null Beeld

Jeroen Olyslaegers volgt de verkiezingscampagne: 'Joke Schauvliege laat weten dat ze 'goesting' heeft om weer minister te worden. Milieurampen zijn er al genoeg'

Geen idee hoe u het politieke schouw-toneel overleeft, maar zelf doe ik al jaren mijn voordeel met een denkbeeldige butler. Telkens wanneer het me te veel wordt, vraag ik James de lachband aan te zetten. Ik kan het u ten zeerste aanraden, wilt u de komende week nog enigszins overeind blijven.

jol

Wat vindt u van de verkiezingsuitslag? Hoe ziet u de politieke toekomst van België? Deel uw mening met ons en onze lezers via openvenster@humo.be

undefined

Eén miljoen mensen doen niet mee aan de verkiezingen: ze draaien zich zondag nog eens om in bed of schuiven aan voor de schijn en stemmen vervolgens blanco. Dat maakt degenen die wel gaan stemmen vaak kwaad. ‘Mensen hebben ervoor gevochten om te mógen stemmen,’ is dan het argument, ‘en sommigen zijn er zelfs voor gestorven.’ Maar die redenering kunnen we net zo goed omdraaien. De strijd voor dat algemeen stemrecht - met vrouwen die nauwelijks meer dan een jaar of zeventig mogen stemmen - wordt evenzeer beschaamd door politici die zich allereerst bekommeren om hun partij en dan eventueel ook nog een beetje om het land. Ja, dat noemen ze particratie en het is alsof ge door de verkeerde kant van een verrekijker naar de democratie kijkt. James!

Peter Mertens is allicht opgelucht dat die pipo’s van Ketnet zijn vergeten om hem uit te nodigen voor ‘Karrewiet’. Meestal is het kot dan te klein, maar nu houdt hij vermoedelijk al een tijdje zijn lach in. Zes partijvoorzitters hebben immers wél meegedaan en dat schouwspel was genadeloos. ‘Het was wel voor kinderen, hè!’ Nee, fout. Dat televisieprogramma was óók voor kinderen: die zes reden jolig met een gocart de uitzending in voor de meekijkende papa’s en de mama’s. Breedgrijns Van Grieken deed uiteraard ook mee, want het kleine volkje kan niet vroeg genoeg met zwart gedachtegoed worden geconfronteerd, dachten de VRT-rakkers. Bovendien wordt hij zo ‘ontmaskerd’, weet u wel. Soit, iedereen werd in feite zonder pardon ontmaskerd. Bijna kreeg ik medelijden. Ik heb drie keer weggekeken. Er was een stem in mij die zei dat blijven kijken vernederend was. Maar toen zag ik die voorzitters iets doen dat op dansen leek, en ik besloot dat vernedering een onderwereld is waarin deze zes zich vrijwillig hebben laten zakken als mijnwerkers op lachgas. James!

Greenpeace heeft aan alle partijen gevraagd of ze voor een bindende klimaatwet zijn. De N-VA en Open VLD zijn tegen. CD&V heeft blanco gestemd op die vraag over de toekomst. Nee, ik zwans niet. Blanco. Meneer Beke meende leep te zijn, vermoed ik. Als die mens ooit wordt gedwongen om echt kleur te bekennen, moet er een therapeut klaarstaan. James!

Elke dag wordt zes hectare bouwgrond volgebouwd, dat zijn 4.880 voetbalvelden per jaar. Er rest ons nog 80.000 hectare. Natuurpunt laat weten dat indien we Vlaanderen écht volbouwen, het tijdens de zomer een onleefbaar hitte-eiland zal worden. Geen toogklap, maar de conclusie na wetenschappelijk onderzoek. Had voormalig minister Schauvliege geen betonstop beloofd? Zelfs dat lukte haar niet. Uiteraard heeft men haar daarom niet tot ontslag gedwongen. Ze werd wél afgevoerd omdat ze per ongeluk duidelijk maakte dat de boeren haar in hun zak hebben en ze daar fier op is. Nu laat mevrouw Joke weten dat ze opnieuw ‘goesting’ heeft om minister te worden. Om wat te doen eigenlijk? Milieurampen zijn er al genoeg. James!

Schreef ik een tijd geleden niet dat Open VLD geen kandidaat naar voren schuift om premier te worden? Dat klopt niet meer. Mevrouw Rutten liet weten dat ze die job wil ‘als de gelegenheid zich voordoet.’ In een parallel universum, dacht ik er maar zelf bij. James!

‘De wereld wil bedrogen worden,’ schreef een mens in de 16de eeuw, en daar valt zelfs troost uit te putten tijdens een beschaafde zomeravond met genoeg wijn of een joint of tien. In dit land is een deel van de wereld de afgelopen maanden op straat gekomen voor eindelijk een klimaatplan, tegen de pijnlijke manco’s van het gerecht bij seksuele misdrijven of voor gewoon een langetermijnvisie. De mensen uit die wereld willen dus níét bedrogen worden, maar hebben gewoon graag een rechtvaardig beleid en een toekomst. Ze werden uitgelachen, angst aangejaagd, geslijmd, geframed, genegeerd en uiteindelijk behandeld als ambetante ADHD-kinderen die het Ketnetfeest verstoren dat de verkiezingen heet. Beleid? En wie gaat dat betalen? Kunnen we realistisch blijven? James!

Die nacht lig ik met een opdringerige pipo in bed die wil weten voor wie ik ga stemmen. ‘Voor de goei!’ piep ik als ene van hier en ik zet mijn ecologische doodskopmasker op. Die pipo schrikt zo hard dat hij uit bed dondert. ‘Ge zijt een alarmist!’ blijft hij maar brullen.

JAMES, DE LACHBAND!!! EN LUID!!!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234