null Beeld

John Crombez over tienerpooiers, armoede en de verkiezingen: 'Het migratiebeleid van Theo Francken was te soft'

2018 was geen vrolijk jaar voor SP.A-voorzitter John Crombez, na de F-16-mails en de tegenvallende verkiezingen. Hij had zijn vertrek aangekondigd als de verkiezingen tegenvielen, maar de partij vroeg hem nadrukkelijk aan te blijven. Waarop Crombez een vers blik goeie moed opentrok: ‘Niemand hoeft medelijden te hebben met mij. Geloof me, wij halen straks meer dan 10 procent.’

rl

'We moeten sommige mensen minstens tijdelijk beletten om kinderen te krijgen'

Je zou denken dat John Crombez de handen vol heeft met de SP.A. Maar begin januari raakte bekend dat hij zich in zijn schaarse vrije tijd over slachtoffers van tienerpooiers ontfermt. Soms gaat hij hen zelfs persoonlijk uit de klauwen van de criminelen halen.

HUMO Vanwaar die grote betrokkenheid?

John CROMBEZ «Dertig jaar geleden nam mijn leraar Nederlands me mee naar zomerkampen voor kinderen uit de jeugdzorg. Sindsdien heeft die wereld me niet meer losgelaten. Ik begeleid nog altijd jongens met een zwaar verleden. Het laatste anderhalf jaar probeer ik ook een handje te helpen in het vluchthuis voor slachtoffers van tienerpooiers dat Saskia Van Nieuwenhove (jeugdzorgexperte, red.) heeft opgericht.

»Zij is daarmee begonnen na een lang gesprek met een slachtoffer uit Antwerpen. Ze was net meerderjarig, waardoor ze de jeugdinstelling moest verlaten. Maar omdat ze niet bij haar familie in West-Vlaanderen terechtkon, was ze naar Antwerpen verhuisd. Ze zag geen andere oplossing dan weer in de armen van haar pooiers te lopen. Dat meisje was het eerste dat Saskia heeft opgevangen.»

HUMO U bent haar zelf gaan weghalen bij haar pooiers, vertelde u in de krant.

CROMBEZ «Ik zat op een congres in Den Haag toen ze me belde. Helemaal in paniek. Ze vreesde dat ze haar iets zouden aandoen. ‘Kom je me halen?’ vroeg ze. Ik kon pas rond middernacht in Deurne zijn, maar raadde haar aan om sigaretten te gaan halen en weg te blijven tot ik er was. Toen we samen haar spullen ophaalden, verscheen er een meisje van 15 in het deurgat. Ik heb de politie gebeld en die heeft haar de volgende ochtend bevrijd.»

null Beeld

HUMO De pooiers konden er niet mee lachen. U werd bedreigd via sociale media.

CROMBEZ «Ze zouden me in de zee verdrinken. Tja. Als politicus ben ik niet onder de indruk van die taal. Maar die gasten gaan gewoon door, zelfs met een enkelband.

»Via dat eerste slachtoffer heb ik nog andere meisjes leren kennen. Ze zijn allemaal sinds hun 13de of 14de gedrogeerd, mishandeld en seksueel uitgebuit. U kunt zich de trauma’s, eetstoornissen en crisissen voorstellen die ze doormaken. Het wraakroependste is dat er geen enkele vorm van bescherming was voor die meisjes. De Vlaamse jeugdzorg geeft al anderhalf jaar niet thuis en minimaliseert het probleem. Ze denken dat het over een zestigtal meisjes gaat, terwijl het er honderden zijn. Het jongste meisje is 11 jaar, voor zover ik weet. In Nederland hebben ze het fenomeen wél in kaart gebracht: daar gaat het om 1.500 slachtoffers.»

HUMO Die meisjes hebben meestal geen stabiele thuis, ze worden ‘gerekruteerd’ in de instellingen en lopen vaak zelf terug naar hun pooiers.

CROMBEZ «We moeten de daders aanpakken. Hun namen en adressen zijn bekend en ze hebben zware feiten gepleegd. Toch zijn een paar daders vrijgesproken, onder meer omdat de jeugdzorg had nagelaten om voor de verdediging van de slachtoffers te zorgen. Dat is georganiseerde misdaad, hè. Ze vormen een netwerk tot in Nederland. Als het fout loopt tussen een pooier en een meisje, staat er meteen een andere klaar om haar over te nemen. En blijkbaar is er een groot klantenbestand: sommige meisjes moeten tot twintig mannen per nacht doen, voor 100 à 150 euro per klant. Tel maar uit.»

HUMO De directeur van Payoke zag al meerdere medewerkers uitvallen met een burn-out, omdat het emotioneel zo zwaar is om met zulke meisjes te werken. En u neemt het er als partijvoorzitter bij?

CROMBEZ «De opvang en begeleiding gebeurt door vrijwilligers uit de jeugdhulp die Saskia bijstaan. Ik probeer in de marge te helpen waar ik kan, ik help mee werk zoeken of een bankrekening openen. Soms neem ik hen mee als ik door Vlaanderen rijd. Dan beginnen ze te vertellen over wat ze hebben meegemaakt. Als je zelf een dochter hebt, hakt dat er zwaar in. Ik bewonder hun veerkracht. Je ziet dat ze aan de beterhand zijn, nu ze een veilige haven hebben gevonden. Maar de succesvolle aanpak van een handvol vrijwilligers maakt het falen van de jeugdzorg nog pijnlijker. Je herkent een samenleving aan de manier waarop ze met haar zwaksten omgaat.»

undefined

null Beeld

undefined

'Als je zelf een dochter hebt, hakken die verhalen van de slachtoffers van tienerpooiers er zwaar in.'

HUMO Hoe verklaart u dat het aantal jongeren met psychische problemen almaar toeneemt?

CROMBEZ «Het systeem werkt niet. Jongeren in nood moet je zo snel mogelijk helpen. Maar alle agenda’s van zorgverleners zitten zó vol dat ze soms een jaar moeten wachten op een eerste gesprek. Tegen dan zijn de problemen vaak geëscaleerd. Zelfs kinderen met zelfmoordneigingen worden op een wachtlijst gezet, ook als ze al pogingen hebben ondernomen.

»We moeten zwaar investeren in de preventieve hulp en de eerstelijnszorg. Anders zal het aantal probleemjongeren blijven stijgen, net als de uitgaven. De jeugdzorg is een administratief systeem geworden waarin je kinderen niet meer efficiënt kúnt helpen. En telkens als er een verhaal in de media komt, gaat die administratie in overdrive om het probleem te minimaliseren.»

HUMO Veel jeugdzorgwerkers vinden dat sommige ouders ongeschikt zijn om kinderen op de wereld te zetten. Toen jeugdrechter Inge Claes dat hardop zei in ‘Radio Gaga’, kreeg ze een storm van kritiek.

CROMBEZ «Als je hulpverleners hoort vertellen over baby’s met een overdosis, omdat ze via de navelstreng te veel rotzooi hebben binnengekregen, twijfel je niet meer. Die kinderen moeten afkicken in de couveuse en krijsen van de pijn. Sommige verslaafde moeders zetten zo meer dan drie kinderen op de wereld. Dat kun je als maatschappij niet blijven slikken. Ik vind dat de bescherming van het kind moet voorgaan op het recht op ouderschap. We moeten sommige mensen minstens tijdelijk beletten om kinderen te krijgen.»

HUMO Maar in onze christelijke samenleving krijgt u dat er wellicht nooit door.

CROMBEZ «Abortus en euthanasie zijn vandaag toch ook mogelijk? Het is tijd voor een debat daarover, de ellende is te groot. Geen enkele goede christen kan daar blind voor blijven.»

HUMO U noemde 2017 een klotejaar, na Optima en het Publipart-schandaal. Was 2018 nog slechter?

CROMBEZ «De PS-schandalen hebben ons veel pijn gedaan, maar in 2018 hebben we ons herpakt met een grote vernieuwingsoperatie en een pakket nieuwe standpunten: het minimumpensioen van 1.500 euro, de zorgzekerheid en de voorstellen om de schuldenindustrie aan te pakken… De pers schreef zelfs dat we er weer stonden. En toen kwam het F-16-dossier.»

HUMO U pakte uit met documenten die de positie van defensieminister Steven Vandeput (N-VA) in gevaar brachten, maar achteraf bleek dat twee e-mails vervalst waren.

CROMBEZ «Dat doet niets af aan de essentie van de zaak: men is geplooid voor de lobby. België heeft te dure en slechte toestellen aangekocht, omdat wij per se gevechtsvliegtuigen moesten hebben die kernwapens kunnen droppen.»

HUMO Weet u al wie u die twee valse mails heeft bezorgd?

CROMBEZ «Nee. Ze zijn afgeleverd in een enveloppe, en ze bevestigden wat andere documenten al aangaven. Eigenlijk hadden we ze niet nodig.»


Neuzelende pers

HUMO Vorige zomer zei u: ‘Als de verkiezingen tegenvallen, ben ik weg.’ Hebt u spijt van die uitspraak?

CROMBEZ «Nee. Het was misschien niet slim, omdat zo’n uitspraak wordt misbruikt. Maar het was toch de logica zelve? Als voorzitter ben je verantwoordelijk voor álles. Toch was dat voorpaginanieuws, omdat een politicus eerlijk zegt hoe het zit. Het stoort me dat alles zo glad en voorgekauwd moet zijn. Zelfs al gaan ze met een slijpschijf over me heen: ik laat me niet polijsten.»

HUMO Volgens Johan Vande Lanotte moet een goede voorzitter met eenvoudige slogans de halve waarheid kunnen zeggen.

CROMBEZ «Als hij bedoelt dat ik twee zinnen nodig heb om de hele waarheid te zeggen, voldoe ik aan de criteria.»

HUMO Hij zegt dat hij u heeft afgeraden om voorzitter te worden. ‘Het is geen leuke job, je moet het niet doen om gelukkig te worden.’

CROMBEZ «Dat eerste is waar, het tweede doet er niet toe. Het was nooit mijn doel om gelukkig te worden van deze job (lacht).»

HUMO Zelfs uw vader vindt u ‘goed zot’.

CROMBEZ «Hij zegt dat al sinds ik na de regering-Verhofstadt II allerlei interessante jobaanbiedingen heb gekregen van buiten de politiek. Hij begrijpt nog altijd niet waarom ik die heb geweigerd.»

undefined

'‘Niemand hoeft medelijden te hebben met mij'

HUMO Heeft hij ongelijk? Uw partij verliest al vijftien jaar verkiezingen en ook u bent er nog niet in geslaagd het tij te keren. De kritiek is soms genadeloos.

CROMBEZ «Niemand hoeft medelijden te hebben met mij. Ik haal genoeg voldoening uit onze opkomende talenten, onze nieuwe voorstellen… Mijn taak is moeilijk en soms ondankbaar, ja, maar ze is nodig en ik heb er bewust voor gekozen. Wij komen terug, daar geloof ik in. En als mijn opvolger successen boekt, zal ik daar heel gelukkig van worden.»

HUMO Hoopt u dat progressieve kiezers de socialisten op 26 mei weer boven de groenen verkiezen?

CROMBEZ «Dat kan alleen als wij in Antwerpen het verschil maken. De commercialisering van de zorg is gestopt. Propere lucht, sociaal beleid, duizenden sociale woningen, de praktijktests tegen discriminatie: dat staat allemaal in het bestuursakkoord dankzij ons. De Vlaamse regering heeft die praktijktests altijd afgeblokt. Wij hebben ze eerst ingevoerd in Gent, en nu ook in Antwerpen en Kortrijk.»

HUMO De Morgen-journalist Joël De Ceulaer schreef dat de SP.A met een katapult naar een bazookagevecht trekt. Door de decumul bij uw partij kunt u kleppers als Hans Bonte, Mohamed Ridouani en Jinnih Beels niet uitspelen als lijsttrekkers.

CROMBEZ «Het principe ‘één man of vrouw voor één job’ zou de logica zelve moeten zijn in de politiek. Dat dat het moeilijker maakt, is minder belangrijk. De bevolking wil consequente politici die zichzelf niet bedienen, en wij passen dat toe. Misschien moeten die neuzelende commentatoren eens aan andere partijen vragen waarom zij die democratische hygiëne niet toepassen. Of waarom ze de pensioenen verlagen, behalve die van hen.»

HUMO Was het geen vergissing om Jinnih Beels schepen te laten worden in Antwerpen? Als lijsttrekker had ze bij de verkiezingen in mei veel stemmen kunnen opleveren in Antwerpen, én ze had de stiel in het parlement kunnen leren.

CROMBEZ «Eerlijk? Haar schepenambt was een verrassing, maar ze doet dat met zoveel overtuiging dat het nooit een vergissing kan zijn. Ik ken weinig mensen die na anderhalf jaar in de politiek zó ver staan. Over vier maanden is ze in het Antwerpse schepencollege degene met de meeste stemmen. Ze zal daar dingen doen die onmogelijk geacht werden, dat is geen slechte leerschool.»

HUMO Ziet u in haar één van de toekomstige leiders van de partij?

CROMBEZ «Ja, maar er zijn er nog: Mohamed Ridouani, Hannes Anaf uit Turnhout, Conner Rousseau, onze jonge Oost-Vlaamse lijsttrekker en onlinedirecteur...»

HUMO Conner Rousseau is amper 26. Ook elders kiest u voor nieuwe, relatief onbekende gezichten. Wilt u nu zaaien, om pas over vijf jaar te oogsten?

CROMBEZ «We kunnen het ons niet permitteren om pas over vijf jaar te pieken. De mensen zien nú af, we moeten nú voor verandering zorgen.»

HUMO U bent niet bang om desnoods met 8 à 10 procent van de stemmen in een regering te stappen?

CROMBEZ «Geloof me, we zullen meer dan 10 procent halen. Steeds meer mensen komen niet meer rond. Veertienduizend gehandicapten hebben zelfs de zekerheid niet meer dat ze hun centen krijgen. Wij zullen die zekerheden over lonen, pensioenen en zorg terugbrengen. Met nieuwe recepten. Zonder ons zouden de media niet berichten over de schandalige praktijken van de schuldenindustrie. Deurwaarders en incassobureaus maken woekerwinsten op de rug van mensen die in de miserie zitten. Via allerlei intresten en extra kosten doen ze een onbetaalde ziekenhuisfactuur van 50 euro ontsporen tot een rekening van 900 euro. En nu blijkt dat ook de fiscus hardvochtig te werk gaat bij het innen van schulden. Wie zal dat stoppen, als wij het niet doen? CD&V heeft de voorbije jaren toegelaten dat de sociale zekerheid werd afgebroken en dat de facturen van de mensen werden verhoogd.»

undefined

'De groenen willen een lage-emissiezone in heel Vlaanderen, zodat mensen met een laag inkomen nergens nog met de auto mogen rijden. Dat zal dan zonder ons zijn ''

HUMO De regering heeft het leefloon met 15 procent verhoogd, de laagste uitkeringen zijn opgetrokken en alle werkenden hebben een belastingverlaging gekregen. Volgens de KU Leuven is de koopkracht met 5 procent gestegen.

CROMBEZ «Gemiddelden zeggen niets: ook in een rivier die gemiddeld 10 centimeter diep is, kun je verdrinken. Ik heb genoeg aan de verhalen die ik op straat hoor. Maar als u toch statistieken wilt: er zijn tweehonderdduizend werkende armen in ons land. Twéé miljoen Belgen leven net boven de armoedegrens door het neoliberale afbraakbeleid.

»De sociale zekerheid bestaat 75 jaar, en voor het eerst is de financiering ervan niet meer sluitend. De regering-Michel heeft de evenwichtsdotatie geschrapt, waardoor de regering niet meer automatisch het verschil bijpast als de uitgaven in het rood gaan. Het gevolg is dat ze de kinesisten en medicamenten duurder hebben gemaakt. Maar tegelijk gaven ze wel 582 miljoen euro méér dan gepland aan de multinationals van de farma-industrie.»

HUMO U wilt de laagste uitkeringen verhogen, een minimumloon van 14 euro invoeren en de btw op elektriciteit verlagen. Dat plan kost 1,5 miljard euro. Hoe gaat u dat betalen?

CROMBEZ «Het geld komt onder meer van de afschaffing van de fiscale voordelen voor voetballers en diamantairs, de afschaffing van het bankgeheim en een strengere aanpak van de belastingontwijking door holdings en multinationals. Bedrijven die in verschillende landen actief zijn, brengen vaak dezelfde kosten in meerdere landen in. Bij ons gebeurt dat zo dikwijls dat we een pak geld verliezen.

»Het beleid van Johan Van Overtveldt (N-VA) op het departement Financiën was rampzalig. Hij wil dat België een belastingparadijs voor multinationals kan blijven en belast liever de armen. Wij niet. Vandaar ons voorstel om de eerste 250.000 euro van een erfenis onbelast te laten. Nu betalen gewone mensen die een rijhuis erven de volle pot, terwijl de zonen van Albert Frère kastelen erven zonder een euro belasting te betalen. Alles zit veilig weggeborgen in hun vennootschappen. Dat is onrechtvaardig.»

HUMO Die gunstregimes voor multinationals en rijken bestonden toch niet alleen in deze regering? Onder Guy Verhofstadt voerde de SP.A de notionele intrestaftrek in.

CROMBEZ «Maar als staatssecretaris van Fraudebestrijding onder Elio Di Rupo heb ik veel achterpoortjes gesloten. Alle partijen huichelden altijd dat fraudebestrijding belangrijk was, maar er gebeurde nooit wat. Tijdens de periode van 540 dagen waarin België zonder regering zat, hebben experts als Michel Maus opgelijst wat er gedaan moest worden. Een groot deel van die voorgestelde maatregelen heb ik uitgevoerd. We hebben de grijze zone van de grootschalige fiscale fraude in de vennootschappen aangepakt: gedaan met Franse buitenverblijven als aftrekpost. De opbrengst van de vennootschapsbelasting steeg meteen met 2 miljard euro, het grootkapitaal was razend.»

HUMO Bronnen zeggen dat u toen zwaar werd tegengewerkt.

CROMBEZ «Er is druk geweest, ja.»

HUMO Voorbeelden?

CROMBEZ «Die ga ik u niet geven. Maar na twee jaar fraudebestrijding zei een zeer bekende politicus: ‘Eén keer mag je die bevoegdheid hebben, daarna nooit meer.’ De aanleiding was een dossier van de CREG waaruit bleek dat Electrabel voor 500 miljoen euro belastingen had ontweken. Een Vlaamse krant schreef dat dat dossier Electrabel in nauwe schoentjes bracht, en de Franstalige zusterkrant beweerde dat ik overdreef. Zo ver reikte de arm van Electrabel.

»Tegen het einde van de regering had ik een ontwerp klaar voor een stevige belastingverhoging voor Electrabel, maar dat is nooit doorgevoerd. De regering-Michel heeft die achterstallige bedragen verrekend via de belastingen, zonder boete! Een schande. Je zou het als burger eens moeten proberen.»

HUMO De Nationale Bank zegt dat het Belgische vermogen in belastingparadijzen de voorbije vijf jaar is gedaald van 47 naar 29 miljard euro. Volgens Johan Van Overtveldt doet de kaaimantaks fiscale zondaars naar België terugkeren.

CROMBEZ «Vraag het aan de BBI, de federale politie en de onderzoeksrechters: de fraudebestrijding is stilgevallen, en de corruptie is verdubbeld. In een enquête van het consultancybureau EY zei 20 procent van de kaderleden in Belgische ondernemingen dat ze recent in aanraking waren gekomen met frauduleuze praktijken. Dat is dubbel zoveel als het gemiddelde in West-Europa.

»Na de eerste SwissLeaks- berichten heb ik de fiscus laten uitzoeken welke Belgen geld op Zwitserse rekeningen hadden staan: er werd 400 miljoen euro gevonden. Onder minister Van Overtveldt leverden al die andere Leaks – de Panama Papers, de Bahama Leaks, de Paradise Papers – amper 21 miljoen euro op. Men heeft ook die dossiers onderzocht, en een ondernemer als Fernand Huts kwam overal in voor, maar toch is er bijna niets gebeurd. Raar, hè?»


Waar is ons geld?

HUMO Bart De Wever heeft vorige week iedereen verrast: hij wil Vlaams minister-president worden. In de wandelgangen wordt gefluisterd dat er bij de Antwerpse coalitievorming afspraken werden gemaakt om ook op het Vlaamse niveau samen te besturen.

CROMBEZ «Pff, als politici een denkspoor beginnen te pushen in de media, haalt dat het nooit.»

HUMO Maar u sluit die coalitie niet uit?

CROMBEZ «Nu dwingt u me tot een flauw cliché-antwoord: ik sluit alleen ondemocratische partijen uit.»

HUMO Als de PS terugkomt, kan ook die u een ticket voor de federale regering bieden. Gaat u samen alles terugdraaien wat de regering-Michel heeft beslist, zoals de N-VA vreest?

CROMBEZ «Wij zullen mensen in elk geval opnieuw de zekerheid bieden dat ze rondkomen. Deze regering pakt altijd uit met haar sociaal-economische realisaties, maar waar zijn die? We hebben de laagste economische groei van de EU, onze jobcreatie is bij de slechtste van Europa en de begroting is een ramp. Weet u nog dat Bart De Wever op tv ‘Show me the money!’ zei tegen PS-kopstuk Paul Magnette? Eigenlijk moet iedereen nu aan De Wever vragen: ‘Where is our money?’»

HUMO Hij zal antwoorden dat de regering-Michel het begrotingstekort van 3 procent heeft verlaagd naar 1,1 procent, en dat de PS de begroting opnieuw zal laten ontsporen.

CROMBEZ «Alle experts zeggen dat Di Rupo meer heeft gedaan om de begroting structureel op orde te krijgen dan Charles Michel. Europa waarschuwt dat het begrotingstekort weer oploopt tot 2 procent. Waar is het geld van alle energietaksen, dieselaccijnzen en hogere facturen dan naartoe?»

HUMO Zou u de verhoging van de pensioenleeftijd ook ongedaan maken?

CROMBEZ «Misschien. Ons voorstel is dat mensen na 42 jaar werken mogen stoppen en een minimumpensioen van 1.500 euro krijgen. Onze welvaart stijgt nog altijd, waarom zouden de mensen daar geen stukje van mogen krijgen?»

HUMO U wilt elektriciteit opnieuw goedkoper maken. Is dat verantwoord in een periode waarin jongeren massaal spijbelen voor het klimaat? CD&V en Groen vrezen dat je zo de vervuiling stimuleert.

CROMBEZ «Larie. Uit studies blijkt dat we niet méér gaan verbruiken als stroom goedkoper wordt. CD&V heeft de elektriciteitsfactuur 15 procent duurder gemaakt en gooide er nog de Turteltaks bovenop. Zo hebben ze duizenden mensen in armoede gestort. Maar blijkbaar vindt Wouter Beke dat niet erg.»

HUMO Vindt u de strijd tegen de klimaatverandering ondergeschikt aan armoedebestrijding?

CROMBEZ «Nee, maar klimaatmaatregelen mogen niet tot armoede leiden. De blauw-groene as waar Meyrem Almaci luidop van droomt, aangevuld met CD&V, vindt dat je het klimaat moet redden door energie onbetaalbaar te maken. De groenen willen ook een lage-emissiezone in heel Vlaanderen, zodat mensen met een laag inkomen nergens nog met de auto mogen rijden. Dat zal dan zonder ons zijn.»

HUMO Het klimaatbeleid mag vooral niet te veel moeite kosten en nergens pijn doen?

CROMBEZ «Eén van de pijnlijkste gebeurtenissen van de voorbije maanden was toch dat de Vlaamse regering twee dagen na de klimaatmars in Brussel tégen strengere klimaatwetgeving stemde? En Lydia Peeters, de opvolgster van Bart Tommelein als minister van Energie, verbergt niet eens dat ze tegen de betonstop is.»

HUMO Nogal wat Vlamingen zijn misnoegd omdat ze vinden dat ze te veel bijdragen en dat hun geld terechtkomt bij mensen die er geen recht op hebben: werkonwilligen, asielzoekers, vastbenoemde ambtenaren die er de kantjes aflopen...

CROMBEZ «Veel mensen geloven die rechtse verhalen over spilzucht en profitariaat, maar 82 procent van de welvaartstoename is in de zakken van de 1 procent rijksten beland. Mensen die denken dat het de schuld is van de migranten, moeten beseffen dat die de btw op elektriciteit niet hebben verhoogd. En die uitgebluste ambtenaren zijn uitzonderingen.»

HUMO Maar u wéét dat er veel werkonwilligen zijn die levenslang van een uitkering willen leven. En u kent toch ook de verhalen van jonge leerkrachten die niet aan de bak komen door uitgebluste vastbenoemden?

CROMBEZ «Wie heeft er een wet gemaakt zodat mensen die niet willen werken uit de werkloosheid worden geschrapt? Frank Vandenbroucke. We moeten de sociale zekerheid beschermen tegen misbruiken. Toen ik dat ook voor de kinderbijslag wilde doen, riep Siegfried Bracke (N-VA) dat ik het kindergeld van de mensen zou afnemen. Nee, er werd kindergeld betaald aan mensen die daar geen recht op hadden, en dat kan niet.

»Ik hoor van jonge leerkrachten dat ze oudere leerkrachten mogen vervangen, tot die terugkeren uit ziekteverlof. Na een paar dagen vallen ze weer uit en kunnen ze opnieuw een jaar thuisblijven. Als het een paar keer gebeurt, is dat misbruik. Dat moeten we oplossen. Als je de tekorten in het onderwijs ziet, kan het niet zo moeilijk zijn om jonge leerkrachten een minimumpakket aan lesuren te garanderen.»

undefined

null Beeld

undefined

'Zelfs al gaan ze met een slijpschijf over me heen: ik laat me niet polijsten.'

HUMO We hebben ook vierduizend informatici te weinig. De VDAB en de werkgevers gaan die nu in Marokko zoeken.

CROMBEZ «Verbazingwekkend, ja. We hebben meer dan 400.000 langdurig zieken die niet meer beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt. Die kosten ons meer dan het aantal werklozen. Een enorme groep mensen wordt gedumpt en vervangen door flexibele en goedkopere buitenlanders. Tegelijk gebruiken banken en telecombedrijven het buzzword ‘digitalisering’ om massaal mensen te ontslaan en diensten uit te besteden.»

HUMO Zegt u nu dat Proximus de digitalisering als drogreden gebruikt om 1.900 mensen af te danken?

CROMBEZ «Natuurlijk! Opleiden en omscholen moeten we doen. Waar is de tijd dat we de krapte op de arbeidsmarkt probeerden op te lossen door te investeren in de mensen die niet aan het werk zijn?»

HUMO CEO Dominique Leroy van Proximus zegt dat ze haar mensen gerust wil omscholen, maar ‘ze moeten goesting hebben’.

CROMBEZ «Dominique Leroy is een manager die alleen in kwartaalcijfers rekent. Ze zegt eigenlijk dat ze 1.900 mensen op straat wil gooien en dat het hun eigen schuld is. Dat is grof. Proximus hád omscholingstrajecten, maar die zijn afgeschaft. En nu zegt zij: ‘Oei, er is een mismatch.’»


Nieuwe fascisten

HUMO In Oostende hebt u veel kiezers aan Vlaams Belang verloren. Heeft de SP.A een harder migratiediscours nodig om de arbeiderswijken terug te winnen?

CROMBEZ «De illegale migratie naar Europa moet afnemen, want die zorgt voor menselijke ellende. We moeten veel meer investeren in de regio’s waar mensen op de vlucht slaan. Maar niemand betwist dat oorlogsvluchtelingen recht hebben op asiel. En zeker Theo Francken niet: hij heeft als staatssecretaris voor Asiel en Migratie meer mensen erkend dan zijn voorgangers.»

HUMO Vond u zijn beleid te soft?

CROMBEZ «Ja. Zijn stoere tweets moesten het verbergen, maar het evenwicht zat niet goed. Als er veel mensen komen en je erkent er zoveel, moet je de anderen ook uitwijzen. Francken heeft minder niet-Europeanen gerepatrieerd dan Maggie De Block

HUMO Theo Francken heeft toch een recordaantal criminele illegalen uitgewezen?

CROMBEZ «Ik herinner me vooral dat hij in september 32 zware jongens moest laten gaan om plaats te maken voor transmigranten, dat door zijn quotum van vijftig aanvragen per dag kinderen op straat moesten slapen en dat Assyrische christenen tot 14.000 euro moesten betalen voor een humanitair visum. Mensensmokkel en corruptie op die schaal, rechtstreeks via zijn kabinet, wat is dat? In het beste geval onbekwaamheid, en misschien nog erger.»

HUMO Ligt u ’s nachts wakker van het rechts-populisme dat overal in Europa oprukt?

CROMBEZ «De tolerantie voor een nieuw soort fascisme groeit. Ik betreur dat die types een forum krijgen op de openbare omroep, onder het mom van de vrije meningsuiting.»

HUMO U hebt het over het ‘Terzake’-interview met Dries Van Langenhove?

CROMBEZ «Ja. Racisme is strafbaar. We moeten de democratie beschermen tegen nieuwe fascisten die haat en leugens uitbraken. In diezelfde week raakte bekend dat er steeds meer werkende armen zijn en dat de middenklasse in de problemen komt, maar wellicht was dat nieuws niet sensationeel genoeg?»

HUMO Mist de SP.A toch geen linkse populist als Raoul Hedebouw? De filmpjes van zijn tussenkomsten in het parlement zijn telkens een hit op Facebook.

CROMBEZ «We moeten de entertainmentpolitiek niet op een voetstuk plaatsen. Politici moeten het recht hebben zich niet te beperken tot goedkope slogans. Of ben ik weer geen goede voorzitter als ik dat zeg? (lacht)»

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234