null Beeld

Jeugd: Het kinderwoord van het jaar

Heel wat mensen hebben de mond vol van de verloedering van het Nederlands, maar zij vergeten dat onze taal ook alsmaar rijker wordt.

Dankzij de verkiezing van het Woord van het Jaar komen de leukste nieuwigheden - 'googelen', 'opleuken', 'hangouderen', 'comadrinken', 'ontvrienden' en vorig jaar nog het niet mis te verstane 'tentsletje' en 'pedopriester' - zelfs in de woordenboeken terecht.

Benieuwd of die eer ook het Kinderwoord van het Jaar te beurt zal vallen ('kinderwoord' zou trouwens niet misstaan op de shortlist van het Volwassen Woord van het Jaar), want uit de meer dan duizend inzendingen van taalvaardige koters selecteerden Ketnet en Van Dale - u weet wel: De Dikke - volgende kandidaten: 'wijow', 'boeiuh', 'beeruh', 'shizzle' en 'toedels'.

Qué? Vanavond maakt de Ketnet-wrapper met dienst bekend welk woord de meeste stemmen kreeg, wij vroegen alvast aan ervaringsdeskundigen wat ze betekenen.

'Maar allé, ken jij dat niet? Iedereen gebruikt die woorden toch,' zeggen de jongens en meisjes van het vijfde en zesde leerjaar van De Klare Bron, een lagere school in Heverlee.

Toon «'Chill' zou ook in dat lijstje moeten staan, want dat zegt iedereen: 'Hoe is het?' - 'Chill, hé.' Mijn ouders snappen niet wat ik bedoel als ik dat antwoord als ze me vragen hoe het op school was, maar het wil gewoon zeggen: ça va, rustig, goed.»

Xavi «Ik gebruik zulke woorden niet thuis, want dan doen mijn mama en papa dat na en denken ze dat ze stoer zijn - zó belachelijk...»

Jasper «'Chill' is toch een Engels woord? Dat kan dan toch geen Woord van het Jaar worden?»

Xavi «'Shizzle' is toch ook Engels?»

Yentel «'Shizzle'? Ik gebruik dat niet, hoor. Dat is zeker een woord dat ze op het middelbaar leren, als ze Engels krijgen.»

Xavi «De rappers zeggen 'shizzle', als ze niet direct op een woord kunnen komen. Een beetje zoals wij 'dinges' zeggen.»

Joke «We gebruiken wel meer Engelse woorden. 'Nice', bijvoorbeeld. En cool.»

Jasper «En 'cat'.»

Toon «Cát?»

Jasper «Wel ja: 'Hoe is 't, cat?'»

Toon (giert het uit) «Dat is niet cat uit het Engels, maar ket - 'k-e-t'. Van Ketnet.»

Yentl «'Beeruh' ken ik niet.»

Toon «Dat gebruiken ze in West-Vlaanderen. Ik heb daar familie, en mijn neven zeggen over van alles dat het 'beeruh' is. Supercool wil dat zeggen.»

Joke «Wij zeggen 'gemaan'.»

Yentl «En in Antwerpen gebruiken ze 'graaf'.»

Nele «'Toedels' vind ik maar stom. Dat is zo Hollands.»

Jasper «Wat is er mis met gewoon 'dag' of 'doei'?»

Joke «Ik denk dat 'boeijuh' zal winnen. Wij zeggen dat altijd als meester Koen weer eens een saaie les geeft, of als iemand een stomme opmerking maakt. Maar zoals het daar geschreven staat, is het wel een beetje raar. Ik dacht dat het gewoon 'boeien' was, van 'boeiend' maar dan wat cooler uitgesproken.»

Toon «Het maakt toch niet uit hoe je woorden schrijft? Op school, ja. Maar als je chat of sms't moet het gewoon snel gaan.»

Jasper «Als ze maar begrijpen wat je bedoelt. Je krijgt geen punten op een sms-berichtje, hè.»

Yentl «Als ik 'ni' schrijf in plaats van 'niet', of 'da' in plaats van 'dat' is dat toch duidelijk?»

Xavi «En veel gemakkelijker. Al die stomme regeltjes: pffff.»

HUMO Beeruh bedankt, ketten. Toedels, en tot de volgende shizzle!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234