null Beeld

Jeugd: Samson en Gert

‘Ik moest kloppen want de bel doet het niet.’ ‘Ten eerste is het Albertoooo.’ ‘Aan allen die gekomen zijn: proficiat. Aan allen die niet gekomen zijn: ook proficiat.’ Het is verdorie elf jaar geleden sinds de laatste aflevering van ‘Samson en Gert’, en nóg kunnen we De Burgemeester en co. citeren alsof het gisteren was.

mke

Dat we niet alleen zijn, bleek uit de stortvloed van enthousiaste reacties op het nieuws dat er nieuwe uitzendingen ingeblikt zouden worden. Vandaag is het dan eindelijk zover: vijftien afleveringen lang kunnen kindjes – en hun nostalgische ouders – hun hart weer ophalen aan de avonturen van Samson en zijn vriendjes.

HUMO Stond je meteen te springen om je opnieuw in het kappersvest van Alberto te hijsen, Koen?

Koen Crucke «O ja, ik heb geen moment getwijfeld toen ze me vroegen. Ik viel Gert (Verhulst, red.) zelfs al heel lang lastig met de vraag wanneer we nog eens nieuwe afleveringen zouden maken. En kijk, nu is het er eindelijk van gekomen!»

HUMO Tot grote vreugde van heel Vlaanderen, zo leek het.

Crucke «Ja, de reacties waren echt overweldigend. Ik mocht van Studio 100 het nieuws bekendmaken via Twitter, en ik heb die dag wel 800 tweets ontvangen van mensen die er overgelukkig mee waren. En niet alleen kinderen, hè – integendeel. Ik denk dat ‘Samson en Gert’ voor veel mensen jeugdsentiment is. Dat zie je ook bij de Samson-kerstshows: daar zitten vaak twintigers in de zaal die hun kindertijd komen herbeleven. Nadien staan ze zelfs aan de artiesteningang te drummen, voor een handtekening of een selfie met hun jeugdhelden.»

HUMO Onlangs liet je je ontvallen dat Alberto, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet per se homo is.

Crucke «Ja kijk, ik zeg altijd: Koen Crucke, die is homo. Maar Alberto Vermicelli... Dat weet ik dus niet. Hij is verliefd op Claudine uit zijn operagezelschap, dus misschien is hij wel gewoon hetero? Of biseksueel?

»Hij gedraagt zich natuurlijk wel verwijfd. Gert moest daar altijd mee lachen, dat ik hem zo verwijfd speelde. ‘Dat is niet verwijfd, dat is verfijnd,’ zei ik dan (lacht).»

HUMO Je bent dit jaar 62 geworden. Kruipen die lange draaidagen vandaag niet sneller in de kleren?

Crucke «Zwijg stil! We beginnen om zeven uur ’s ochtends, wat betekent dat ik om halfzes moet vertrekken in De Haan. En we stoppen niet voor halfzeven ’s avonds, meestal zonder een break te nemen. Dus ja, daarna ben ik wel doodop. Gelukkig ben ik niet alleen: ook mijn ‘jongere’ Samson-collega’s beginnen de jaren te voelen. ‘Vijfentwintig jaar ouder en 100 kilo erbij,’ zegt Walter De Donder altijd.»

HUMO Bij jou is er toch wat af sindsdien, nee?

Crucke «Ja, maar er is weer wat bij nu. Voor deze opnames moest ik geen nepbuik meer dragen, het is allemaal puur natuur! (lacht)»

HUMO Iets anders: onlangs kwam ons ter ore dat je een single hebt opgenomen met een hardrockgroep die zich ‘Shagging Ponies’ noemt.

Crucke «Ah ja, de neukende pony’s! Wel, onlangs kreeg ik een mailtje van een vriendelijke Nederlander – de leadzanger. Hijzelf en zijn kinderen waren grote fans van Alberto Vermicelli en hij vroeg of ik geen liedje met zijn groep wilde opnemen. Dat leek me wel plezant, dus heb ik ja gezegd. De clip staat op YouTube...»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234