Jeugd: Poesjes

De dubbelzinnigheid van de titel was mooi meegenomen, maar dat de Nederlandse kinderreeks ‘Poesjes’ in eigen land een bescheiden hype is geworden, heeft de serie toch vooral aan haar aparte – ook aan volwassenen bestede – charme te danken. Het concept alleen al is aandoenlijk in al z’n eenvoud: ‘Poesjes’ is een zogeheten reallifeserie over een poezenfamilie die in een groot poppenhuis woont: moeder Mimi en haar vier jongen Django, Kaat, Lotje en Patrick (vader werkt in het buitenland als muizenvanger en is er nooit), en de vadsige, aan sherry en beaujolais verslingerde oom Boudewijn en diens schildpadbutler Ed (stem van Hans Teeuwen!). Op tv is het voorlopig afgelopen, maar in afwachting van het tweede seizoen kunt u alle afleveringen nog eens herbekijken op de site. Tip van het huis: kijk uit waar u terechtkomt wanneer u de zoekterm poesjes googelt.

'We moesten de katten goed observeren om te kunnen voorspellen wat ze zouden gaan doen, en op basis daarvan konden we dan het scenario aanpassen.'


NPO Online - woensdag 25 november

Nova van Dijk (regisseur) «De VPRO had tien jaar geleden al eens een soortgelijke serie uitgezonden, ‘De poesjes’, maar dat was nooit geworden wat ze ervan gehoopt hadden. Toen ze mij vroegen of ik voor hen een nieuwe serie wilde maken met poezen, besloot ik dan ook om het net andersom aan te pakken: in plaats van met een camera achter een nest jonge katten aan te hollen en achteraf teksten te verzinnen bij wat er gebeurde, heb ik eerst een paar personages bedacht en samen met mijn zus Laura enkele outlines geschreven, basissen van scripts, die ik pas daarna heb proberen te verfilmen. Maar dat bleek eerlijk gezegd toch óók lastig te zijn (lacht).»

HUMO Kan ik me voorstellen.

Van Dijk «Katten zijn natuurlijk geen acteurs: we hadden het kunnen weten. We moesten ze dus heel goed observeren om te kunnen voorspellen wat ze zouden gaan doen, en op basis daarvan konden we dan het scenario aanpassen. Ik gebruikte ook allerlei trucjes, vooral om de katten te hebben waar ik ze wilde hebben. Op het bankje van oom Boudewijn smeerde ik bijvoorbeeld altijd wat kattenkruid, zodat-ie het heerlijk vond om daar te gaan liggen – alleen viel-ie altijd wel heel snel in slaap (lacht). Ik heb er ook bewust voor gekozen om mijn trucs af en toe gewoon in beeld te brengen, omdat ik graag wilde laten zien dat alles handgemaakt is, en dat we niks met de computer hebben gedaan. Je ziet dan bijvoorbeeld enkele kattenbrokjes liggen op het bureau waar oom Boudewijn aan gaat zitten om te chatten op zijn computer, of je ziet de kittens aan een raampje likken omdat daar wat kattenvoer opgesmeerd is.»

HUMO Hoe zijn jullie aan die katten geraakt? Gewoon in het asiel gaan oppikken?

Van Dijk «Mimi, de moederkat, werd op marktplaats.nl weggegeven toen ze al zwanger was, en haar jongen zijn geboren in het huis van onze producer, Machteld van Gelder, waar we de serie gefilmd hebben. En Boudewijn is de kat van Machteld. Boudewijn zat oorspronkelijk niet in de serie, maar omdat-ie steeds in het decor ging liggen toen ik aan het testen was, en omdat-ie zo lui was, dacht ik: dit zou weleens een leuk personage kunnen zijn. Hij werd dan de luie oom die geen zin heeft om op zijn neefjes en nichtjes te passen wanneer moeder Mimi naar haar werk is. En ik heb hem gekoppeld aan een butler, Ed de schildpad, die we ook op marktplaats.nl hadden gevonden. Vóór die tijd woonde hij trouwens in een klein terrarium ergens drie hoog achter, maar sinds de opnames woont-ie in een gigantisch terrarium met acht andere schildpadden. En alle poezen uit de serie hebben inmiddels ook een goeie thuis gevonden – de kittens wonen nu allemaal bij leden van onze crew.»

HUMO Heb je zelf ook een katje mee naar huis genomen?

Van Dijk «Nee, ik ben allergisch voor jonge katjes (lacht níét). Ik zat tijdens de opnames helemaal onder de histamine.»


Bekijk de preview:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234