null Beeld

'Jij moest verdwijnen': de sleutelroman van Michel Didisheim, de verborgen halfbroer van Boudewijn en Albert

Graaf Michel Didisheim heeft een boek geschreven. Op zich geen nieuws, alleen: Didisheim was jarenlang de kabinetschef van kroonprins Albert, de huidige koning en de vader van Delphine - het bekendste buitenechtelijke kind van België. En, nog sterker: hardnekkige geruchten willen dat Didisheim zélf een niet erkend kind van Leopold III is. Een halfbroer van Albert en Boudewijn, dus.

Redactie

Achtenzeventig is een merkwaardig hoge leeftijd om als romanschrijver te debuteren. Ook de titel intrigeert: 'Tu devais disparaître! Le roman d'une enfant royale cachée' (Editions Alphée). De vlag dekt de lading: het boek is de gefictionaliseerde biografie van een buitenechtelijk kind uit de hoogste adellijke kringen.

De roman over de ongewenste prinses is het vervolg op een vorig boek. In 2006 schreef Didisheim onder het pseudoniem Thomas Valclaren samen met journalist José-Alain Fralon 'Les rois ne meurent jamais' (Editions Fayard), een overzicht van de déconfiture van de Europese vorstenhuizen in de loop van de twintigste eeuw. Tijdens de research voor dat goed gedocumenteerde boek stootte hij op de figuur van Valérie Schwalb (1900-1953), een buitenechtelijke achterkleindochter van de legendarische Queen Victoria. Valérie liet hem niet meer los. Begrijpelijk, want haar leven was één lang en halsbrekend hindernissenparcours geweest: ongewenst bij de geboorte, in zeven haasten rooms-katholiek gedoopt, opgevoed bij een Joods gezin in een Hongaarse sjtetl, schriftelijk erkend door haar natuurlijke vader enkele dagen voor zijn dood, getrouwd met een Duitse prins en dan: zelfdoding op haar drieënvijftigste.
Zo'n leven schrééuwt om nader onderzoek. Didisheim trok er jaren voor uit, keerde terug naar Centraal-Europa, ploos archieven uit en sprak met laatste getuigen, en het resultaat van die zoektocht ligt nu tussen ons in: een mooie historische roman - zeshonderd dichtbedrukte bladzijden over de dodelijke charme van de hoge adel.

Michel Didisheim «In een boek van de Amerikaanse historica Marlene A. Eilers had ik gelezen dat Queen Victoria naar schatting acht- à negenhonderd nakomelingen had. Valérie Schwalb was één van hen. Ik vond het meteen vreemd: waarom wordt een achterkleindochter van Victoria geboren in een achtergebleven Joodse gemeenschap in Hongarije? En: waarom krijgt ze pas op eenendertigjarige leeftijd een brief van haar natuurlijke vader, hertog Albert van Schleswig-Holstein, die haar meldt dat zij wel degelijk zijn dochter is? Die vragen intrigeerden me. Indertijd woonden buitenechtelijke kinderen doorgaans bij hun moeder - hun vader bleef onbekend. In dit geval was het omgekeerd. 'Men heeft iets proberen te verbergen,' dacht ik. En dat ben ik gaan uitspitten.»

(ja)

Lees het volledige interview in Humo 3554 van 14/10/2008.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234