null Beeld

Jeroen Olyslaegers & Joost Vandecasteele op tournee: 'De revolutie is al volop bezig'

Jeroen Olyslaegers & Joost Vandecasteele smeden banden, dragen baarden, maken plannen. Ze drinken molotovcocktails. Ze propageren de tegenstem, ze ademen rebellie. Ze gaan binnenkort samen op tournee, om alom te lande gewetens te schoppen en lol te trappen.

Bart Vanegeren

Beide schrijvers staan met de voeten in de modder van de werkelijkheid, woede is hun constant in overdrive draaiende motor.

Jeroen Olyslaegers «Ik vind gelijkgestemden op het internet. Facebook biedt mensen de mogelijkheid om hun woede te uiten en met elkaar in gesprek te gaan over hun woede. Er is meer rumoer dan ooit op sociale media, want overal ter wereld constateren mensen dat het bedrijf dat de overheid overal geworden is hoofdzakelijk rommel verkoopt. En dus komen mensen ook steeds vaker op straat. Soms worden ze beschoten, soms worden ze uitgelachen. Maar intussen wordt wél duidelijk dat er iets heel erg mis is: het sociaal contract tussen overheid en burger – wie een leven lang werkt, krijgt aan het eind een pensioen – is spaak gelopen. De deal klopt niet meer, want blijkbaar moet de overheid met het geld bestemd voor pensioenen banken ondersteunen.»

Joost Vandecasteele «De leugen is heel zichtbaar geworden. Een overheid die zijn burgers louter ziet als consumenten op zoek naar comfort, werft steun met slogans als: ‘Stem voor ons en we zullen voor uw comfort zorgen.’ Dat hebben we lang geloofd en we hebben allemaal braaf gestemd en gezegd: ‘Oké, jullie mogen ons besturen, want blijkbaar hebben jullie het beste met ons voor.’ Maar opeens roepen ze: ‘Het is crisis nu, alles is anders.’ Waarna wij logischerwijs gaan denken: ‘Ja maar, wacht even, wij hebben niks gedaan. Wij hebben gewoon braaf gedaan wat jullie ons gevraagd hadden. Dus waarom moeten wij opdraaien voor die crisis?’»

HUMO Vijftien jaar geleden kaartten de andersglobalisten soortgelijke besognes aan, tot 9/11 hen naar de marge drukte en de beweging verdampte. Is er nu meer kans op slagen?

Olyslaegers «Natuurlijk, want de revolutie is al volop bezig. De mensen van Occupy staan op de schouders van de andersglobalisten, die op hun beurt steunen op de protestcultuur van de jaren 60. Dat is één lijn, één energie.»

Vandecasteele «Het is bewezen dat zonder Occupy Wall Street Bill de Blasio veel minder kans had gehad om burgemeester van New York te worden. Dat is toch niet niks?

»Intussen zie ook ik steeds meer sporen van verzet. Volgens mij is het individueler geworden, en daardoor ook resistenter. Ik lees veel en ik zie zelf ook veel gebeuren, zowel op het internet als in werkelijkheid. Dat stemt me allemaal zeer hoopvol.

»Zelf probeer ik zo verantwoordelijk mogelijk moeilijk te doen. Ik ben een tegenstem; telkens wanneer een politicus zegt dat hij veel positieve reacties gekregen heeft, wil ik de negatieve reactie zijn. En wel zo welbespraakt en onderbouwd mogelijk, zodat het niet te negeren valt.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234