Jeugdserie: Zingaburia: seizoen 3

Alle achting voor de successen van Gert Verhulst en zijn machtige Studio 100-imperium, maar de waarheid heeft haar rechten: als het op frisse, geestige en fantasierijke kinderseries aankomt, vinden wij het door Hugo Matthysen geschreven ‘Zingaburia’ oneindig veel frisser, geestiger en fantasierijker dan alle Kabouters Plop, Pieten Piraat en pratende tochthonden bij mekaar.

Ten zeerste verheugd dus u te mogen melden dat vorige week het derde seizoen van deze toverachtige sciencefictionreeks is ingegaan; ten diepste bedroefd u te moeten meedelen dat dit ook het laatste seizoen zal zijn. Zou Liesa Van der Aa, die met verve gestalte geeft aan Specialia ‘Spacey’ Van der Geyt (foto), er ook zo over denken?

Liesa Van der Aa «Ik vind het heel jammer dat dit het laatste seizoen is, uiteráárd, al is het wel fijn dat de verhaallijnen op een heel toffe manier worden afgerond. Ik houd ook niets dan positieve herinneringen over aan de voorbije drie reeksen. Het absolute hoogtepunt was voor mij de keer dat ik voor het eerst in mijn carrière samen met mijn vader (Frans Van der Aa, vooral bekend in de rol van Zwarte Piet, red.) op de set stond. Het verhaal was dat we met ons ruimteschip, de Zingaburia, per ongeluk tegen een ruimtebaars waren gebotst: toen is de sympathieke waapslandelaar Klantersies — mijn vader dus — aan boord gekomen om de gewonde baars te genezen. Nu, mijn vader heeft al vaker met Hugo Matthysen samengewerkt (o.m. voor ‘Kulderzipken’ en de Sinterklaasreeksen, red.), en je ziet heel goed dat hij zich ondertussen perfect in diens universum thuis voelt. Hij slaagt er ook in om tegelijkertijd heel grappig én ontroerend te zijn: er zijn maar weinig acteurs die dat kunnen.»

HUMO Hoe goed voelde jij je zelf thuis in het universum van Hugo Matthysen?

Van der Aa «O, heel goed. Al blijft het natuurlijk een aparte manier van acteren. Want zo’n serie als ‘Zingaburia’ mag dan wel nogal zot en surrealistisch overkomen – ’t is eigenlijk lsd voor kids – tegelijk moet je ook erg letten op je timing, en moet je proberen om trouw te blijven aan je personage. Soms was dat lastig, omdat de acteurs elkaar uitdaagden: wie durft het verst te gaan in de gekte? Dit seizoen hebben we vaker dan in de twee andere seizoenen de opnames moeten stilleggen vanwege de slappe lach. Eigenlijk niet oké natuurlijk, want het waren sowieso zware draaidagen. Maar bij momenten waren we tegen het einde van de dag zo doodmoe, dat we vanzelf melig werden – soms stonden we daar te huilen van het lachen.»

HUMO Vertel eens, wat gebeurt er zoal in dit derde seizoen?

Van der Aa «Daar mag ik je nog niet veel over verklappen. Ik kan je enkel zeggen dat er veel liefde in het ruimteschip hangt, en dat ik in één aflevering even van het schip verdwijn: ik reis af naar de planeet van koning Sop (rol van Geert Van Rampelberg, red.), om als wedding planner te fungeren op diens huwelijk met minister John (Kristof Van Haegenberg, red.). De twee zijn sinds het vorige seizoen verliefd op mekaar, en op de planeet van koning Sop is het homohuwelijk toegestaan.»

HUMO Rest me je nog de hamvraag te stellen: gaan jullie dit seizoen eindelijk jullie eindbestemming bereiken, de formidabele vakantieplaneet Azifrikameropa?

Van der Aa «Ga ik nog niet onthullen. Het wordt héél spannend, dat kan ik wel al vertellen, maar wat die eindbestemming betreft... ’t Blijft in het leven sowieso een grote vraag, hè: wat is onze eindebestemming?»

HUMO Ha, gaan we filosofisch doen?

Van der Aa (lacht) «Wait and see.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234