null Beeld

John Cleese - Kortom... de autobiografie

‘Kortom...’ is de autobiografie van één van de grootste comedians – zoniet de allergrootste – die Groot-Brittannië heeft voortgebracht: John Cleese. Hij is er ondertussen 75: het door veelvuldig gebruik verbleekte woord ‘langverwacht’ is in dit geval dus een understatement. 2014 was sowieso al een bijzonder jaar voor Monty Python: er waren de tien reünieshows, een nieuwe film van Terry Gilliam en Python-lid Graham Chapman is dit jaar precies een kwarteeuw geleden gestorven.

Frederick Vandromme

Aan te raden is om ‘Kortom...’ in de onvertaalde versie te lezen: het boek staat vol witty terzijdes die pas volledig tot hun recht komen in de moedertaal van Cleese. Alleen al de titel ‘So, Anyway...’ klinkt beter dan het krukkige ‘Kortom...’. Weet ook dat u in dit boek weinig of niets over Monty Python te weten zult komen: ‘Kortom...’ houdt min of meer op wanneer ‘Flying Circus’ verwekt wordt. Vreemd, tenzij we aannemen dat ‘Kortom...’ slechts het eerste deel is van wat een resem autobiografieën zal worden.

‘Kortom...’ is niet aldoor een barrel of laughs. Het gaat over een jeugd die minder dan gemiddeld gelukkig was, over lichte trauma’s en verstoorde familierelaties: ‘Moeder zei dat ik als baby nooit huilde – ik dacht waarschijnlijk dat ze, als ik zou huilen, naar me toe zou komen.’

Niet dat er helemaal niets te lachen valt. U krijgt behind the scenes-info over ‘At Last the 1948 Show’, zijn innige samenwerking met Chapman, de kameleontische persoonlijkheid van Peter Sellers, de relatie van Cleese met Connie Booth, de penisnaïviteit van de broer van P.G. Wodehouse, enzovoort. ‘Kortom...’ is een interessant, smakelijk verteld werkstuk – maar als Cleese zijn hele leven in één boek had gewurmd, had het de biografie van het jaar kunnen worden. Soit, wedden dat het nog niet aangekondigde tweede deel van Cleese’ biografie ‘...And Now for Something Completely Different’ zal heten? Of, in het Nederlands: ‘En nu iets anders’.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234