null Beeld

Jeugd: Kapitein Winokio's grote notenboot

Nee, ‘Kapitein Winokio’s grote notenboot’ is niet het ontroerende relaas van een zeebonk en zijn handeltje in de betere woudvruchten. Wat dan wel, lieve kindertjes? Een schuit tjokvol muziek, waarmee Vlaanderens vrolijkste kapitein – sorry, meneer Piraat! – vanaf vandaag aanmeert op Ketnet.

mke

De kindervriend, die ook in de smaak valt bij ouders met een voorkeur voor nostalgisch jeugdvertier, brengt samen met zijn matrozenorkest liedjes voor een enthousiast kinderpubliek. Daarnaast blijkt de Kapitein als vanouds over uitstekende networking skills te beschikken: elke aflevering komt een bekende gast uitleg geven over een muziekinstrument dat hem na aan het hart ligt.

In de opener kiest de Kapitein het ruime sop samen met Jan De Smet, later volgen onder meer Bart Peetersen Ronny Mosuse. Winok Seresia, de man achter de baard en onder de kapiteinspet, is alvast blij dat zijn alter ego nu ook de televisie-ether mag kapen.

Winok Seresia «Die stap naar een eigen televisieprogramma is eigenlijk heel geleidelijk verlopen. Als we vroeger een nieuwe cd of een nieuw boekje uitbrachten, staken we zelf weleens een promofilmpje in elkaar. Ketnet had eerder ook al onze Berenconcerten uitgezonden. Een eigen televisieshow hing dus al wel een tijdje in de lucht.

»Voor de invulling zijn we heel dicht gebleven bij waar we als ploeg om bekendstaan: ongedwongen, speels gebrachte kinderliedjes voor groot en klein. Zelf zie ik ‘De grote notenboot’ graag als een soort ‘Later Live... with Jools Holland’ voor kinderen, of ‘De film van Ome Willem’, versie 2.0. Net als in onze zaalshows laten we de kinderen in het publiek ook nu weer deelnemen aan het spektakel. Zo mogen ze zelf al eens een instrument bespelen of een vraag stellen aan onze gast.»

HUMO De Kapitein Winokio-zaalshows staan bekend als generatieoverschrijdend amusement. Kunnen ouders ook nu weer meedoen?

Seresia «Ja hoor, dat is zelfs een beetje onze missie, ouders en kinderen samen van muziek laten genieten. Ik herinner me nog dat ik zelf vroeger ook steevast samen met mijn ouders naar ‘The Muppet Show’ keek. Dat was ook zo’n programma waar jong en oud samen van konden genieten.

»Ik keek dan voor de grappige personages, terwijl mijn moeder het leuk vond om John Cleese of Diana Ross samen met een pop een liedje te zien zingen. Ook bij ons zullen de allerkleinsten onze muzikale gasten niet altijd kennen, maar voor de ouders is het wel leuk dat er al eens een Frank Vander linden opduikt.

»'De grote notenboot' draait trouwens niet enkel om muziek. We wilden ook aan de slag gaan met de emoties die kinderen uit onze doelgroep bezighouden. Daarom zit er ook een brievenrubriek in het programma, waarbij de Kapitein typische kindervragen beantwoordt. Daarbij komen de gewoonlijke dilemma’s als ‘Ik ben verliefd op een jongen uit mijn klas, maar durf het niet aan te vragen’ aan bod, maar soms gaat het ook om heel simpele, fijne boodschappen als ‘Hoera, ik kan fietsen’.

»Als het over zwaardere onderwerpen gaat, zoals kinderverdriet of de dood, gaan we te rade bij Mevrouw De Poes. Die heeft zelf een grote poezenfamilie en weet dus hoe het aanvoelt om bijvoorbeeld een opa of oma te verliezen. Via die beeldspraak – en een aanvullend liedje – kun je met kinderen eigenlijk over elk fragiel onderwerp praten.»

HUMO Jullie studiopubliek bestaat uitsluitend uit uitgelaten kindjes. Moest de Kapitein na een opnamedag al eens geen Dafalgan door zijn rum mixen?

Seresia (lacht) «Nee hoor, daarvoor werken we nu lang genoeg met een kinderpubliek. In de eerste aflevering zaten we zelfs eerder met het omgekeerde probleem: een meisje dat een vraag mocht stellen aan Jan De Smet klapte voor de camera volledig dicht. Gelukkig heb ik ooit geleerd – van Kamagurka nog wel – dat je zo’n kindje dan het best gewoon even de tijd gunt. Niet blijven doorvragen, maar gewoon, de micro voorhouden en zien wat er gebeurt.»

HUMO Proberen we bij ons eerstvolgende interview ook eens. Bedankt!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234