null Beeld

Jeugdmagazine: Klimax

Onze koters krijgen de gevolgen op hun tere rugjes, dus brengen we hen best zo snel mogelijk op de hoogte: onder dat motto brengen ze op VTMKZOOM sinds enkele weken ‘Klimax’, een programma waarin de klimaatverandering aanschouwelijk wordt gemaakt voor kinderen.

vvp

Kaztaars Arne Vanhaecke en Bab Buelens steken er een heuse klimaatquiz in elkaar, waaraan enkele milieubewuste kinderen mogen deelnemen, en ze worden daarin met raad en daad bijgestaan door VTM-weervrouw en allround voorvechtster van onze planeet Jill Peeters. Deze namiddag wordt de derde aflevering uitgezonden.

HUMO Blij met het programma, Jill?

Jill Peeters «Allee, gij! (lacht) Ik zit hier te glunderen, alleen al omdat ik erover mag praten!

»Het is ook een idee waar ik al lang mee zit en dat een lange weg heeft afgelegd: laten we zeggen dat alle puzzelstukjes eerst op de juiste plaats moesten vallen. Maar kijk: het is nu zover!»

HUMO Zijn kinderen zich ervan bewust dat er zoiets als het klimaat bestaat?

Peeters «Ja, hoor. Wij maken het ook meteen aanschouwelijk door het over heel concrete problemen te hebben, zoals: waarom stijgt het zeepeil? Zullen we vaker te maken krijgen met zware stormen als die in Pukkelpop? Zo ja, hoe komt dat?

»Ik moet zeggen: ik vind ‘Klimax’ een compleet plaatje. Als je de acht afleveringen hebt gezien, ben je echt iets wijzer geworden, zonder dat er met een belerend vingertje wordt gezwaaid. Duf of schools is het zeker niet.»

HUMO Was het moeilijk om de materie swingend te houden voor kinderen?

Peeters (voorzichtig) «Wel… In vergaderingen vooraf viel nogal eens de formulering ‘een leuk wetenschappelijk programma’. Terwijl mijn reflex dan is: waarom moet dat ‘leuk’ er per se bij? Het is toch niet omdat het wetenschappelijk is, dat de standaardsetting ‘niet leuk’ is? In de media werken vooral mensen – en hier kan ik een hele boom over opzetten – die uit de richting talen, communicatie of geschiedenis komen. Die denken vaak: ‘Eikes, wiskunde!’ Vandaar: moet dat ‘leuk’ er echt bij? Voor mij is leuk iets wat inherent is aan wetenschap. Als kind vond ik dat al. Ja sorry, dat is een beetje een stokpaardje van mij. Je hoeft dat allemaal niet te publiceren, hoor! (lacht)»

HUMO Nee, nee.

Peeters «Om maar te zeggen: ik denk echt dat ‘Klimax’ vanzelf tot de verbeelding van kinderen zal spreken. We werken met toffe experimentjes én ik heb fantastische medewerkers: Arne kende ik al en Bab is een echte revelatie voor mij – zo’n talent! Die twee doen dat geweldig, dus alleen al voor hen zullen de kinderen graag kijken. En – niet onbelangrijk – door hun aanwezigheid kon ik in de rol van klimaatexperte blijven: ik hoefde niet te acteren.»

HUMO Je moest dus ook niets verbloemen?

Peeters «Dat hebben we niet wíllen doen: om kinderen erop attent te maken dat verandering nodig is, en dat we allemáál bewust met het klimaat moeten omgaan, moesten we hen wel serieus nemen – zij stellen dat zelf ook op prijs. We gingen uit van de realiteit die de kinderen kunnen verwachten wanneer ze het volwassen leven binnenstappen. Hoe de grote klimaattop in Parijs eind dit jaar ook zal uitdraaien, zij zullen later in een warmere wereld leven dan wij.

»Wat we daarbij wél voor ogen hielden: anders leven hoeft geenszins slechter te zijn. We hebben de kennis en de middelen om het allemaal op een goeie manier aan te pakken: laten we dus op zijn minst op dat vlak maar optimistisch blijven (glimlacht).»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234