null Beeld

Jeugd: Taarten van Begijn

Voor uw culinair kijkvoer kan u ook vandaag weer terecht bij de Meusen en Huysentruyten van televisieland, maar voor het dessert moet u bij VTMKZOOM zijn. Daar gaat ‘Taarten van Begijn’ van start: een alleraardigst programmaatje waarin ons aller foute vriend Begijn Le Bleu, in navolging van Staf Coppens, elke week samen met een kind-met-een-verhaal een taart gaat bakken voor een dierbare.

HUMO Ben jij een kindervriend, Begijn?

Begijn Le Bleu «Ik heb zelf kinderen, dan kan je niet anders, hè. Bovendien heb ik ooit nog les gegeven in het middelbaar onderwijs én heb ik in de jeugdbeweging gezeten, dus ik mag toch hopen dat ik in aanmerking kom als kindervriend.»

HUMO Laten we het dan over het culinaire aspect hebben: bakte je voorheen wel eens een taart uit eigen beweging?

Le Bleu «Af en toe bak ik toch weleens een cake of koekjes, maar dit was toch een ander paar mouwen, moet ik toegeven. Je zal ook zien dat het niet de makkelijkste baksels zijn die voorbijkomen. Ik heb voor elke opnamedag een extra dag voorbereiding ingelast, zodat ik alle stappen bij de bereiding vanbuiten kon leren. Het lijkt dan allemaal wel heel leuk, zo’n aflevering, er kruipt toch behoorlijk wat werk in.»

HUMO Je mag er ook niet aan denken dat de taart van zo’n kind zou mislukken.

Le Bleu «Ik beken: het is toch al een keer of twee gebeurd dat er hier of daar iets misliep tijdens het bakken. Maar als je daar een probleem van zou maken, heb je de boodschap niet begrepen, vind ik. Meestal is het ook net láchen als er iets misloopt. ‘Gast, je kan er niets van’: heb ik vaak te horen gekregen.»

HUMO Eerlijk, zo’n kindermond.

Le Bleu «Maar dat levert dan ook weer leuke televisie op. Kinderen zeggen gewoon wat ze denken, en dat is ook goed voor mij: ik moet in ‘Taarten van Begijn’ niet altijd de grappigste of de slimste uithangen, ik mag gerust eens met m’n mond vol tanden staan.»

HUMO Vaak komen er behoorlijk tragische verhalen aan het licht. Zo was er in het vorige seizoen een meisje dat zelf niet van de taart mocht eten omdat ze een insulinepomp droeg.

Le Bleu «Toegegeven, voor elke opnamedag zit ik toch wel met een ei in de broek. Maar als je aankomt bij pakweg een kind met een immuniteitsstoornis, word je er al snel weer aan herinnerd dat het gaat om een kínd met een immuniteitsstoornis, en niet om de immuniteitsstoornis zélf. Volwassenen zien dat heel anders. Ik denk ook altijd meteen: ‘Oei, hoe zal dat later zijn voor dat kind?’ Maar zo’n kind zelf denkt daar niet bij na: ‘Dit is hoe het nu is, en we zien wel wat er later komt.’»

HUMO Hoe hou je het jolig? Het blijft een kinderprogramma.

Le Bleu «Daar komt die taart natuurlijk mooi van pas: hoe zwaar op de hand zo’n gesprek ook wordt, uiteindelijk kom je toch altijd weer uit bij: ‘Hé, de biscuit moet nog gebakken worden!’ En dan ga je gewoon weer vrolijk verder waar je gestopt was.»

HUMO Mocht de kleine Begijn destijds de kans gekregen hebben een taart te schenken aan een dierbare, wie zou de gelukkige zijn?

Le Bleu «Ik ben geen groot rekenwonder, maar in het middelbaar had ik een leraar wiskunde die me zo wist mee te slepen in zijn enthousiasme dat ik keer op keer slaagde voor iets waar ik absoluut geen voeling mee had. Hém zou ik kiezen.»

HUMO Een taart voor de wiskundeleraar!

Le Bleu «Bij dezen!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234