null Beeld

Johanna Sällström, Linda uit 'Wallander'

De Zweedse actrice Johanna Sällström - Linda in de politieserie 'Mankells Wallander' - is vorige week dood aangetroffen in haar huis in Malmö. Ze zou al een tijdje depressief geweest zijn.

(Humo 3451, 25/10/2006)

'Ik ben zo bang van de politie!'

In 'Mankell's Wallander' leren we Johanna Sällström kennen als een prachtige, ietwat onderkoelde blondine met Baltisch blauwe ogen en een ironisch glimlachje. In de gedaante van detective Linda Wallander staat ze haar vader Kurt Wallander (Krister Henriksson) bij in de gruwelijke moordonderzoeken die het Zweedse kuststadje Ystad teisteren, waarbij ze door de band meer sang froid aan de dag legt dan haar neurotische ouwe baas.

Wanneer we Sällström in de marge van het Filmfestival van Gent ontmoeten, blijkt ze - behalve een prachtige, ietwat onderkoelde blondine met Baltisch blauwe ogen - zowaar een verlegen meisje te zijn. Ze rookt nerveus sigaretten met het vriendje dat ze heeft meegesleept, giechelt bij elke vraag die haar ter overweging wordt voorgelegd en krijgt een aanbiddelijke blos op de wangen als ze het woord 'prostituee' uitspreekt: schattig, hoor. Sällström is hier om 'Mastermind' te promoten, de bekroonde zesde film uit de Wallander-reeks, waarin haar personage gruwelijk wordt toegetakeld en wordt opgesloten in een donker hok met een onthoofd lijk dat leefkost verschaft aan enkele kolonies maden: Mahlzeit!


HUMO De plot deed me een beetje aan '24' denken: de dochter van Jack Bauer is ook een magneet voor freaks en kidnappers.

JOHANNA SÄLLSTRÖM « '24'? Ah, die serie met Kiefer Sutherland. Geen idee: die heb ik nooit gezien. Ik moet al diep nadenken om me het scenario van 'Mastermind' voor de geest te halen: we hebben dertien films gedraaid, hé (lacht).

» Ik vond 'Mastermind' vooral interessant omdat een seriemoordenaar het dit keer op de speurders van de moordbrigade zélf heeft voorzien. Omdat ze onder immense druk komen te staan, leer je de personages en hun onderlinge verhoudingen veel beter kennen. En het is voor een actrice toch interessanter om relaties tussen mensen uit te diepen dan om in actiescènes met een pistool te lopen zwaaien.»


HUMO Henning Mankell vertelde me dat hij Kurt Wallander stiekem veracht: hij vindt hem meer bepaald een loser. Heeft hij je gezegd wat hij van Linda Wallander vindt?

SÄLLSTRÖM « Daar hebben we 't eigenlijk niet over gehad toen ik hem ontmoette. Voor ons allebei was belangrijk dat Linda een hele evolutie doormaakt. Ze begint als jong meisje bij de politie, onervaren en groen. Ze heeft een turbulent verleden achter de rug: twaalf stielen en dertien ongelukken, een zelfmoordpoging. Maar gaandeweg ontwikkelt ze zich tot een sterke, jonge vrouw, die overigens wél heel vrouwelijk en goedaardig blijft. Als ik de scenario's lees, kan ik me niet voorstellen dat hij Linda óók zo'n loser vindt (lacht). »


HUMO Je personage is gebaseerd op de dagboeken van een jonge Zweedse politieagente: heb je haar al ontmoet?

SÄLLSTRÖM « Nee. Ik heb wel een tijd research gedaan bij de politie van Ystad. Die zijn enorm enthousiast over de serie, ze ontvingen me echt met open armen. Ik was bang dat ze me daar aan een bureautje zouden zetten om kopietjes te maken, maar ik mocht overal bij zijn: met een bivakmuts mee in de overvalwagen en zo. Heel spannend: als je zou verfilmen wat je in het echt beleeft, zou niemand je geloven!»


HUMO (kijkt gespannen uit naar het vervolg)

SÄLLSTRÖM « Euh, ik mag daar verder niks over vertellen: ik heb zwijgplicht gekregen van de politie.»


HUMO Je meent het! Denk je dat de Zweedse politie de Humo gaat navlooien op indiscreties?

SÄLLSTRÖM « Hm, wellicht niet, maar een mens kan niet voorzichtig genoeg zijn. Ik ben al zo bang van de politie! Als ik in mijn ooghoeken een politiecombi zie, raak ik altijd in paniek: heb ik niks verkeerds gedaan? Heb ik mijn gordel aan? Gaan ze me niet in de boeien slaan? Ik wéét wel dat de politie je vriend is, maar ik vrees dat mijn vader me levenslang met traumatiserende ideeën over de politie heeft opgezadeld.»


HUMO Je vader was een gevreesd Zweeds booswicht?

SÄLLSTRÖM « Nee: een ouwe hippie die sinds zijn opstandige jaren geen vertrouwen meer heeft in de dienders (lacht)

HUMO Kende je de 'Wallander'-boeken al voor je aan de filmreeks ging meewerken?

null Beeld

SÄLLSTRÖM « Nee. 'Voor de vorst' had ik gelezen: daar is de eerste film van de reeks op gebaseerd. De andere films zijn niet gebaseerd op de boeken van Mankell, maar op oorspronkelijke scenario's.»


HUMO Desondanks heb je vast je huiswerk gemaakt en alle boeken van Mankell aangeschaft en gelezen?

SÄLLSTRÖM « Nee, maar vertel het niet verder (giechelt)


HUMO Mankell houdt er een morbide fantasie op na: hij opteert zelden voor een propere kogelwonde als hij ook met een slagersmes aan de slag kan. Vraag je je nooit af: waar heeft hij dìt nu weer gehaald?

SÄLLSTRÖM « Het gaat er soms behoorlijk heftig aan toe in die scenario's, ja. Je zou je allerlei vragen kunnen stellen over de geestelijke gezondheid van Henning Mankell, maar gelukkig hoef ik dat niet te doen: ik ben maar een actrice, ik moet die verhalen alleen zo goed mogelijk op het scherm krijgen. Overigens schrijft Mankell die scenario's niet allemaal: ze worden bedacht door zeven scenaristen, hij moet ze eigenlijk alleen goedkeuren.»


HUMO Naar het schijnt is de Wallander-reeks de duurste die in Zweden ooit is gemaakt. Hoe is ze bij jullie ontvangen?

SÄLLSTRÖM « De duurste niet, denk ik: dat moet 'Beck' geweest zijn, gebaseerd op de boeken van Maj Sjöwall en Per Wahlöö. Ik vrees dat er in Zweden niet al te veel te doen is geweest rond de reeks: ze is zelfs niet op tv geweest, maar meteen op dvd verschenen. Ik heb het gevoel dat er tegenwoordig wat te véél politieseries op de markt zijn in Zweden.»


HUMO Nu je 't zegt: voor zover ik met mijn vrijwel onbestaande kennis van het Zweeds kon opmaken heb jij ook meegespeeld in een aanzienlijk aantal politiereeksen.

SÄLLSTRÖM « Ikke? Als ik al meedeed, was het als prostituee of drugsverslaafde. In het theater vonden ze me ook altijd voor dat soort rollen. Het baart me eerlijk gezegd wat zorgen dat ik gepromoveerd ben naar de kant met het uniform: ik begin te vrezen dat ik een dagje ouder word. Misschien wel volwassen (lacht)

(rw)Beelden uit Mankells 'Wallander' op dvd

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234