null Beeld

Jeroen Olyslaegers volgt de verkiezingscampagne: 'Een EU-mandaat is als een chique serviceflat met gratis looprek en kosteloze verpleging'

Hoe overleeft u het politieke schouwspel? Zelf heb ik al jaren een denkbeeldige butler ter beschikking. De arme man heet uiteraard James, en als het me te veel wordt, vraag ik hem de lachband aan te zetten. Ik kan het u ook aanraden voor de komende maand, tijdens wat we bij gebrek aan een onbeleefd woord maar ‘de verkiezingsstrijd’ zullen noemen.

jol

undefined

Welkom in frituur De Vervreemding, waar de olie in geen jaren meer is ververst. Dat weerhoudt enkele frituristen er niet van om er nog maar eens een beschimmelde curryworst in te keilen en die vervolgens aan te bieden als een knapperig vers idee. Als iemand van de rechterzijde een belastingverlaging als snack van de week aanbiedt, weet ge op voorhand dat er in ruil daarvoor iets moet volgen: een preek over het ‘activeren’ van iedere onnozelaar die niet aan kapitaalvlucht doet. Iedere mens aan het werk en uit de hangmat van de werkloosheid, zo laat de N-VA weten, en dan gaat ge wat meemaken in dit burn-outland. Bij deze fiscale generositeit onder voorwaarden wordt niet vermeld dat bij de vorige, door de N-VA gedomineerde regering het gat in de begroting op 8,5 miljard euro uitkomt. Maar och kom, zoals de ene zatlap tegen de andere vrouwenhater fezelt: een gat blijft een gat. Doe dus uw ogen dicht en bijt in die curryworst, gij argeloze. James!

‘Minuutje,’ zegt het Planbureau, ‘we gaan hier eens één en ander uitrekenen.’ Ergens in februari had deze dienst al laten weten dat we in 2024 naar een gat van 12 miljard gaan als er niets aan wordt gedaan. En nu gaan die partijen ook nog eens van alles beloven! De naar eigen zeggen onderbemande rekenaars hebben zich kapotgewerkt om het allemaal in grafiekjes te vatten en wat blijkt? De plannen van Vlaams Belang kosten nog het meest van al. Tournée générale voor de stem van het bruin geworden volk! Daarna komen de blauwen, die de overheid liever zoveel mogelijk willen afschaffen, tenzij als melkkoe. Waar vindt men de zuinigen? Bij de N-VA, Groen en de PVDA. Duidelijk toch? Nee, dus. Blijkbaar mochten de partijen zelf kiezen wat van hun plannen mocht worden uitgerekend. Voorbeeld? U weet toch dat de ultraroden van de PVDA al jaren om een miljonairstaks roepen? Dat heeft meneer Mertens dus níét laten uitrekenen. Ik zou begot niet weten waarom die revolutie ineens taboe blijkt. Iedereen heeft dus één en ander strategisch ingeschat om u als burger niet te veel te bruuskeren. Het Planbureau blijkt het IVACLF, het Instituut ter Vergelijking van Appelen, Citroenen en Laaghangend Fruit. James!

Het zijn blijkbaar ook premierverkiezingen. Daar staat niets van in de grondwet, maar wie maalt daar nog om? Het is de perceptiewet die heerst. Meneer Jambon van de N-VA ziet zichzelf als federaal premier, want hij groet heimelijk graag de Belgische driekleur als het over macht gaat. De christendemocraten schuiven mevrouw Crevits naar voren. Wat een meesterzet! En het is nog een vrouw ook! De liberalen hebben ‘niet echt’ een kandidaat. Nee, wacht. Die lepe meneer Somers, de blauwe burgemeester van Mechelen, laat weten dat Vlaanderen beter bestuurd zou worden gelijk ‘zijn’ Mechelen. Eigen lof stinkt, wist mijn bomma. Kan er iemand een wc-eend naar dat stadhuis sturen om een lauwerkroon te overhandigen? James!

De christendemocraten hebben al jaren niets te zeggen, maar men heeft uitgerekend dat hun meneer Kris Peeters het afgelopen jaar toch maar mooi het meest in de media is geweest om dat niets uit te dragen, hij was zelfs nog meer dan meneer De Wever op het scherm te zien. Als dank voor zijn nietszeggende aanwezigheid stuurt CD&V hem naar Europa, wat voor meneer De Wever gelijkstaat met politieke zelfmoord. Daarom verbant hij zijn eigen minister-president Bourgeois naar datzelfde oord, samen met een doos Kleenex en een nieuwe plastron. Ja, het zijn dus ook Europese verkiezingen op 26 mei, maar hier in de particratie België wordt een EU-mandaat beschouwd als een chique serviceflat met gratis looprek en kosteloze verpleging. Nochtans worden daar de belangrijkste beslissingen genomen. Och gij, echt waar? Zonder zwans, de wereld stopt niet achter de koterijen van de Wetstraat. James!

Die nacht lig ik met een supercomputer in bed die probeert te berekenen hoeveel het kost om ons bezig te houden met het redden van het menselijke leven op deze planeet. Het blijkt pas echt fiscaal interessant bij een globale temperatuurstijging van 4 graden, maar dan wel mét lieslaarzen en een snorkel voor iedereen als kostenaftrek.

LACHBAND, JAMES, LACHBAND!!!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234