null Beeld

Jeugd: Zingaburia

’t Zal ook voor veel meekijkende mamma’s en papa’s goed nieuws zijn: veertien jaar na het wonderlijke ‘Kulderzipken’ heeft Hugo Matthysen nog eens een kinderserie geschreven, die vanaf vandaag op Ketnet wordt uitgezonden.

Noud Jansen

‘Zingaburia’ is de naam (Hugo: ‘Net als ‘Kulderzipken’ slaat de titel helemaal nergens op’), en de hoofdrollen zijn weggelegd voor sprrrrankelend jong acteertalent als Liesa Van der Aa, Bert Huysentruyt en de Jonassen Leemans en Van Geel.

Hugo Matthysen «‘Zingaburia’ is een sprookjesachtige reeks over vier personen op een ruimteschip, die op weg naar de verre vakantieplaneet Azifrikameropa enigszins verloren zijn gevlogen. ’t Is dus een ruimte-epos, maar tegelijk ook een boerenepos: om geheel zelfbedruipend te zijn is er immers ook vee aan boord, en akkers, en er heeft al eens iemand een riek vast.

»En voorts wordt op tijd en stond in gezang uitgebarsten – de liedjes werden geschreven door Ronny Mosuse. En in elke aflevering draaft er een merkwaardig, al dan niet bedreigend personage op.»

HUMO Joeri Middenstipski bijvoorbeeld, zo lees ik in de persbrochure, een ruimtevoetballer met de Kempische tongval van Ben Segers. En dan is er ook nog een door Wim Helsen gespeelde slechterik, dokter Reutelbeet geheten, die het ruimteschip mordicus wil herinrichten.

Matthysen «Dat personage heb ik enigszins gebaseerd op die vrouw die in dat VT4-programma altijd optrekt met Peter Van Asbroeck (Michèle Van Sebroeck, red.). Je kent haar wel: wanneer ze iemand zegt dat de kleur van zijn dressoirkast niet accordeert met zijn behang, kijkt ze die mens dermate strak in de ogen dat-ie er wel een trauma aan móét overhouden.»

HUMO Kortom: ’t is weer eens volstrekt absurd en helemaal uit het leven gegrepen tegelijk?

Matthysen «Inderdaad. Puur absurdisme vind ik weinig interessant - als een verhaal niet op één of andere manier uit het leven gegrepen is, werkt het niet. Zo heb ik een zogeheten love interest in het verhaal geschreven – de drie mannelijke bemanningsleden koesteren gevoelens voor het enige vrouwelijke lid, Specialia ‘Spacy’ Van der Geyt. En in de eerste aflevering komt Koning Sop aan boord, die lijdt aan een schoonmaakneurose. Uit het leven gegrepen, dus.»

HUMO Gaan we jou in ‘Zingaburia’ de occasionele cameo zien doen, zoals in ‘Anneliezen’?

Matthysen «Nee. Enfin, eergisteren heb ik wel één kleine ‘Mméh’ ingesproken van de Mierifant. In de montage zagen we namelijk dat die ontbrak.»

HUMO De Mierifant?

Matthysen «De spruit van een olifant en een mier, die in aflevering twee opdraaft. Hij zou graag eens Mechelen bezoeken, vooral omdat hij heeft horen vertellen dat als je in Mechelen een meisje kust, ze in een fiets verandert.»

HUMO ‘t Lijkt me geen sinecure om in Mechelen te raken wanneer je je op een ruimteschip op weg naar Azifrikameropa bevindt.

Matthysen «Heel juist gezien. Daarom doet de bemanning van de Zingaburia hem een miniatuurruimteschipje cadeau, dat daar nog ergens lag. En vervolgens moet dat beest zijn plan maar zien te trekken, en op zijn eentje in Mechelen zien te raken. Men kan zijn goed hart eens tonen, maar men moet ook weer niet overdrijven, hè.»

Bekijk de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234