Jens Dendoncker over 'Vlaanderen volgens Bruegel': Bulderlachen met Bruegel

Komiek Jens Dendoncker is een man van verborgen talenten: naast een uitzonderlijk kusser blijkt hij ook nog eens een vurig kunstminnaar te zijn. In de Nederlandse 2Doc-reportage ‘Vlaanderen volgens Bruegel’ komt hij langs om het ‘typisch Vlaamse gevoel voor humor’ te duiden dat volgens de makers in het werk van de grote penseelveger Pieter Bruegel de Oude (1525-1569) schuilt.

HUMO Een Vlaams gevoel voor humor, wat mogen die Nederlanders daar wel mee bedoelen?

jens Dendoncker «Nederlanders mankeren alleszins ons nogal bijtende gevoel voor zelfspot. Wij relativeren ons kapot, een Nederlander doorgaans iets minder. In de werken van Bruegel vind je die zelfrelativering ook, en dat is niet zómaar: er zit vaak een moraal in, een geheven vingertje, een levensles.

»Kenmerkend is zijn schilderij ‘De nestenrover’. Daarin ziet een jonge boer een vogelnestje in een boom hangen. In gedachten verlekkert hij zich al op een smakelijke omelet, maar omdat hij zo zit te loeren naar dat nest, heeft hij niet in de gaten dat hij binnen een paar stappen in de sloot zal tuimelen.»

HUMO Hilarisch!

Dendoncker (lacht) «Oké, ik heb ook nog nooit voor één van zijn doeken staan schuddebuiken. Maar in zijn tijd beschouwde men hem wel degelijk als geestig. Dat heeft ook met de keuze van zijn onderwerpen te maken. Prestigieuze schilders uit die tijd verdiepten zich vooral in portretten van de bourgeoisie en in grote Bijbelse taferelen. Bruegel niet: die schilderde liever de lagere klassen. Vandaar zijn bijnaam Boeren-Bruegel.

»Het verschil met de Nederlander Hiëronymus Bosch, een voorganger die als een grote invloed geldt, is best groot. Bosch stond voor verpletterende religie: ‘Als u niet zó leeft, zult u voor immer ende eeuwig branden in de hel!’ Bruegel verving zulke verheven boodschappen door alledaagse taferelen. Hij bracht zijn morele lessen dicht bij huis, op een manier die iedereen begreep. De boodschap van ‘De nestenrover’ is simpel: als je je zo verlekkert op iets wat je nog niet hebt, dan loop je misschien wel in je eigen ongeluk. Zo maakte hij vaak psychologisch getinte schilderijen, die iets zeggen over het menselijk bestaan. En dát maakt zijn werk zo tijdloos. Zo hard zijn wij met z’n allen namelijk niet veranderd.»

HUMO Bruegel heeft dit jaar zijn eigen bier gekregen: Pier den Drol, ‘een moderne interpretatie van de oude Brabantse bieren uit de 16de eeuw’. Al eens mogen proeven?

Dendoncker «Daar wist ik niks van! Maar ik ben niet de grootste bierliefhebber, dus ik vrees dat je mij er geen groot plezier mee zou doen. En al zeker niet als blijkt dat ze de smaak van zo’n Pier den Drol op Bruegels persoonlijkheid hebben gebaseerd – dan zou dat biertje wel érg bitter smaken!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle verhalen van de Humo rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234