null Beeld

Jeugd: Kamp X-Treem

Bartel Van Riet laat vanaf vanavond voor de derde keer de bosmens in hem zien op Ketnet. In het eerste 'X-Treem'-avontuur trok hij er in zijn uppie op uit om te testen hoe lang hij, gewapend met een mes en een magnesiumstick, kon overleven in de barre, meedogenloze Ardennen.

In de tweede reeks, 'Expeditie X-Treem', deed hij dat over met vijf koters in zijn kielzog. En in reeks drie, 'Kamp X-Treem', laat hij zes handige Harry'tjes een survivalkamp sjorren.

Bartel Van Riet «We willen kinderen laten zien hoe ze kunnen overleven in de natuur met een aantal basistechnieken en dito materialen. En het moet natuurlijk ook plezant zijn. Je moet in staat zijn om het jezelf een beetje comfortabel te maken en om je te amuseren met dingen die er te ontdekken vallen in de natuur rondom je.»

HUMO Bestond het gevaar niet dat de deelnemertjes spullen in hun rugzak zouden meesmokkelen om het avontuur wat te vergemakkelijken?

Van Riet «Dat viel reuze mee. In de eerste reeks die we met kinderen maakten, was dat wel het geval: toen heb ik de rugzakken één voor één leeggeschud om te kijken of er niet vals werd gespeeld. Maar voor de volgende reeksen hebben we uit de honderden kinderen die zich hadden ingeschreven, die kandidaten gekozen die niet recht uit de zetel het bos wilden instappen. De meesten hadden al een survivalvakantie achter de rug en waren dus net iets ervarener dan de Ketnetters uit de eerste reeks.

»De deelnemers van 'Kamp X-Treem' waren stuk voor stuk goei gastjes. Er is niet één opstootje geweest tussen die zes. En handig waren ze ook. Als je de sjortechniek beethebt, kun je echt alles maken. Het graafste dat we in elkaar gestoken hebben, was een imposante uitkijktoren. Daar was ik toch stevig van onder de indruk.»

HUMO Waarop hebben jullie zes weken lang overleefd?

Van Riet «Op alles wat het bos ons kon bieden, van visjes tot weegbree. We maakten netelsoep, we aten caracolen en pieren... Nu, stiekem hebben we die mannen af en toe wel wat moeten bijvoederen, hoor. Anders bleven ze niet overeind.»

HUMO Het lijkt wel of je voor elk survivalprobleem een oplossing in je mouw hebt zitten. Is dat allemaal parate kennis?

Van Riet «Het is allemaal begonnen toen ik met een kameraad een bos introk om te testen wat we nog waard waren in de natuur als mens van de eenentwintigste eeuw. Nu ja, we hadden ons wel voorbereid met het 'SAS Survival Handboek'. En zodra je de basistechnieken daaruit kunt toepassen, kun je die ook verfijnen.»

HUMO Trek je nog vaak de vrije natuur in?

Van Riet «Zeker! Ik ben ook snel tevreden, hoor. Ik hoef niet speciaal naar Amerika te gaan om een grave plek te zien. Ik ben even blij in 't dorp, op een mooi pleintje met een gezellige vuurkorf erbij. Maar ik moet er natuurlijk de tijd voor hebben. Ik trek er wel geregeld voor één nachtje tussenuit, of ik slaap soms gewoon in mijn tuin, zeker als het in de zomer veel te warm is. Dat is niet hetzelfde als in het wild gaan kamperen, ik weet het, maar je moet niet de held gaan uithangen in uwen eigen hof en hout gaan sprokkelen om een vuurtje te stoken - dat zou echt belachelijk zijn. Dan zou ik ook een spit in mijn haard kunnen hangen in plaats van de oven te gebruiken.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234