Op een maandag als een andere ontmoet ik Jelle De Beule (28) en Koen De Poorter (31), twee Neveneffecten, in een kleedkamer van het Kunstencentrum Vooruit in Gent. Daar zal 's avonds de tweede serie van 'Neveneffecten' integraal geprojecteerd worden, en tussen de bedrijven door worden zij geacht enkele nummers op te voeren.
Enkele opmerkelijke quotes

Koen De Poorter: «In het begin dachten we: 'Woestijnvis móét een succesformule hebben, een geheim wapen,' maar nu zijn we erachter dat Woestijnvis programma's maakt die een béétje afwijken van het algemene aanbod - er is een weloverwogen afwijking in het spel, zou je kunnen zeggen.»

Jelle De Beule: «Wij parodiëren week na week de stijl van bioscoopjournaals uit de jaren vijftig. Dat hoort ondertussen genoegzaam bekend te zijn. Alleen door dat item te isoleren, wat Joods Actueel heeft gedaan, krijg je die associatie met de jaren dertig. Joods Actueel heeft speciaal voor de gelegenheid zelf een cartoon uit het naziblad Der Stürmer afgedrukt: een stereotiepe Jood met een haakneus.»

De Poorter: «Een grap maken over die slachtpartij in Fabeltjesland in Dendermonde lijkt mij een volstrekt taboe: daar moet je niet mee komen aanzetten, nu niet, en over vijf jaar wellicht nog steeds niet.»

De Poorter: «Ik was een typisch gepest kind, en ik kwam er op een dag achter dat een mop vertellen efficiënter was dan hard weglopen als ik in nood zat. Een deel van het publiek dat zich gewoonlijk tegen mij keerde, begon het door zo'n mop ineens voor me op te nemen.»

De Beule: «Op den duur komen er kindjes, en eigen huizen, en praatjes over hypotheken. En toch blijft dat Peter Pan-gevoel gelden. Ik praat nog steeds niet graag mee over verbouwingen, of over kinderen die naar de crèche moeten.»

De Poorter: «Als je een Neveneffect bent, wordt er in je naaste omgeving veel van je getolereerd.»

De Beule: «Bart (De Pauw) dacht veel meer na over de gevolgen van een grap. Wij nooit. Ons uitgangspunt was heel lang: ''t Is humor, je lacht erom en kláár, verder geen gezeik.' Bart was al bezadigder.»
Humo sprak met Jonas Geirnaert en Lieven Scheire + Best of Neveneffecten 1

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234