null Beeld

Jeugd: Zingaburia

Deze ochtend zal in alle vroegte het tweede seizoen ingaan van het enige kinderprogramma waar wij voor ons plezier naar kijken, zij het in de herhaling op zaterdagavond: 'Zingaburia', een sprookjesachtige sciencefictionreeks over vier vrolijke vrienden op een zelfbedruipend (want over akkers en een bescheiden veestapel beschikkend) ruimteschip die op weg naar de formidabele vakantieplaneet Azifrikameropa enigszins verloren zijn gevlogen, en zich in de tussentijd geconfronteerd weten met vliegende kabouters, tuvurpustulen en zingende Mierifanten die graag eens Mechelen zouden bezoeken.

Noud Jansen

Hugo Matthysen (scenarist) «Het stramien is eigenlijk precies hetzelfde als in het eerste seizoen: Spacey, Toon, Torro en kapitein Charles verblijven nog altijd in hun ruimteschip, en maken in iedere aflevering kennis met een vreemdsoortig personage, dat doorgaans met slechte bedoelingen aan boord komt.

»Zo heeft onze regisseur tot mijn grote vreugde Michaël Pas bereid gevonden om gestalte te geven aan Anton Veelgpleeghers. Zoals zijn achternaam al doet vermoeden is deze Anton Veelgpleeghers een slechterik, en wel eentje die de nodige verwarring weet te stichten door zichzelf in dubbelgangers van de hoofdpersonages te veranderen.

»Bij zijn entree in het ruimteschip vraagt hij: 'Hebben jullie zin in spanning, actie, avontuur en mysterie?' Waarop onze helden uiteraard 'ja' antwoorden: hoe zou je zelf zijn? Zo dekt Anton Veelpleeghers zichzelf op uiterst gewiekste wijze in: hij steelt het geld dat Toon, Torro en Spacey opzij hadden gelegd om hun hotel op Azifrikameropa mee te betalen – ze accepteren daar enkel cash – en wanneer ze erachter komen en luidkeels protest aantekenen, zegt hij: 'Sorry hoor, maar ik had jullie toch gevraagd of jullie zin hadden in spanning, actie, avontuur en mysterie? En hebben jullie spanning, actie, avontuur en mysterie gekregen of niet? Awel voilà: tot ziens!' Maar geen paniek hoor: op het einde komt alles toch nog goed, en barst iedereen in broederlijk gezang uit.»

HUMO Eén van de personages uit het vorige seizoen, de charismatische dokter Reutelbeet, had je naar eigen zeggen gebaseerd op Michèle Van Sebroeck uit het voormalige VT4-programma 'De huisdokter': dokter Reutelbeet wilde het ruimteschip dan ook koste wat kost herinrichten. Heb je dit seizoen opnieuw personages naar bestaande personen gemodelleerd?

Matthysen «Nee. Enfin, in de eerste aflevering komt wel een mechanische slang voor, een heel gevaarlijk beest, dat wordt aangesproken als de slang van Samang: net als de beroemde zanger is hij immers afkomstig van de planeet Samang. Die slang van Samang is van een frituuruitbaatster gespeeld door Evelien Bosmans, Pippa Peperpoep. Een behoorlijk pittig frituuruitbaatstertje is dat – ook hier is het adagium 'nomen est omen' van toepassing – met een meer dan gemiddelde dosis dadendrang. Dat blijkt wanneer ze Toon, Torro en Spacey als frietslaven inzet.

»Tja, een mens maakt wat mee als-ie een ruimtereis naar Azifrikameropa besluit te ondernemen.»

HUMO Wat is er eigenlijk te beleven op Azifrikameropa, dat Spacey, Toon, Torro en kapitein Charles er zo'n verre reis voor overhebben?

Matthysen «Volgens de kleurenfolder bevindt er zich op Azifrikameropa een reusachtig zwembad, zo groot dat je een verrekijker nodig hebt om de overkant te kunnen zien. Nu, zonder al te veel te willen verklappen: ook dit seizoen zullen onze sympathieke vrienden er niet raken. Ik hoop dus van harte dat er nog een derde reeks komt, want anders zijn ze gedoemd om voor eeuwig door te ruimte te zweven. Me dunkt dat de VRT dat niet op haar geweten wil hebben.»

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234