Wally Adeyemo Beeld Getty Images
Wally AdeyemoBeeld Getty Images

Verenigde Staten

Joe Biden schrijft nu al geschiedenis met zijn ministersploeg

Over een maand wordt Joe Biden ingezworen als nieuwe president van de Verenigde Staten. Zijn aanstaande ministersploeg is nu al spraakmakend.

Bob Van Huët

Er wordt geschiedenis geschreven rond de bij zijn aantreden oudste Amerikaanse president ooit. Biden is 77 jaar als op 20 januari zijn ambtstermijn begint. Vice-president Kamala Harris wordt behalve de eerste vrouwelijke vicepresident ooit ook de eerste zwarte vicepresident én de eerste vicepresident met een Aziatische achtergrond. De net genomineerde minister van Binnenlandse Zaken, Deb Haaland, wordt de eerste native American ooit in een Amerikaanse regering en Pete Buttigieg, die Transport gaat doen, wordt de eerste openlijk homoseksuele minister van het land.

Donald Trump omringde zich vooral met witte mannen en een enkele vrouw, van wie de meesten miljonair of rijker waren. Hij zocht ervaring in mensen die ‘net als hij’ hadden bewezen goede ondernemers te zijn en veel geld voor het land zouden gaan verdienen. De staatsie­foto van team-Biden zal volgende maand een heel ander aanzicht bieden.

Deb Haaland Beeld Getty Images for Green New Deal
Deb HaalandBeeld Getty Images for Green New Deal

Aanleg om rijk te worden

De Washington Post haalde onlangs de verschillen aan tussen de bewindslieden op Financiën, Economische Zaken en Handel. Bij Trump waren het allemaal witte mannen. Bij Biden niet. Hij begint met Janet Yellen – voormalig voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank – als minister van Financiën. Haar onderminister wordt de econoom Adewale Adeyemo, van Nigeriaanse komaf. Neera Tanden, dochter van Indiase migranten, krijgt de leiding over het bureau dat toezicht houdt op de begroting. En dan zitten er nog twee vrouwen op topposten.

Allemaal hoogopgeleide kandidaten en bijna allemaal uit de arbeiders- of de middenklasse. ‘Ze zijn niet gekozen om hun aanleg om rijk te worden,’ aldus een woordvoerder van Biden met een verwijzing naar hun voorgangers.

In Bidens regeringsploeg schrijft Haaland (60) zeker geschiedenis, als afstammeling van de oorspronkelijke Amerikaanse bevolking die minister van Binnenlandse Zaken wordt. In historisch opzicht bijzonder, gezien de vaak moeilijke relatie van het centrale gezag in Washington met de ruim vijfhonderd erkende Indiaanse stammen in het land.

Haaland twitterde vereerd te zijn met haar aanstaande benoeming. ‘Het is een eer om te mogen dienen’, schreef ze. Milieuorganisaties applaudisseerden luid, want Haaland staat bekend als ‘felle bondgenoot’ van klimaatactivisten. De minister wordt gezien als steunpilaar voor het ambitieuze klimaatplan van Joe Biden. Daarbij heeft ze de steun van Michael Regan, een Afro-Amerikaanse milieuspecialist die het agentschap gaat leiden dat het milieu moet beschermen.

Waar de ministers van Trump vooral de zaken- en bankenwereld vertegenwoordigen, komt een groot deel van Bidens team uit de milieubeweging. Een duidelijke concessie aan de linkervleugel van de Democratische Partij.

Pete Buttigieg  Beeld Getty Images
Pete ButtigiegBeeld Getty Images

Openlijk homoseksueel

Pete Buttigieg moet als minister van Transport de al tientallen jaren verwaarloosde infrastructuur van wegen en bruggen gaan aanpakken. Lhbti-organisaties noemen zijn aanstelling ‘een mijlpaal in een decennialange strijd’: Buttigieg is de eerste openlijke homoseksueel die een kabinetspost krijgt. Hoewel hij een rijzende ster is binnen de Democratische Partij, is er ook kritiek op zijn aanstelling, aangezien Buttigieg een kundig bestuurder is maar niet echt een expert op het gebied van transport.


(Parool)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234