Jeugd: Superbrein

Het klinkt zo logisch dat men zich afvraagt waarom het zo lang heeft geduurd voordat iemand op het idee kwam: Lieven Scheire, ’s lands eerstaanwezende geek, presenteert vanaf heden een wetenschapsquizje voor kinderen op Ketnet. En hij redt meteen ook het seksleven van ouders met klein grut – waarover later meer.

'Mijn vrouw en ik mogen op zondagochtend graag uitslapen, met dank aan Ketnet.' Lieven Scheire

Lieven Scheire «Het format van ‘Superbrein’ komt uit Japan, maar de Ketnet-makers hadden het op de BBC gezien, en op basis daarvan aangekocht. ’t Is een heel speels programma, met veel doerondes. Zo mogen de deelnemende kinderen in mijn favoriete ronde, ‘Hersenspinsel’, een zelfgebouwde uitvinding komen demonstreren. Op voorhand krijgen de drie teams een opdracht à la ‘Bedenk en bouw een apparaat waarmee je in dertig seconden minstens honderd ballonnen kunt laten ontploffen’. Het leuke is dat die kinderen nog niet gehinderd worden door het soort praktische bedenkingen dat een volwassene zich doorgaans maakt: in hun hoofd werkt álles (lacht). En het werkt in de meeste gevallen daadwerkelijk: heel vaak doen hun zelfgebouwde apparaten precies datgene waarvoor ze bedacht zijn. Voor die ballonnenopdracht kwam één team bijvoorbeeld met een trechtervormige stofzuiger aanzetten, met spijkers aan de binnenkant: dat ding zoog al die ballonnen in geen tijd die trechter in. En een ander team had grote sneeuwschoenen met pinnen onderaan bedacht, waarmee mijn vaste assistent Proefkonijn (rol van Jasper Dreesen, red.) zo snel mogelijk doorheen die partij ballonnen moest lopen. Simpel, maar effectief.»

HUMO ‘Superbrein’ wordt op zondagochtend om tien voor negen uitge...

Scheire (onderbreekt) «Jaja, mijn vrouw is geweldig trots op me! Ze zei: ‘Ik ben zó blij dat jij jonge ouders helpt om seks te hebben’. Dat is de functie van Ketnet op zondagochtend, hè?»

HUMO De aap komt uit de mouw.

Scheire «Ouders met jonge kinderen hebben amper nog seks, dat is een bekend feit. Dé truc is om op zondagochtend je kinderen voor Ketnet te zetten, en het volume goed op te voeren: dan kun je misschien een halfuurtje tijd stelen om het nog eens te beleven zoals vroeger. Dus ja, dat is nu dus mijn maatschappelijke functie: jonge ouders helpen met poepen.»

HUMO Zijn jij en je vrouw twee van die jonge ouders?

Scheire «Wat wij op zondagochtend doen, gaat niemand wat aan. Maar het klopt wel dat mijn vrouw en ik op zondagochtend graag mogen, euh, uitslapen, met dank aan Ketnet. Het surrealistische is wel dat ik de komende weken zélf de babysitter van mijn kinderen zal worden terwijl ik nog lig te, ahum, maffen. Ik hoop maar dat alles goed duidelijk is, zodat ze me niet komen wakker maken om me van alles te vragen.»

HUMO Probeer jij je liefde voor wetenschap ook op je eigen kinderen over te dragen?

Scheire «Ja, al overdrijf ik daar niet in: ik denk dat het een averechts effect heeft als je te veel moeite doet. Maar als ze me een vraag stellen die met wetenschap te maken heeft, dan antwoord ik doorgaans vrij uitgebreid. Ze weten dat inmiddels maar al te goed, en maken er geregeld misbruik van wanneer ze geen zin hebben om te gaan slapen. Dan beginnen ze plots allerlei vragen op me af te vuren, van het genre ‘Hoe werkt dat?’ of ‘Hoe maken ze dat?’ Bijvoorbeeld: ‘Hoe maken ze speelgoed?’ Ik begin dan altijd bij de grondstof, in dit geval aardolie: daar maken ze plastic van, dat ze in een vormpje gieten en met verf bedekken om het een kleur te geven. ‘Aha!’, zie je ze dan denken, wat mij natuurlijk aanmoedigt om verder te gaan. En voor je het weet, is het een uur later. Enfin, nadien slapen ze dan altijd wel heel goed. Wat mij en mijn vrouw de gelegenheid geeft om, euh, ook goed te slapen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle verhalen van de Humo rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234