Jeroen Brouwers schrijft een vloek

De Nederlandse Taalunie heeft het geldbedrag voor de Prijs der Nederlandse Letteren meer dan verdubbeld. Jeroen Brouwers, die de prijs in 2007 weigerde, trekt in een 'vilein en hilarisch pamflet' van leer tegen wat hij een 'keutelprijs' noemt.

De schrijver vond het 'keutelige' geldbedrag dat aan de prijs verbonden was, 16.000 euro, een aanfluiting, maar dat niet alleen, zo staat te lezen op zijn website: 'Er was meer dat zijn verontwaardiging en woede opwekte, een boosheid van vele jaren, gegroeid tijdens zijn hele literaire loopbaan. Wat verdient een schrijver eigenlijk, waarom wordt de aanleveraar van de handelswaar (het boek) afgescheept met het geringste percentage van de opbrengst?'

De toorn van Brouwers is niet voor niets geweest: niet alleen wordt het bedrag opgetrokken naar 40.000 euro, plus 20.000 euro 'om het werk van de schrijver te promoten', ook wordt de totnogtoe driejaarlijkse prijs van de Nederlandse Taalunie in plaats van volgend jaar dit najaar al uitgereikt.

Jeroen Brouwers zegt niet onder de indruk te zijn: 'Wat baat het de prijs een jaar vroeger uit te reiken? Het blazoen is toch al verdeukt. En waarom 20.000 euro uittrekken om flauwekul als een promoboekje of filmpje te bekostigen?'

In de nieuwste editie van zijn eenmanstijdschrift Feuilletons gaat de auteur nog een stapje verder. Hij schreef een vloekschrift met de titel 'Sisyphus' bakens', waarin hij niet alleen de literaire prijzen op de korrel neemt, maar ook de taalunie - die hij geen hoofdletter gunt - en de Nederlandse en Vlaamse ministers van cultuur. In zijn 'vilein en hilarisch pamflet' geeft de taalkunstenaar zijn creativiteit de vrije teugel: hij noemt de oeuvreprijs een 'geriatrische aangelegenheid' en heeft het ook nog over 'poehaprijsje', 'keutelprijs' en 'poffertjesprijs'.

De Nederlandse minister van cultuur Plasterk moet het ontgelden als 'sidderspook met de snoeischaar', maar ook Bert Anciaux wordt in zijn hemd gezet. Wat de Taalunie betreft: 'Rol dat instituutje toch op als een sleets karpet', besluit Brouwers.

Jeroen Brouwers

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234