null Beeld

John Crombez, staatssecretaris voor Fraudebestrijding

Amper een voet buiten het kantoor van staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez lopen we ‘den Baard’ tegen het lijf, zijn stadsgenoot en beschermheer. Johan Vande Lanotte en John Crombez delen niet toevallig dezelfde verdieping, met zoals in de betere gezinskamer-op-vakantie een heuse verbindingsdeur tussen beide bureaus: 'Iemand moet de kleine in de gaten houden,' zegt Vande Lanotte.

eg

‘De kleine’ is al zijn hele politieke leven kind aan huis bij Vande Lanotte: op zijn vraag verhuisde hij destijds van Deinze naar Oostende, werd kabinetschef van de vicepremiers Johan Vande Lanotte en Freya Van den Bossche en - pour la petite histoire - hij woont vandaag samen met de voormalige woordvoerster van Vande Lanotte. ‘Crombez is de Suslov van Oostende,’ schamperde Siegfried Bracke. Bericht aan onze zeldzame lezers die geen lid zijn van de Partij van de Arbeid: Mikhail Suslov was een kwarteeuw lang de huisfilosoof van het Kremlin en ook en vooral de protegé van Jozef Stalin. Iets in ons doet vermoeden dat de Raspoetin van de N-VA vooral op dat laatste alludeerde.

Intussen staat Crombez op eigen benen, als Staatssecretaris voor de Bestrijding van Fiscale en Sociale Fraude. Vrij vertaald: hij moet ervoor zorgen dat er straks kan worden bespaard op de besparingen. Dit jaar moet de strijd tegen de fraude 720 miljoen euro opleveren, de volgende twee jaar telkens 1 miljard euro. Het Actieplan van Crombez, de nieuwe bijbel tegen de fraude, is net af. Het rapport ligt nog te dampen op zijn bureau, een pil van een honderdtal pagina’s met evenveel concrete maatregelen. Meet John Fraudez, de Stephen King voor poetsvrouwen, ondernemers en andere zwartwerkers.

John Crombez «De rode draad in het Actieplan is de strijd tegen het misbruik met managementvennootschappen. Dat wordt het instrument bij uitstek om de fraude aan te pakken. De RVA heeft in 2008 al een taskforce opgericht om de fraude met valse loonfiches en C4-documenten via vennootschappen aan te pakken, maar dat is geen succes geworden. Integendeel: de fraude is vandaag nog veel erger dan vier jaar geleden.

»Cruciaal wordt de invoering van een centrale databank, waardoor we veel beter in staat zullen zijn om informatie uit te wisselen over malafide zaakvoerders. In de praktijk blijkt het heel vaak om dezelfde mensen te gaan: zaakvoerders, boekhouders, notarissen, het zijn meer wél dan niet dezelfde namen die opduiken. Die harde kern moeten we prioritair aanpakken.

»We zullen onze mensen en middelen ook anders inzetten. Het is niet omdat je honderd controleurs hebt dat je per se honderd bedrijven moet controleren. Ik pleit er voor om meer controleurs minder bedrijven te laten controleren, maar dan wel díé bedrijven waar dingen gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen.»

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234