null Beeld

Jeugd: Karrewiet plus

Schrik niet als u tijdens het zevenuurjournaal de loef wordt afgestoken door uw kroost. Met de start van het nieuwe schooljaar is ook het jeugdjournaal ‘Karrewiet’ op Ketnet terug, met een dagelijkse portie nieuws op maat van uw nakomelingen. Eén keer per maand maakt het plaats voor een ruimere reportage in ‘Karrewiet plus’ – de Ketnetversie van ‘Koppen’, zeg maar.

lb

Goedele Vermaelen (reportagemaker) «In ‘Karrewiet plus’ besteden we aandacht aan een groter maatschappelijk verhaal. We gaan dan dieper in op minder vanzelfsprekende, maar relevante onderwerpen.»

HUMO De aflevering van vanavond gaat over drie heilige boeken: de Thora, de Koran en de Bijbel. Is dat geen zware kost?

Vermaelen «Er zijn meer kinderen bezig met religie dan je denkt, hoor. In elke klas waar we komen, zijn er moslimkinderen die volgens de Koran leven – het ene kind al strikter dan het andere – en die dus bijvoorbeeld meedoen aan de ramadan. We maken ook kennis met joodse en protestantse kinderen – die laatsten zie je dan catechese volgen ter voorbereiding op hun communie.»

HUMO Wat is jou vooral bijgebleven?

Vermaelen «Je zou vermoeden dat kinderen sterk door hun ouders beïnvloed worden, maar het is me opgevallen dat religie écht belangrijk is in hun leven. De twee protestantse kinderen, Henrieke (9) en Mart (10), nemen de Bijbel bijvoorbeeld mee aan tafel, en ze kunnen omstandig verantwoorden waarom. Ze weten wat erin staat en hoe dat hen kan helpen.

»Tegelijk zijn die kinderen niet wereldvreemd. Zij doen dezelfde dingen als hun leeftijdsgenoten. In de uitzending zie je onder meer scènes van een verjaardagsfeestje van Yasmina (11), een moslimmeisje, waarin iedereen pannenkoeken aan het eten is. Ook een mooi moment vind ik wanneer het joodse meisje Noa (12) zegt dat ze veel respect heeft voor vrienden die een andere religie aanhangen: zo leert ze die godsdiensten beter kennen.»

HUMO Welke onderwerpen komen er nog aan bod in ‘Karrewiet plus’?

Vermaelen «We proberen altijd op de actualiteit in te spelen. In november brengen we bijvoorbeeld een reportage over rouwverwerking, en vorig jaar hebben we het onder andere gehad over pesten, faalangst en de tyfoon Haiyan.

»Ook in de gewone ‘Karrewiet’ proberen we telkens opnieuw de juiste invalshoek te zoeken. Dan kan er veel, hoor: vorige week hebben we een bijdrage over IS en de onthoofde Amerikaanse journalist Steven Sotloff gebracht.»

HUMO Een hele klus om dat goed in beeld te brengen, lijkt me?

Vermaelen «Het is niet makkelijk, maar we zijn er wel goed in geworden, vind ik zelf. We weten intussen hoe we delicate onderwerpen moeten aanbrengen zodat een kind het begrijpt. We zoeken dan een expert die het onderwerp in een heldere taal kan uitleggen – dat is vaak moeilijker dan je denkt. En we tonen natuurlijk niet dezelfde beelden als in het journaal.

»Daarnaast laten we vaak kinderen zelf aan het woord, want wij brengen nieuws voor én door hen. We gaan naar scholen om hun mening te vragen, en we sturen ook jonge reporters op pad die hun vragen aan volwassenen mogen stellen.»

HUMO Ze kunnen niet vroeg genoeg beginnen!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234