null Beeld

Jeroom stelt tentoon: 'Geistnight vol. 3'

Van donderdag 26 tot zondag 29 november cureert Bert Delapierre, al jaren ‘de rechterbal van Kamagurka’, een tentoonstelling in het Gouvernement in Gent onder de vlag ‘Geistnight vol. 3’: er zal werk van hemzelf hangen, en daarnaast onder meer ook van Jeroom, Humo’s beëdigde huisclown.

Frederick Vandromme

'Ja, ik heb een bovenlip. Maar wel een zeer lelijke'

Bert Delapierre «Kamagurka assisteren is aangenaam werk – ik doe waar hij zelf geen tijd en zin in heeft, en ik amuseer me daar rot mee. Maar tegelijk heb ik een tijdje geleden het plan opgevat om opnieuw te schilderen, iets van mezelf te maken. Ik had het er op een gegeven moment over met Bent Van Looy, die ik al lang ken, en hij dacht er zo’n beetje hetzelfde over: hij wilde, naast Das Pop en zijn solocarrière, ook weer vaker schilderen. De idee was om quatre-mains te maken: schilderijen van ons beiden samen.

»Rond diezelfde tijd kreeg ik een mail van iemand van het Gouvernement, een tentoonstellingsruimte in Gent, die vroeg of ik het zag zitten om een expo op te zetten. Ze hebben me een atelier aangeboden om in te schilderen, maar ik deed het liever thuis: ik maak mezelf graag wijs dat ik daarbij dan net zoals René Magritte in driedelig pak in de living stond te schilderen – hij moest ook altijd zijn verf opruimen als het eten klaar was (lacht). Maar eigenlijk klopt dat niet: ik stond zeker 70 procent van de tijd in mijn onderbroek.

»Uiteindelijk had Bent geen tijd, maar ik wilde die tentoonstelling niet alleen vullen – daar vind ik mezelf niet belangrijk genoeg voor – en ik ben dan met Jeroom gaan samenzitten. Hij was direct mee. Hij heeft een selectie gemaakt van zijn werken uit Humo, en die hebben we geprint op canvas en op heel lelijke gouden kaders laten opspannen. Photoshop op doek. Het zijn echt fantastische pièce uniques geworden, echte Jerooms.

»Er zal ook mooi werk te zien zijn van onder meer Kama, Brecht Vandenbroucke en Sarah Yu Zeebroek, en de bedoeling is dat het een wirwar van stijlen wordt. Alles zal heel dicht op elkaar hangen, zonder lijn. Het moet iets worden waarbij de bezoeker niet weet waar eerst gekeken. Ik wil vooral een heel blije tentoonstelling maken.»

undefined

null Beeld

undefined

'Retrospective' Kamagurka

HUMO Waarom duurt ze slechts vier dagen?

Delapierre «Dat is de insteek van de mensen van het Gouvernement, al hun expo’s duren maximaal een week. Ik vind dat geen slecht idee; ik heb vaak genoeg gemerkt dat mensen toch vooral naar vernissages en finissages komen.»

HUMO Je omschrijft jezelf als ‘rechterbal van Kamagurka’. Noem eens de voordelen van die functieomschrijving.

Delapierre «Een rechterteelbal: daar spreekt intimiteit uit, hè. We werken al meer dan tien jaar samen; we weten perfect wat we aan elkaar hebben, en Kama geeft me ook veel vrijheid. Het gaat over kunst en dus over gevoel, dat is nog iets anders dan de assistent zijn van de directeur van ShoeDiscount, denk ik. Kama zegt zelf: ‘Bert is mijn rechterhand, want ik schilder links’ – dat vond ik mooi.»

HUMO Jeroom, ik verneem dat je hiermee pas voor de allereerste keer je werk tentoonstelt. Waarom heeft het zo lang geduurd, en waarom nu wél?

Jeroom «Ik heb weleens in een café gehangen, heel lang geleden. Maar een serieuze tentoonstelling in een mooie galerie, samen met andere artiesten – ik stond er niet bij stil, maar effectief: dit moet een primeur zijn. Het heeft me ook nooit geïnteresseerd: mijn werk is gemaakt voor papier. Alleen: toen Bert me vroeg, kon ik niet weigeren. Hij is mijn compagnon de route, mijn allerbeste vriend. Als hij ‘Spring!’ roept, dan spring ik. Ik ben bovendien één van zijn grootste fans: in tegenstelling tot ik – en ik heb heel veel wanhopige pogingen ondernomen – kan hij écht schilderen.

undefined

null Beeld

undefined

'Een dagje bij papa' Bert Delapierre

»Bert heeft me ooit beloofd een familieportret van mijn gezinnetje te schilderen, trouwens. Ik heb in mijn huis al speciale verlichting laten hangen aan mijn grootste muur: als het schilderij ooit af is, zal het daar hangen.»

HUMO Je zoon is 4 maanden: vermoedelijk is lang stilzitten en poseren niet zijn sterkste kant.

Jeroom «Nee, maar dan verdoven we hem wel. Ik zat onlangs met zware nierstenen, en heb daar toen morfine voor mee gekregen. Het zal van pas komen, want Elodie kan ook niet stil blijven zitten.»

HUMO Zijn er, voor zover je weet, valse Jerooms in omloop?

Jeroom «Ik heb ooit een paar dingen op eBay zien staan. Mensen die cartoons of ander werk van mij op groot formaat overschilderen en dat vervolgens aan hun muur hangen. Of online verkopen. Vanzelfsprekend kan me dat aan mijn reet roesten.»

undefined

null Beeld

undefined

'Landschap met Dixihandelaar, 1679, onbekende' Jeroom

HUMO Sinds een tweetal maanden zendt het Amerikaanse Comedy Central tekenfilms uit die gebaseerd zijn op jouw tekeningen en grappen. Krijg je tegenwoordig ook trans-Atlantische fanmail?

Jeroom «Dat valt mee. Die filmpjes worden niet aangekondigd als ‘De Grote Jeroom Show’, het is maar één van de vele onderdelen van ‘Trip Tank’, een cultprogramma voor mannen die om twaalf uur ’s nachts uit hun bed rollen en vervolgens voor de televisie postvatten. Een beetje het ‘Beavis and Butt-head’-publiek van vroeger. Ik zie wel dat mijn Engelstalige Facebookpagina explodeert. Soms sta ik ’s morgens op en zie ik: ‘300 nieuwe meldingen’. ‘Fijn, weer veel volk dat mijn site heeft ontdekt,’ denk je dan. Blijkt het helaas vaker wél dan niet om één lul te gaan die op één nacht al mijn tekeningen na elkaar heeft bekeken, waarschijnlijk met een half oog, en alles geliket heeft.»

HUMO Ook ‘De slimste mens’ heeft een nieuwe laag aan je landelijke faam toegevoegd.

Jeroom «Raar: ineens kennen mensen mij zonder dat ze ooit één van mijn tekeningen hebben gezien. De allereerste keer dat ik in ‘De slimste mens’ zat – toen nog als kandidaat – was de reactie duidelijk: ‘Van onder welke steen komt díé lul gekropen?’ Maar gaandeweg wennen de mensen aan je. Al valt het op dat er nog steeds veel mensen van mijn mopjes schrikken, terwijl mijn basispubliek – de Humo-lezer – al jaren niets anders van mij verwacht.»

HUMO Vorige week heb je je in een uitzending zowaar geëxcuseerd voor een mop die je net gemaakt had. Kies je soms ook preventief voor zelfcensuur?

Jeroom «Nee, maar je moet een beetje aanvoelen wat werkt en wat niet, bedoeling is dat het gezellig blijft.

»Ik voel dat helaas blijkbaar niet altijd even goed aan, want het gebeurt dat er na een ietwat grove mop een stilte valt die alle sfeer in één keer uit de ruimte zuigt. De exacte moppen kan ik me niet meer herinneren, maar ik heb in elk geval geleerd dat je met Anne Frank-materiaal nog steeds een publiek stil krijgt; je hoorde de tocht door de studio waaien. Een geluk dat ze die momenten er achteraf kunnen uitknippen.»

HUMO Op Twitter las ik een aantal pertinente vragen over jou, die ik hierbij zonder schroom steel. De eerste: ‘Waarom leest Jeroom zijn moppen in ‘De slimste mens’ van een blaadje af?’

Jeroom «Omdat mijn moppen, behalve van een hoog niveau, ook vaak heel technisch zijn; ze staan of vallen met de juiste intonatie. En omdat ik soms weinig tijd heb om mij voor te bereiden. Maar dat is nu al minder het geval dan vroeger.»

HUMO ‘Heeft Jeroom eigenlijk een bovenlip?’

Jeroom «Ja, een zéér lelijke. Je lacht, maar ik meen het. Ook de enige reden waarom ik van Elodie mijn snor niet mag afdoen.»

HUMO De meest recente tweets gaan meer over hoe sexy je hese stem in één aflevering klonk dan over je moppen. Vallen daar lessen uit te trekken?

Jeroom «Vaker hees praten, wellicht – maar dat lukt niet op bevel. Verder is mijn probleem duidelijk: in normale omstandigheden heb ik een belachelijke stem, het gekras van een 13-jarige. Ik heb dus wel één aflevering van ‘De slimste mens’ met hese stem gedaan – ik was net ziek geweest – en heb me daarbij helaas geforceerd; de dag erop was mijn stem helemáál weg. Ik kon niet meer praten, enkel fluisteren. Ik heb toen nog een paar vergaderingen moeten afwerken met de hulp van de spraaksoftware op mijn laptop. Als ik iets wou zeggen, moest ik dat daarop intikken; dan hoorde je in het vergaderlokaal een robotstem: ‘IK. VIND. DAT. EEN. GOED. IDEE. IK. STEL. BOVENDIEN. VOOR. DAT...’ Dezelfde stem als de Mopotron, trouwens. Rare ervaring.

»Maar over mijn stem: God heeft me zo gemaakt. Je kan niet én de looks én de stem hebben.»

HUMO Nog één: ‘Jeroom ziet eruit alsof hij recht uit een Wes Anderson-film gewandeld komt.’

Jeroom «Ik weet niet of dat een compliment dan wel een belediging is. Maar ik denk dat ik die mens toch maar ga blokkeren. Dat doe ik graag, als ik ’s zondags niets te doen heb: een kopje thee, onder een dekentje in de zetel, en dan Twitter erbij en iedereen afstoten die ook maar een beetje tegen mijn kar rijdt. Blokkeren, blokkeren, blokkeren. Lékker.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234