null Beeld

Jennifer Lawrence over 'Mother!': 'Een film zoals deze vind je nergens'

Met elf films die in zes jaar tijd meer dan 100 miljoen dollar hebben opgebracht, is Jennifer Lawrence één van de succesvolste actrices van Hollywood. Maar haar nieuwste film ‘Mother!’, geregisseerd door haar partner Darren Aronofsky, wordt allerminst op unaniem gejuich onthaald. ‘Een film zoals deze vind je nergens.’

cc

'Het kan niet anders dan dat God seks heeft gehad'

Darren Aronofsky (48) heeft met ‘Mother!’ het filmpubliek in twee kampen verdeeld. Onze eigen (es) omschreef de film als ‘een bezopen meesterwerkje’ en The Guardian noemde hem ‘waanzinnig briljant’, maar andere recensenten lopen er minder hoog mee op. Volgens de New York Observer is het zelfs ‘de slechtste film van de eeuw’. Ook filmliefhebbers reageren ofwel enthousiast, ofwel ronduit vijandig: een peiling bij de uitgang van Amerikaanse bioscopen leverde ‘Mother!’ vorige week een ‘F’ op, de allerlaagste score.

Dat heeft veel te maken met Jennifer Lawrence (27), die dankzij haar hoofdrollen in ‘The Hunger Games’-films en andere blockbusters zoals ‘Passengers’ een superster is geworden. Alleen verwachten de bioscoopbezoekers dan een toegankelijke mainstreamfilm en geen mysterieuze, Bijbelse parabel over een jonge vrouw die samen met haar oudere echtgenoot (Javier Bardem) in een afgelegen landhuis woont en na de komst van twee bizarre gasten (Ed Harris en Michelle Pfeiffer) in de meest surrealistische situaties belandt.

Als we haar ontmoeten in een hotel in Parijs, is Lawrence nog aan het bekomen van een jetlag. Maar vermoeid of niet, ze verdedigt de film van haar partner Aronofsky – de twee werden een koppel op de set van ‘Mother!’ – als een leeuwin haar welpjes.

undefined

HUMO Wat had Darren Aronofsky gerookt toen hij deze film draaide?

Jennifer Lawrence (lacht) «Goede vraag. Darren is geen typische regisseur, hij heeft ook nooit filmschool gevolgd. Hij is een wetenschapper die, nadat hij was afgestudeerd, één visueel idee had dat hij absoluut verfilmd wilde zien. Dat is ‘Pi’ geworden, zijn debuut. Zo gaat hij altijd te werk: hij krijgt een idee en laat dat lang gisten in zijn hoofd, en plots stromen de verhalen eruit. Het scenario van ‘Mother!’ heeft hij in vijf dagen geschreven.»

HUMO Wat dacht je toen je het scenario voor het eerst las?

Lawrence «Ik was in shock (lacht). Ik had er echt problemen mee, maar ik voelde wel meteen dat het een meesterwerk was.»

HUMO ‘Mother!’ zit vol symbolen en metaforen: veel mensen zullen willen weten wat de film eigenlijk wil zeggen.

Lawrence «Je kunt het publiek in twee groepen verdelen: sommige mensen willen niets weten voor ze de zaal binnengaan en puzzelen liever zelf alles in elkaar, anderen willen vooral uitleg. Ik behoor tot de tweede groep (lacht). Wat Darren heeft geschapen, is zo geniaal dat ik niet wil dat mensen het niet begrijpen. Al die prachtige details mogen hen niet ontgaan. Maar ik begrijp dat er mensen zijn die het allemaal zelf willen ontdekken. Wat ik ook zo knap vind, is dat je de allegorie die ‘Mother!’ is, op miljoenen manieren kunt interpreteren. Iemand vroeg me of het bloed op de vloer symbool staat voor de ozonlaag. Dat klinkt belachelijk, maar ik vond het een heel interessante opmerking. Waarom zou dat niet kunnen?»

HUMO Darren Aronofsky’s visie op de toekomst van onze planeet is heel donker.

Lawrence «Zo zie ik het niet. Eén van de producers omschreef de film als ‘een kreet vol impotente woede’. Persoonlijk denk ik dat er veel meer hoop is dan Darren laat uitschijnen. Maar hij wil een reactie uitlokken, hij houdt de toeschouwer een spiegel voor. De werktitel van de film was trouwens ‘Day 6’, een verwijzing naar hoe God de aarde in zes dagen heeft geschapen. Dat geeft aan waar de film over gaat: de schepping en de vernietiging van het universum. De vernietiging hebben we uiteraard nog niet meegemaakt, dus is de film een waarschuwing: Darren toont wat er zou kunnen gebeuren met onze planeet.»

HUMO Hoe zie jij het personage van Javier Bardem? Is hij een schepper of een vernietiger?

Lawrence «Hij is God en zowel een schepper als een vernietiger. Als Javier de rol had geweigerd, hadden we een probleem gehad. Met een andere acteur zou de film niet zo goed gewerkt hebben. Javier legt zóveel menselijkheid in zijn personage dat je begrijpt waarom zij zo verliefd op hem is. Het zou een fout geweest zijn om het menselijke aspect van God links te laten liggen.»

HUMO En God bedrijft de liefde. Interessant om te weten.

Lawrence (lacht) «Ja, het kan niet anders dan dat hij seks heeft gehad. Maar mijn personage nog nooit, hè.»

HUMO Een paar jaar geleden maakte Darren Aronofsky ‘Noah’, en nu deze film vol religieuze symboliek. Hoe religieus is hijzelf?

Lawrence «Darren is een joodse atheïst, maar hij heeft de Bijbel wel grondig bestudeerd. Hij vertelt graag verhalen en dat boek staat er bol van. Hij weet dus waar hij het over heeft – alleen gelooft hij zelf niet in God.»

HUMO Denk jij dat je een muze bent voor Darren Aronofsky zoals je er één was voor David O. Russell, die jou regisseerde in ‘Silver Linings Playbook’, ‘American Hustle’ en ‘Joy’?

Lawrence «Ik ben een muze die te huur is. Ik respecteer regisseurs en ik wil ze helpen om hun visie op het scherm te brengen. En als ze van mijn werk houden en erdoor geïnspireerd worden, vind ik dat geweldig. Maar ik ga er niet door op wolken lopen. Je moet er niet meer van maken dan het is.»

HUMO Wil je nog meer films zoals ‘Mother!’ maken? In vergelijking met ‘The Hunger Games’ en ‘Passengers’ zijn die veel minder makkelijk aan de man te brengen.

Lawrence «Klopt, maar ze geven mij wel veel meer vrijheid. De druk is veel kleiner dan bij commerciële blockbusters. We hadden ook niet verwacht dat ‘Mother!’ euforisch onthaald zou worden, we wisten dat er kritiek zou komen – mensen kunnen er onmogelijk onbewogen bij blijven. Maar ik merk helaas dat sommigen daar niet klaar voor zijn (lacht). De recensies zijn vaak hilarisch. Ofwel zijn de journalisten in de wolken en kunnen ze er niet genoeg van krijgen, ofwel vinden ze het een draak. Een middenweg is er duidelijk niet. Maar de reacties kunnen Darren echt niet schelen, hij wilde absoluut dit verhaal vertellen. En ik geef hem geen ongelijk: een film zoals deze vind je nergens.»

undefined

‘Mother!’ loopt nu in de zalen.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234