Jeugd: De omgekeerde quiz

Nico Sturm, u bekend van ‘Wat als?’, is ook op Ketnet actief: vanaf deze week presenteert hij er ‘De omgekeerde quiz’, een dagelijks spelprogramma waarin alles van achteren naar voren plaatsvindt, en de winnaar dus reeds vooraf bekend is (nee, wij begrijpen er evenmin iets van, maar we zijn dan ook geen zevenenhalf meer).

Maar wat we u wilden vertellen: in ‘De omgekeerde quiz’ wordt voormelde Nico Sturm bijgestaan door een heuse Bevallige Assistente, Leentjegeheten, die nu en dan uit haar gemakkelijke leunstoel opkijkt om de score mee te delen, en zich dan weer plichtsgetrouw aan haar breiwerk wijdt. Goed om te weten: Leentje – eigenlijk Hélène Jacobs – is nog van geruime tijd vóór de oorlog.

Leentje Jacobs «Ik ben geboren op 10 november 1929: later dit jaar zal ik dus 84 worden. Nogal oud om assistente te zijn in een quiz op televisie, ik weet het, maar dat was dan ook de bedoeling van de Nico.Hij zei me dat toch toen hij me vorig jaar belde met de vraag of ik misschien zijn assistente wilde zijn in ‘De omgekeerde show’ (de voorloper van ‘De omgekeerde quiz’, red.): dat hij specifiek op zoek was naar een bomma. Enfin, een grootmoeder.»

HUMO U kende Nico dus al?

Leentje «Ja, van vroeger. Ik speel al bijna heel mijn leven amateurtoneel, bij het Dionteater in Wilrijk, en toen Nico twaalf, dertien jaar was, zat hij daar in het jeugdtoneel.

»Op zijn vraag heb samen met nog een aantal andere oudere dames aan een test meegedaan – ik moest een tekst voorlezen in gewoon Nederlands en in Antwerps dialect, en dat werd allemaal gefilmd – en daarna kreeg ik bericht dat ik was uitverkoren. En ik moet zeggen: ik heb er nog geen spijt van gehad.

»Dat is plezant hoor, om zo eens te zien hoe dat bij de televisie allemaal in zijn werk gaat. Die studio, dat is reusachtig groot! En wat ik ook opmerkelijk vind, is dat als er een keer iets niet goed gaat tijdens de opname – een zin is niet juist, of het licht hapert – dat ze het dan gewoon opnieuw opnemen. Helemaal anders dan toneel, natuurlijk. Maar het fijnste aspect is voor mij toch vooral het contact met de kinderen.»

HUMO Ha, eindelijk nog eens iemand die niet ‘kids’ zegt!

Leentje «Ik zeg kinderen, ja. ‘Kids’, daar ben ik tegen: ik vind dat niet alles verengelst moet worden. Maar ik zal wel van de oude stempel zijn, zeker?Enfin, ik houd mezelf jong, hoor. Ik blijf ook nog altijd bezig met toneelspelen: in januari heb ik een klein rolletje in een oud Antwerps stuk, ‘Schippersstraat’: ik speel een dame op leeftijd die de toekomst kan voorspellen in koffiedik. Niet meer dan enkele pagina’s tekst, maar ’t is toch plezant.»

HUMO Wat zegt het koffiedik over uw eigen toekomst? Ziet u een mooie carrière als Bekende Vlaming in het verschiet liggen?

Leentje «Bekende Vlaming? (lacht) Neenee meneer, helemaal niet. Dit is zomaar een tusseninneke.»

HUMO U bent er toch maar mooi mee in de boekskesgeraakt.

Leentje «Wie had dat gedacht, hé?»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234