null Beeld

Johan Cruijff: de Verlosser wordt 60, en Hij spreekt

Johan Cruijff: 'Kinderen moeten idolen hebben. Wat is er mooier dan een kind dat met je op de foto gaat en die boven zijn bed tegen de muur hangt?'

Hij leidde begin de jaren zeventig 'zijn' club Ajax naar drie Europacups en de wereldcup. Hij bracht het Nederlands elftal naar de finale van het WK. En hij bezorgde Barcelona het kampioenschap van Spanje. Hij plaatste zich op gelijke hoogte met wereldvoetballer Pelé en moest later alleen nog Maradona naast zich dulden. Toen hij zijn spelerscarrière afsloot, maakte hij - ver in de dertig - eerst Ajax en vervolgens aartsvijand Feyenoord kampioen en bekerwinnaar.

Johan Cruijff.

Als speler was hij al meer dan een speler. Hij was niet alleen technisch begaafd, maar ook tactisch een genie. Als trainer leidde hij zowel Ajax als Barcelona met gedurfd, aanvallend voetbal naar landschapskampioenschappen en een Europacup. Hij droeg zijn inzichten over op de kern van de generatie Nederlandse topvoetballers die in 1988 Europees kampioen werd. Hij kneedde Barcelona tot het onvolprezen dream team.

Sinds zijn terugtreden als trainer verschijnt hij als analyticus op televisie. Ook in die rol doorziet hij alles en legt hij zijn visie in een geheel eigen stijl onvermoeibaar voor aan het publiek.

Daarnaast heeft hij zich opgeworpen als weldoener en hoeder van de sportbeleving van de kansarme jeugd en als stimulator van de optimale ontwikkeling van sporttalenten. Aan de ene kant wil hij met zijn Cruyff Foundation, bijvoorbeeld via de aanleg van Cruyff Courts in stadswijken, zorgen dat de jeugd dezelfde speelmogelijkheden behoudt die hij zelf vroeger gehad heeft. Aan de andere kant wil hij met zijn Cruyff University bereiken dat het onderwijs de toptalenten ontplooiingsmogelijkheden biedt die hij zelf heeft moeten missen.

Maar vooral leeft hij voort via de huidige generatie Nederlandse toptrainers. Hij is hun voorbeeld, hun steun en toeverlaat op de achtergrond en, soms letterlijk, de wegbereider van hun successen. Elk succes van Frank Rijkaard bij Barcelona is ook zijn succes.

De Jordanese jongen uit Betondorp wordt op 25 april 2007 zestig jaar. Hij is nog steeds alom aanwezig en in al zijn rollen een orakel: een persoon naar wie geluisterd wordt, een vraagbaak wiens uitspraken tot richtlijn dienen.

undefined

Cruijff, de vechtjas

Als Cruijff de gebeurtenissen uit zijn leven overschouwt, valt hem vooral op hoe scheef de verhoudingen vroeger lagen. Zo is het waar dat hij heel weinig voor het Nederlands elftal heeft gespeeld. Maar daar stond tegenover dat de spelers toen helemaal niet verzekerd waren.


JOHAN CRUIJFF « Nu denk je: waar praat je in godsnaam over. Maar ik stond op het veld. Ik had een vrouw en een kind. De hele wereld was verzekerd, behalve degene die op het veld stond. Dat ís toch belachelijk?

» In mijn begintijd had je als speler ook bij je club minder dan nul te vertellen. Je speelde, je kreeg betaald en je mocht je mond houden. Voor de rest bestond je niet, bij wijze van spreken. Ja, op het veld en in de pers was je belangrijk, maar aan je contract kon je totaal geen rechten ontlenen. Nu hebben we te maken met het andere uiterste, maar destijds was het hard nodig dat de VVCS (de Vereniging van Contractspelers) opgericht werd om op te komen voor de rechten van de grote groep. Maar dat was pas echt mogelijk toen de topspelers dat recht als eerste bevochten hadden.»

© 'Wie is Johan Cruijff? Insiders duiden het orakel'
Mik Schots & Jan Luitzen
(Arbeiderspers/Het Sporthuis)

undefined

Forumvraag: Wie is de beste voetballer aller tijden?

null Beeld

Aan Amsterdamse cafétogen riskeert men zijn leven als men Johan Cruijff niet de beste voetballer aller tijden vindt, maar wat denkt ú? Cruijff? Maradona? Pelé? Coppens? Messi misschien? Of toch maar gewoon Jefke Delen? Discussieer erover op ons Forum - en laat ons weten wie het geworden is.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234